StoryEditor

Futbal-ME21-kval.: SR 21 - Rusko 21 1:0, do osemfinále postúpilo Rusko

13.10.2005, 08:32
Autor:
TASRTASR

V poslednom zápase 3. kvalifikačnej skupiny o postup na futbalové ME hráčov do 21 rokov zvíťazili v Senci slovenskí reprezentanti nad ruskými rovesníkmi 1:0 (1:0).
Napriek tomu, že zverenci trénera Jozefa Bubenka sa bodovo dotiahli na postupovú druhú priečku, do osemfinálovej baráže sa kvalifikovala spoločne so suverénnym Portugalskom ruská dvadsaťjednotka.Rusi postúpili vďaka lepšej bilancii vo vzájomných zápasoch so Slovákmi, pretože "bubenkovci" prehrali v Moskve vysoko 0:4.
SR 21 - Rusko 21 1:0 (1:0)
Gól: 15. Žofčák. ŽK: Brezinský, Konečný - Gaboulov. Rozhodovali: Lazarevski - Krstevski, Kodovski (všetci Maced.). 864 divákov.
SR 21: Perniš - Pekárik, Šedivý, Konečný, Brezinský - Pešovský, Kóňa, Žofčák, Čech - Ivana (66. Bakoš), Vaščák (73. Jendríšek).
Rusko 21: Gabulov - Ješčenko, Achmetzjanov, Nababkin, Nachušev - Charitonov (44. Černogajev), Taranov, Denisov, Pavlenko (33. Gerk), Sajenko - Samodin (75. Lebedenko).
Slováci potrebovali zmazať veľké manko a preto začali aktívne, avšak aj tradične neefektívne. Už v 2. minúte si v malom vápne zakrýval loptu Ivana, spätnou prihrávkou našiel Šedivého, avšak ten z gólovej pozície neprestrelil hradbu ruských tiel.
"Bubenkovci" pokračovali v nátlakovej hre, lenže Čechov gólový center na jedenástku zostal bez adresáta. V 10. minúte pohrozil opäť legionár FC Porto. Lopta po trase Pekárik - Ivana prešla až k nekrytému Čechovi, ktorý však zo 7 metrov nedokázal zodvihnúť loptu a napálil nohy bezmocného Gabulova. Po štvrťhodine hry však už Slováci viedli. Na kolmicu od Vaščáka si do šestnástky našprintoval nekrytý Žofčák a bez problémov obhodil vybiehajúceho gólmana hostí - 1:0. Domáci nedovolili Rusom v prvom polčase vôbec ohroziť svoju bránku a tak hostia urobili dve striedania už v úvodnej štyridsaťpäťminútovke. Naopak, v 33. minúte po priamom kope Žofčáka mohol zvyšiť náskok Slovákov Konečný, ale jeho hlavička z gólovej parkety preletela tesne vedľa žrde. O šesť minút neskôr zachraňoval Gabulov na poslednú chvíľu pred Čechom, ktorý sa nečakane dostal do sľubnej pozície.
Krátko po zmene strán mal po autovom vhadzovaní v obrannom pásme hostí šancu Ivana, keď k nemu preletela lopta až do pätky. Slovenský kapitán sa ale v gólovej pozícii zle zorientoval a namiesto zakončenia volil nepresnú pomocnú prihrávku. V 53. minúte pohrozil Žofčák, ktorého priamy kop z uhla brankár Gabulov len s námahou vytlačil nad brvno. Rusi sa po zmene strán osmelili, ale do ofenzívy sa naďalej príliš nehrnuli. Gólovú príležitosť mali až v 57. minúte po nevydarenom odkope slovenských zadákov, ale gólman Perniš vďaka pohotovému vybehnutiu zneškodnil tutovku Samodinovi, ktorý ho neprestrelil. Slováci mali k zázraku čoraz ďalej a v 73. minúte dostali sprchu od športovej šťasteny. Po dlhej lopte do ruskej päťky jeden z ruských obrancov v neprehľadnej situácii napálil vlastného spoluhráča, od ktorého sa lopta odrazila smerom späť do žrde a von pred brankovú čiaru. Gólom neskončila ani strela Kóňu, ktorý v 77. minúte mieril len do bočnej siete. Na konečnom výsledku už nič nezmenila ani delovka Pečovského z 25 m a ani hlavička striedajúceho Jendríšeka po centri Bakoša.
Jozef Bubenko, tréner SR 21: "S víťazstvom nad Ruskom som samozrejme spokojný, aj s výkonom, ktorý bol jeden z našich najlepších v kvalifikácii. Konečne sme zahrali ako tím. Zvíťaziť 5:0 bolo ťažké, vytvorili sme si však dosť šancí a pri lepšej koncovke sme sa mohli pokúsiť o zázrak. Zostali sme tesne pred bránami baráže, čo ma mrzí, no získali sme rovnaký počet bodov ako Rusko a to je úspech. Už v stredu odlietam do Atén, kde prevezmem Panionios, s ktorým som sa dohodol na spolupráci zatiaľ do konca sezóny."
Alexander Vencel st., asistent trénera a trénera brankárov SR 21: "Škoda, že až v poslednom zápase s Ruskom sme si uvedomili, že sme mohli postúpiť na európsky šampionát. Mohli sme zvíťaziť v dnešnom zápase aj vyšším rozdielom, ale znova sme boli neefektívni v koncovke. Myslím, že postup sme si definitívne skomplikovali v Lotyšsku, kde sme mali najviac gólových príležitostí zo všetkých stretnutí na ihriskách súperov."
Milan Ivana, kapitán SR 21: "Počas celej kvalifikácie sme nevyužili až príliš veľa gólových príležitostí a to rozhodlo o našom neúspechu. Je to škoda, pretože táto generácia si zaslúžila, aby hrala na šampionáte. Veľmi nás to mrzí."

Konečná tabuľka 3. skupiny:
1. Portugalsko 10 10 0 0 26:3 30
2. Rusko 10 6 1 3 24:6 19
---------------------------------------------
3. SLOVENSKO 10 6 1 3 12:9 19
4. Lotyšsko 10 3 3 4 10:16 12
5. Estónsko 10 0 3 7 4:24 3
6. Luxembursko 10 0 2 8 4:25 2

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
31. máj 2024 22:21