Prezident Andrej Kiska a minister financií Peter KažimírTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Kažimír vysvetľoval Kiskovi únik daňových informácií. Nejde o prvý prípad, upozornil prezident

18.09.2017, 12:05
Autor:
lmlm
Minister financií Peter Kažimír informoval prezidenta o doterajších krokoch Finančnej správy. Kiska privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť.

Prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s ministrom financií Petrom Kažimírom.

Zavolal si ho v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je prezident spolumajiteľom.

Kažimír ho informoval o doterajších krokoch Finančnej správy. Kiska privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť.

"Je nevyhnutné dôsledné došetrenie prípadov"

Kiska po prepuknutí kauzy kritizoval, že ide zneužívanie údajov o daňovníkoch. Spomínal aj poslanca Igora Matoviča, ktorého sa týkal únik chránených informácií.

Preto je nevyhnutné dôsledné došetrenie takýchto prípadov," povedal Kiska po stretnutí s ministrom financií.

Kiska minulý štvrtok hovoril, že na neho skúšajú mafiánske praktiky. „Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom," povedal vo štvrtok prezident.

Identifikovali úzky okruh ľudí

„Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy (IS FS) úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentami, zverejnenými minulý týždeň v médiách. Dnes ráno som informoval prezidenta republiky o zistených poznatkoch," píše sa vo vyhlásení ministerstva po stretnutí Kažimíra s Kiskom. 

Zistenia postúpia orgánom činným v trestnom konaní, aby tie vyšetrili kto informácie anonymne zverejnil.

"Vďaka IS FS vieme mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentami prišli do kontaktu. Samozrejme je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov," dodáva ministerstvo.

Kauza okolo Kiskovej firmy

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane.

Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska na utorkovej tlačovej konferencii vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať.

Členov vlády neuspokojilo celkom vysvetlenie prezidenta SR, ktoré ponúkol ohľadom daňovej kontroly a policajného vyšetrovania v rodinnej firme KTAG.

Minister financií sa už vyjadril, že nemá pocit, že daňové doklady týkajúce sa Kiskovej firmy unikli z finančnej správy. "Možnože čítam veľa detektívok, ale keby to niekto chcel tak robiť, ako to robil, tak by to urobil týmto spôsobom," ozrejmil.

Pozrite sa, ako prezident vysvetľoval kauzu okolo firmy KTAG, ktorej je spolumajiteľom:

01 - Modified: 2023-10-23 13:18:12 - Feat.: - Title: Prokurátor sa odvolal v daňovej kauze Kisku, žiada prísnejší trest 02 - Modified: 2023-10-11 14:53:47 - Feat.: - Title: Kiska: Rozhodnutie súdu ma prekvapilo a nesúhlasíme s ním, odvoláme sa 03 - Modified: 2023-10-11 12:43:36 - Feat.: - Title: Kiska spoznal trest. Za daňový podvod dostal podmienku 04 - Modified: 2023-10-11 10:55:15 - Feat.: - Title: Prokurátor trvá na Kiskovej vine z daňového podvodu, žiada pre neho väzenie 05 - Modified: 2023-10-05 08:44:17 - Feat.: - Title: HN24: NBS tlačová konferencia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:19