Slovenský zväz spracovateľov mäsa víta zámer Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka priniesť reformu v oblasti úradnej kontroly potravín, s cieľom dosiahnutia vyššej ochrany zdravia konečného spotrebiteľa. Uviedla to výkonná riaditeľka zväzu Eva Forrai.
Pripomenula, že 16. apríla ohlásilo ministerstvo výberové konanie na pozíciu ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy kde podmienkou pre účasť na výberovom konaní je okrem požiadaviek na dosiahnuté vzdelania a praxe aj zaslanie Koncepcie rozvoja, zvýšenia efektivity a účinnosti ŠVPS a jej podriadených organizácií ako modernej a flexibilnej autority.
Reforma by podľa Forrai rovnako priniesla vyššiu efektivitu a záber výkonu úradných kontrol a zníženie administratívnej záťaže vo vzťahu k prevádzkovateľom potravinárskych podnikov a gastro zariadení.
Podčiarkla, že z pohľadu potravinárskej praxe by zväz uvítal, pokiaľ by kontrolné orgány mali aj poradnú funkciu vo vzťahu k prevádzkovateľom potravinárskych podnikov a gastro zariadeniam s cieľom zvyšovania efektivity ich práce.
Zároveň by mali mať vyššiu schopnosť reagovať na požiadavky praxe, napríklad v oblasti zabezpečenia dostatočných personálnych zdrojov pre potreby vykonávania stáleho veterinárneho dozoru na bitúnkoch a podobne.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.