StoryEditor

Bolesť chrbta nepodceňujte. Môže byť príznakom iných chorôb

19.07.2016, 00:00
Bolesti chrbta sú jedným z najčastejších problémov, ktoré donútia človeka vyhľadať odbornú pomoc. Patria k civilizačným ochoreniam súčasnosti. Vyskytujú sa v akomkoľvek veku, najčastejšie však v strednom a vo vyššom. Nevyhýbajú sa však ani školákom a adolescentom.

Za akútnou bolesťou chrbta môže byť čokoľvek, či už zlé držanie tela, zlá životospráva, nefyziologické správanie, úraz, ochorenie či degeneratívne zmeny. Bolesti môžu byť dôsledkom postihnutia ktorejkoľvek štruktúry tvoriacej anatomickú stavbu chrbtice. Často ich spôsobuje kombinácia viacerých faktorov. U detí a adolescentov je najčastejšou príčinou bolestí chrbta preťažovanie svalstva a postihnutie platničiek, úrazové bolesti, ale aj deformity chrbtice – skolióza. Pre stredný vek sú typické ochorenia platničiek, reumatické ochorenia a aj začínajúce sa degeneratívne zmeny. Seniorov zvyknú trápiť najmä degeneratívne zmeny stavcov, kĺbov, menej často už platničiek.

Aj iné ochorenia
Bolesti chrbtice však môžu byť príznakom aj mnohých iných ochorení, napríklad srdca, obličiek, dýchacích či tráviacich orgánov, ochorení močových ciest, u žien môže chrbtica bolieť napríklad aj pri niektorých gynekologických ochoreniach. Ak sa objaví bolesť, ide o varovný signál, že niečo nie je v poriadku. Bolesť vlastne potrebujeme, práve vďake nej nám náš organizmus dáva najavo, že čosi nie je v poriadku.

Flickr
 
Náhla bolesť
Náhla bolesť chrbta môže byť spôsobená vyskočenou medzistavcovou platničkou. Ďalšou možnou príčinou bolestí bedier je „blokáda“ kĺbov medzi stavcami či v oblasti spojenia medzi krížovou a bedrovými kosťami. Bolesť sa najčastejšie objaví po prudkom pohybe, typický je vznik bolestí po zdvihnutí bremena z predklonu s otočením do boku. Za bolesťou bedier môže byť aj bedrový kĺb či postihnutie kostrče.

Ak si preťažíme pohybový aparát, môžeme pociťovať únavu, dokonca až bolesti bedrovej chrbtice, a to pri statickej záťaži. Typické pre túto bolesť je, že každú polohu, v ktorej musíme dlhšie zotrvávať, pociťujeme ako nepríjemnú a snažíme sa meniť svoju polohu dokonca aj na lôžku.
Pri blokáde medzistavcových kĺbov zase býva v akútnom stave výrazne obmedzený pohyb – pacient sa nemôže predkloniť, narovnať z predklonu či úklonu na jednu stranu. Bolesť môže vyžarovať do bokov, zadku, podbruška, slabín, dolných končatín alebo smerom k hrudnej chrbtici. Bolestivý môže byť kašeľ či kýchanie.

Flickr
Za krátkodobú bolesť (ktorá zvyčajne trvá do 6 týždňov), obvykle môže:
- nesprávne držanie tela
- dlhé sedenie alebo státie v jednej pozícii
- napnutie/preťaženie paraspinálnych svalov a väzov
- prepínanie a preťaženie pri športových aktivitách
- nadváha
- úraz
- infekcia
- tehotenstvo

Kedy treba vyhľadať lekára
- ak bolesť vyžaruje do dolnej končatiny
- ak nastanú problémy s močením a so stolicou
- ak sa objaví horúčka
- ak sa objaví porucha citlivosti na dolných končatinách
- ak je trup výrazne vykrivený na jednu stranu
- ak sa bolesť zosilní a neustúpi počas 4 – 6 týždňov
- ak je veľmi silná
- ak sa objavuje v pokoji, nečinnosti
- ak zobúdza zo spánku

K akému lekárovi sa vybrať
Lekárov, ktorí majú do činenia s liečbou bolestí chrbta, je viacero – môže vám pomôcť aj všeobecný lekár, neurológ, ortopéd, rehabilitačný lekár či fyzioterapeut alebo v krajnom prípade neurochirurg, ak treba operovať.
 
Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 02 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom 03 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 04 - Modified: 2024-03-28 12:37:15 - Feat.: - Title: Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza 05 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. apríl 2024 23:56