StoryEditor

Alergikov z roka na rok pribúda. Takto môžete bojovať proti tomuto civilizačnému ochoreniu

07.06.2016, 12:00

A je to tu. Začervenanie očí, svrbenie v nose, kýchanie, nádcha, slzenie... Sezóna alergií je opäť v plnom prúde. Príznaky sú niekomu dobre známe, ďalších možno prekvapia prvýkrát. Ako sa s nimi popasovať?

Alergikov vraj z roka na rok pribúda. Alergie sa už dlhšie považujú za civilizačné ochorenie a podľa niektorých štúdií postihujú až 40 percent populácie. O čo vlastne ide? Alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky z okolitého prostredia. Tými môže byť v podstate čokoľvek – od prachu, peľov či plesní cez kovy, chemické látky, lieky, baktérie, zvieraciu srsť až po potraviny, bodnutie hmyzom, textilné vlákna, kozmetiku či cigaretový dym. S napredujúcou dobou sa aj spektrum alergénov rozširuje. Organizmus pri prehnanej reakcii na ne odpovedá vyplavením zvyšného množstva histamínu, ktorý je potom zodpovedný za samotné príznaky. Aj tie môžu byť rôzne – prejaviť sa môžu na koži, problémovým trávením, opuchom alebo podráždením nosovej sliznice, očí a uší až sťaženým dýchaním. Práve niekoľko posledných prejavov si väčšina z nás spája najmä s jarou a s ňou súvisiacim kvitnutím.

Lekár alebo lekáreň?
V dnešnej uponáhľanej dobe a pri dobrej dostupnosti lekární i liečiv sa mnoho pacientov pri zdravotných problémoch uchyľuje k samoliečbe. Výnimkou nie je ani alergia, hoci aj toto ochorenie patrí v prvom rade do rúk lekára – špecialistu. „Prejavy alergie vždy diagnostikuje alergológ. Lekár s touto špecializáciou má na to všetky možnosti – či už je to rodinná anamnéza, krvné testy, kde sa prejavia nejaké imunoglobulíny, alebo kožné testy,“ upozorňuje Katarína Grófová z lekárne Remedia v Komjaticiach. Podľa nej sa však mnoho pacientov pri riešení alergií uchyľuje práve do lekární. „Je to dostupnejšie i rýchlejšie, ako vyhľadať špecialistu – pacient musí ísť najskôr k obvodnému lekárovi, ktorý mu dá výmenný lístok, aby sa objednal u alergológa, čo sa tiež nepodarí zo dňa na deň,“ uvádza odborníčka dôvody mnohých pacientov. Ľudia by si však alergické prejavy podľa nej nemali v lekárni riešiť dlhodobo.

„Alergológ vie prejavy odborne diagnostikovať, pretože aj napríklad príznaky alergickej nádchy sa odlišujú od bakteriálnej nádchy, najmä to známe svrbenie a tečenie z nosa, pri alergiách bývajú už postihnuté aj oči, nielen nos, teda začervenanie, svrbenie, pálenie očí. Tam sa to potom už rieši komplexne. Dá sa to vyriešiť aj v lekárni, či už celkovými antihistaminikami, alebo lokálnymi kvapkami do očí aj do nosa, ale len krátkodobo,“ upozorňuje odborníčka. „Aj keď by trebárs alergológ tie isté lieky predpísal dlhodobo, ako lekár už vie, čo robí. Naproti tomu, keď si pacient bez diagnostiky kupuje lieky sám, nevie, čo mu v skutočnosti je,“ dodáva.

Kedy teda ísť do lekárne?
Riešenie alergických prejavov v lekárni je podľa farmaceutky namieste najmä v dvoch prípadoch. „Pri jednoduchých prejavoch, napríklad keď začne kvitnúť palina, ambrózia, breza a podobne, kvitne to trebárs dva týždne a pacient má len vtedy prejavy, tak väčšinou to zvládne aj v lekárni. Aj keď to treba brať len ako prvú pomoc, kým sa dostane k lekárovi na vyšetrenie. Ďalšia skupina ľudí sú tí, ktorí už vedia, že majú alergiu, ale z nejakého dôvodu sa nedostanú hneď na vyšetrenie. Počas takéhoto preklenujúceho obdobia, kým sa k lekárovi dostanú, im vieme pomôcť aj v lekárni,“ vysvetľuje Grófová. Ďalšou skupinou môžu byť aj ľudia s potravinovými alergiami. Tie človek odhalí zväčša až po návšteve lekára. „Keď pacient vie, aký alergén u neho pôsobí, môže si potom rôzne doplnkové produkty v lekárni zadovážiť – či už prípravky pri laktózovej intolerancii, alebo rôzne dietetické prípravky, ktoré sú dostupné aj v lekárni. Ale to už musí byť pacient zdiagnostikovaný a my mu vieme v lekárni k tomu niečo ponúknuť,“ hovorí farmaceutka, podľa ktorej v týchto prípadoch môžu ľudia svoj stav riešiť v lekárni aj dlhodobejšie. Pri iných prejavoch, najmä nepodchytených lekárom, by však pomoc z lekárne mala byť len krátkodobá. „Keď je niekto alergik, nemôže chodiť do lekárne, aby si problém riešil. V lekárni ho môže len odsunúť alebo si ho vyriešiť ako prvú pomoc,“ zdôrazňuje odborníčka.

