StoryEditor

Šéfka sesterských odborov: Výpovede budú masívne pribúdať

02.12.2015, 16:36
Autor:
TASRTASR

Žiadne výpovede sestier neboli stiahnuté. Práve naopak, v najbližších dňoch budú v masívnej miere pribúdať. Povedala to šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká v reakcii na utorňajšie vyjadrenia (1.12.) ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD).

Čislák povedal, že v prešovskej, žilinskej, trnavskej a popradskej nemocnici stiahli po jednej výpovedi. "O stiahnutí výpovede sa informujú viaceré," uviedol. Niektoré sestry sú podľa Čisláka zastrašované sesterskými odbormi. Spomenul napríklad Fakultnú nemocnicu v Trnave.

"Nepodávajú výpovede pod naším tlakom, presný opak je pravdou," uviedla Kavecká. Odbory majú podľa nej desiatky upozornení z celého Slovenska, že manažmenty nemocníc na sestry vyvíjajú tlak, aby pracovný pomer neukončili. Minister v tejto veci už Kaveckú vyzval, že ak má informácie o konkrétnych prípadoch, nech o nich povie.

Informácie o stiahnutí výpovedí nemá ani Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Jej prezidentka Iveta Lazorová si nie je vedomá toho, že by niekto z členov komory sestry vydieral. Vyzvala Čisláka, aby "nezľahčoval situáciu a začal hľadať riešenie vzniknutej situácie". "Nie je jednoduché rozhodnúť sa pre výpovede, sme živiteľky rodín," konštatovala.

Sestrám podľa Lazorovej nejde len o vyššie platy, bojujú i za dobre spravované a fungujúce zdravotníctvo. "Doteraz sme pracovali v nevyhovujúcich podmienkach. Mali sme množstvo nadčasov, pacientov na jednu sestru bolo veľa. Už nie sme ochotné takto pracovať," podotkla.

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Minulý týždeň ho schválil parlament, účinnosť má od budúceho roka. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky.

Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch.

Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe. Tie, ktoré podali výpovede do konca novembra, ich budú mať platné vo februári budúceho roka.

Výpovede sestry zatiaľ podali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Trnave, v popradskej, bojnickej, žilinskej a prešovskej nemocnici. Podľa ministra je ich 960.

01 - Modified: 2007-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vodné dielo je stále v patovej situácii
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 04 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 05 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:08