StoryEditor

Rozkrádanie musí skončiť, skandovali sestry. Protestovali proti korupcii

09.12.2014, 16:58
Autor:
SITASITA

Proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva prišlo v utorok do Piešťan protestovať viac ako dvesto zdravotných sestier a pôrodných asistentiek z rôznych kútov Slovenska. Mali so sebou transparenty, ktoré za vinníka terajšieho stavu najčastejšie označovali vládu Roberta Fica.

Na protestnom zhromaždení zaznela aj požiadavka na okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Protest sestier podporil aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý vyzval sestry a lekárov na spoluprácu.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová potvrdila, že Piešťany si nespokojní zdravotníci nevybrali náhodou. Po medializovanej kauze nákupu CT prístroja sa podľa nej stali symbolom korupcie v zdravotníctve. "Sme tu preto, aby sme poukázali na zlý systém zdravotníctva, ktorý s tichou podporou vlády vyciciava peniaze z rezortu," povedala Lazorová.

Jednou z požiadaviek protestu bolo aj kreovanie správnych rád nemocníc pod správou štátu zo zdravotníckych pracovníkov, ktorí by dohliadali na transparentné vynakladanie financií.

V mzdovej oblasti chcú sestry dosiahnuť, aby ich základný plat nebol nižší ako 740 eur. Z nelichotivej situácie v zdravotníctve rečníci obviňovali vládu. Visolajský upozornil na podnikateľov, ktorí sa obohacujú na chorých ľuďoch a potom sa "ukazujú v šesťtisícových outfitoch".

Protest podporila aj Slovenská komora fyzioterapeutov, Asociácia sestier a pacientov a ďalšie organizácie. Ak vláda nevypočuje požiadavky zdravotných sestier, protesty budú podľa Lazorovej pokračovať.

O rozkrádaní zdravotníctva sa začalo intenzívne hovoriť po nedávnej kauze nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za 1,6 milióna eur. Nákup, z ktorého chce nemocnica vycúvať, stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku Národnej rady SR Renátu Zmajkovičovú, ktorá bola v dozornej rade nemocnice.

Neskôr pod tlakom verejnosti a opozičných politikov odstúpil z funkcie predsedu Národnej rady SR aj Pavol Paška. Najnovšie denník Sme upozornil na zmluvy viacerých nemocníc s firmami, ktoré získali dlhodobé kontrakty na prípravu stravy pre pacientov. Nemocnice sa bránia tvrdeniami, že zmluvy sú pre ne výhodné.

 

01 - Modified: 2007-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlyhal ľudský faktor
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:24