Najmenšie balenie a za vyššiu cenu
Lekáreň pritom môže pacientom poskytnúť podstatne užšie spektrum prípravkov oproti tým, ktoré sú na trhu dostupné na lekársky predpis. „Protialergických liekov je na trhu množstvo. Čo sa týka voľnopredajných tabletiek na celkové užívanie, sú tam antihistaminiká už novšej generácie, ktoré nemajú nežiaduce účinky ako ospalosť, únavu, omámenosť. To mali tie prvotné lieky, ale už je to eliminované. Takže v podstate vieme ich predať, ale len v tom najmenšom balení, aby to nebolo ako dlhodobá terapia. Väčšinou je to balenie siedmich alebo desiatich tabletiek, vyslovene na nejaké krátke obdobie, keď to pacientovi prekryje príznaky a nemá ich až také výrazné,“ uvádza Grófová.

Flickr

Okrem celkových antihistaminík sú v lekárni bez lekárskeho predpisu dostupné aj niektoré lokálne formy. „Kvapky do očí, kvapky do nosa – na krátkodobé použitie, opäť len v menšom balení. Prípravky do nosa obsahujú antihistaminikum aj dekongestant na odpuchnutie nosovej sliznice. Dekongestíva však majú obmedzenú lehotu používania, vzhľadom na možný vznik závislosti. Ako doplnkovú liečbu možno použiť spreje s obsahom morskej vody alebo výplachy konvičkou, ktoré sú teraz veľmi populárne, ale zrejme aj fungujú, pretože sa vyplachuje všetko, čo v tom nose je, teda aj peľ a zvyšky alergénov, ktoré by v tom nose boli,“ vysvetľuje farmaceutka. Ďalšími liečivami sú aj masti a gély vhodné pri lokálnych kožných prejavoch alergií.

„Používajú sa najmä pri solárnych alergiách alebo po uštipnutí hmyzom. Pokiaľ prejavy nie sú nejaké výrazné, vieme pacientovi nejakým spôsobom pomôcť aj my. Sú tam aj topické prípravky, ktoré sú vhodné pri kožných prejavoch, atopických ekzémoch. Dostupná je aj jedna kortikoidná mastička. Ňou sa však neriešia dlhodobé rozsiahle ekzémy, ale naozaj, už keď je niekto vyhádzaný, je tam ľahký kortikoid, tak na pár dní pomôže, ale opäť treba ísť k lekárovi,“ uvádza odborníčka. Hoci sa k týmto liekom vedia pacienti dostať aj bez lekárskeho predpisu, cena bez receptu je výrazne vyššia ako doplatok pri ich výdaji na predpis. Vďaka množstvu lekární sú pre nich ľahko dostupné, pacienti by však nemali bez porady s lekárom užívať viac ako jedno balenie. „Pretože naozaj liečenie alergií, pokiaľ trvajú dlhšie ako pár týždňov, už jednoznačne patrí do rúk lekára – alergológa,“ dodáva farmaceutka.

Bez predpisu nie
K mnohým prípravkom sa bez predpisu od špecialistu pacienti nedostanú vôbec. Sú to napríklad cielené medikamenty na desenzibilizáciu organizmu proti alergénom, vďaka ktorým si pacient na alergény postupne v malých a zvyšujúcich sa dávkach zvyká, a tým sa môže alergia úplne odbúrať. Tieto lieky však patria výsostne do rúk odborníka a nemôže ich predpísať ani obvodný lekár. Bez predpisu nie je možné kúpiť ani adrenalínové injekcie potrebné pri anafylaktických reakciách najmä po uštipnutí hmyzom. Pokiaľ pacient takúto, zväčša život ohrozujúcu reakciu prekonal, je nevyhnutné, aby lekára navštevoval. Farmaceutka však opakovane zdôrazňuje, že s lekárom treba riešiť všetky prejavy alergií. „Liečba by mala byť dlhodobá a systematická. Pri ignorovaní alergia môže vyústiť do vážnejších problémov, ako je chronický zápal dutín, astma, ekzém či poškodenie zažívacieho traktu. Aj keď sú niektoré prípravky v lekárňach dostupné, všetko môže bez kontrolovaného užívania nejako uškodiť. Treba si uvedomiť, že človek škodí v prvom rade sám sebe aj tým, že problém nerieši a kupuje si pravidelne lieky bez dohľadu lekára,“ dodáva Grófová.

Dovolenková lekárnička
Alergia môže človeka zastihnúť kedykoľvek a kdekoľvek. Rizikom býva najmä neznáme prostredie. Pri cestovaní na to treba myslieť a zadováženie si voľnopredajných protialergických liekov je tu namieste. „Preto v dovolenkovej lekárničke určite treba mať aj nejaké celkové antihistaminikum, hoci v tom najmenšom balení, aj nejaké lokálne antihistaminikum či topický prípravok. Keď sa dostaneme do neznámej destinácie, nikdy nevieme, čo to s nami spraví – tam môžeme natrafiť na alergén, o ktorom ani netušíme. Na dovolenke nie sú také možnosti ísť k lekárovi – či už sme v zahraničí alebo aj na Slovensku. V takomto prípade je namieste, aby bola rodina pripravená, keď nás niečo poštípe, keď niečo zjeme alebo sa vyskytnú prejavy alergie na slnko a podobne. Človek nikdy nevie, čo ho stretne a je teda na to pripravený –  zvládne to sám a dokáže existovať aspoň pokiaľ zistí, čo mu je,“ uzatvára Grófová.

Pomôže lekáreň pri alergii?
– možnosť kúpy voľnopredajných antihistaminík
– dostupné len najmenšie balenia liekov (5 – 7 dní)
– bez predpisu len úzka škála liekov – celkových aj lokálnych
– možnosť kúpy tabletiek, mastí, gélov, kvapiek do nosa aj do očí
– cena bez predpisu je vyššia ako doplatok s receptom
– lekáreň nediagnostikuje
– bez dohľadu lekára užívať lieky len krátkodobo

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Záujem o lieky na alergie stúpa až päťnásobne. Pozrite si, kedy prevládajú aké alergény 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 05 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 01:29