StoryEditor

Fico na sneme hovoril o víťazstve vo voľbách v roku 2016

07.12.2013, 09:43
Autor:
tasr, stltasr, stl
Výročný snem vládnej strany má priniesť sumár uplynulého a plány do budúceho roka.

Rok 2014 bude rokom volieb a symbolov, ale aj rokom boja za zníženie nezamestnanosti, proti daňovým únikom a časom, kedy musí strana Smer-SD vytvárať tlak na rast miezd. V prejave na dnešnom výročnom sneme Smeru-SD to povedal predseda strany Robert Fico.

"V roku 2014 si pripomenieme 15. výročie našej existencie (Smeru-SD, pozn. TASR), dôstojne sa postavíme k 70. výročiu SNP, pripomenieme si desiate výročie členstva SR v eurozóne a NATO a 25. výročie Nežnej revolúcie. Rok 2014 bude rokom symbolov," vyhlásil Fico.

V roku 2014 budú voľby prezidenta, eurovoľby, aj komunálne voľby. "Smer-SD sa na prezidentských voľbách musí zúčastniť so svojím kandidátom. Nemáme povinnosť nikomu sa ospravedlňovať za víťazstvo vo voľbách v roku 2012," reagoval na názory, že by prezident nemal byť blízky vládnej strane, ktorá už má post premiéra, aj predsedu parlamentu.

"Prezident významnou mierou prispieva k stabilite v štáte. Súlad prezidenta, predsedu parlamentu a vlády je základom takejto stability," vyhlásil Fico. Po skončení snemu premiér doplnil, že meno konkrétneho kandidáta za stranu Smer sa dozvieme ešte v decembri. Rozhodovať o ňom bude predsedníctvo strany. Predpokladá, že sa proti kandidátovi Smeru-SD zjednotia všetci ostatní. "Do prezidentských volieb pôjdeme s programom nie proti niekomu inému, ale za niečo," povedal. Ak by v prezidentských voľbách ľavicový kandidát neuspel, podľa Fica sa aj tak dá očakávať víťazstvo Smeru-SD v parlamentných voľbách v roku 2016.

Zdôraznil, že Slovensko má vysokú produktivitu práce, ktorá je však v rozpore s nízkou úrovňou platov. Aj preto bude Smer-SD naďalej presadzovať postupné zvyšovanie minimálnej mzdy a reguláciu cien energií, ktoré by na budúci rok nemali rásť, alebo dokonca klesnú. "Minimálnu mzdu považujeme za významný nástroj boja proti chudobe," povedal. Ak chce Smer-SD pokračovať v konsolidácii verejných financií aj v roku 2014 a zároveň chce tlačiť na rast miezd a zlepšenie sociálnej situácie ľudí, potrebuje na to zdroje. Tie je podľa Fica možné získať dôsledným bojom proti daňovým únikom. V tejto súvislosti spomenul úspešný štart bločkovej lotérie, ktorou nepoctivých obchodníkov kontrolujú ich vlastní zákazníci.

"Na konci druhého roku vládnutia v tomto volebnom období musíme odpovedať našim voličom, či sme naplnili naše posolstvo, podľa ktorého si ľudia aj v kríze zaslúžia istoty," konštatoval líder Smeru-SD. Dodal, že jeho vláda viac zdanila firmy a ľudí, ktorí zarábajú viac ako 3000 eur mesačne, ale nezvýšila DPH. V prvých dvoch rokoch nebol priestor na rozširovanie sociálneho štandardu, v nasledujúcich dvoch rokoch už by Smer-SD chcel presadiť viac aj v tejto oblasti.

"Smer-SD nikdy nebol nadšený európskym receptom na krízu, ktorým sú škrty. Ale náš životný priestor je v EÚ, a preto sa musíme prispôsobiť európskym trendom. Je životným záujmom Slovenska, aby bolo vždy v takej kondícii, aby bolo prizývané k zdravému jadru krajín EÚ a nie vytláčané na okraj diania," vyhlásil Robert Fico. "Snažili sme sa nájsť rovnováhu medzi potrebou konsolidovať a legitímnym záujmom ľudí, aby sa ich sociálna situácia nezhoršila. Dva roky nás sprevádzal trpezlivý sociálny dialóg," dodal s tým, že pokračujúca strategická spolupráca s odbormi má pre Smer-SD osobitný význam.

"Slovensko s jednofarebnou vládou je v zahraničí plne rešpektované ako stabilný a seriózny partner," konštatoval predseda Smeru-SD. Pripomenul, že zo zahraničia prichádzajú stabilné hodnotenia Slovenska s predpokladom pozitívneho vývoja. Na zahraničných trhoch si Slovensko požičiava za historicky najnižšie sadzby.

Ako nie optimálnu označil Fico spoluprácu s opozíciou, ktorej Smer-SD ponechal od začiatku volebného obdobia viaceré funkcie v exekutíve a Národnej rade SR. "Z parlamentu sa vďaka opozícii stal dom hrôzy. Nikdy tam nebola taká zlá atmosféra, ako je teraz," povedal predseda Smeru-SD. Podľa neho však existujú témy, na ktorých treba hľadať zhodu naprieč celým politickým spektrom.

Je to napríklad otázka systému vyšších územných celkov, ktorý doteraz nedokázal presvedčiť ľudí natoľko, aby sa volebná účasť blížila k číslam z parlamentných či komunálnych volieb, ale aj otázka extrémizmu. "Pre všetky štandardné politické subjekty je výzvou extrémizmus. Ak štandardné strany neponúknu víziu ako postupovať, priestor okamžite vyplní extrémizmus," zdôraznil Fico. "Krajina a národ sa nedajú vymeniť, vymeniť sa dajú politici. Ak sú ľudia s politikmi nespokojní, vo voľbách ich bez milosti vymenia. Sme jasne viditeľný terč a zodpovedáme v tejto krajine za všetko," apeloval na členov svojej strany, aby venovali zvýšenú pozornosť nepretržitému dialógu s voličmi.

01 - Modified: 2005-10-13 06:32:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal-ME21-kval.: SR 21 - Rusko 21 1:0, do osemfinále postúpilo Rusko
01 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín 02 - Modified: 2024-05-08 10:47:38 - Feat.: - Title: Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu 03 - Modified: 2024-05-08 10:09:22 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrh na odvolanie ministerky Dolinkovej 04 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 05 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 10:34