StoryEditor

Mýtus verzus realita. Naozaj pomáha citrónová voda chudnúť?

17.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Pohľady na vyžmýkaný citrón v pohári vody sa rôznia. Na ktorú stranu sa prikláňajú názory odborníkov a ľudí, ktorí po nesladenej citronáde siahajú pravidelne, pýta sa portál fitday.com.

Otázka je to však viac-menej rečnícka. Podľa niektorých lekárov citrónová voda príliš agresívne útočí na tráviaci trakt. A to najmä na ústnu dutinu (a v nej na zuby) a na žalúdok. Ľuďom so slabou schopnosťou spracovávať potravu túto činnosť ešte väčšmi komplikuje. Podľa niektorých doktorov a znalcov čínskej medicíny môže jej dlhodobé pitie v týchto prípadoch dokonca viesť až k zápalu žalúdka a vzniku vredov.

Ódy na kyslú vodu
Tábor na druhej strane barikády má na problematiku citrónovej vody a jej účinkov (prirodzene) presne opačný pohľad. Podľa pro-citrónových pionierov ide o nápoj hraničiaci s elixírom života a super zázrakom, ktorý máme všetci na dosah. Citrónová voda má podľa nich významný vplyv na zdravie aj na udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti.

Konkrétne chudnutie urýchľuje pitie vody zmiešané s čerstvo vytlačenou šťavou z citróna dramatickým spôsobom. Citronáda – a o čo silnejšia, o to účinnejšia – totiž čistí organizmus od balastu rokmi naukladaného v tele. Ak budete piť citrónovú vodu, pomôžete tak naštartovať prirodzený proces (samo)čistenia organizmu. Mimochodom, princíp funguje proporcionálne. Čím viac citronády vypijete, o to rýchlejšie sa budú na vás roztápať nenávidené tukové vankúšiky.


Preč s džúsmi

Popularite sa táto jednoduchá, no účinná metóda udržiavania sa v kondícii, teší najmä vo Francúzsku. Útle obyvateľky krajiny galského kohúta považujú svoj denný pohár „citron pressé“ za prirodzenú súčasť starostlivosti o svoje telo (a jeho hmotnosť). Dôvody účinkov citrónovej vody na chudnutie sú pre ne ľahko uchopiteľné. A majú ich generáciami overené.

Zhodujú sa, a to spolu s dietológmi, že tajomstvo citronády tkvie v jej jednoduchosti. Je veľmi nekomplikovanou zmesou dvoch prírodných zložiek. Neobsahuje žiadne umelé prísady, konzervačné látky ani spracované ingrediencie. Organizmu sa s ňou vďaka tomu veľmi ľahko spolupracuje. Zaťažený nie je nijakými ťažko stráviteľnými zložkami. A tak dokáže bleskurýchlo a do poslednej molekuly spracovať pozitíva v nej ukryté.

Citronáda (v ortodoxnom zložení voda a citrón) tiež nemá nijaké kalórie. Keď sa jej napijete, osvieži a zasýti vás bez toho, že by vás zároveň aj pekne „vypásla“. Je neškodnejšia ako všetky ostatné ovocné šťavy – džúsy a ich variácie. A oveľa zdravšia a „čistejšia“ ako priemyselne vyrábané osviežujúce nápoje na báze bublinky plus príchuť (či už koly, ovocia, byliniek alebo sci-fi typu šmolkovia).

Predstavte si, že jedného dňa (ideálne čo najbližšieho) raz a navždy nahradíte všetky limonády a džúsy vo svojom živote a pitnom režime obyčajnou citrónovou vodou. Svoje telo tak ušetríte tisícok prázdnych kalórii, stoviek gramov cukru a umelých látok. Poďakujú sa vám nielen odľahčené kĺby, ale aj pankreas, pečeň a zuby.  

Flickr


Očista dočista

Sila citrónovej vody sa naplno prejavuje v hrubom čreve. Do laty dokáže dať aj to najväčšmi znečistené črevo s niekoľkoročnými nánosmi toxínov. Citrónovú vodu by ste z tohto dôvodu mali vyskúšať aj v prípade, že vás netrápia nadbytočné kilá. Odpadové látky usadené na stenách hrubého čreva v krátkodobom horizonte vedú k zápche. Z dlhodobého hľadiska sa podpisujú pod zvyšovanie telesnej hmotnosti a tiež k zvyšovaniu rizika rakoviny hrubého čreva. Vďaka pravidelnému popíjaniu citrónovej vody teda schudnete už len tým, že sa budete postupne zbavovať nečistôt z tráviaceho traktu. Citronáda tiež hrubé črevo vydezinfikuje, pomáha ho udržiavať v dobrej kondícii a tip-top hygiene.  

Zbohom, hlad
Vzhľadom na prítomnosť pektínu v citróne, pitie citrónovej vody na dôvažok ešte aj znižuje pocity (neopodstatneného) hladu a tej večnej, neprekonateľnej chute „na niečo dobré“. Ak ste sa v minulosti pokúšali zahnať hlad tak, že ste ho oklamali pitím litrov čaju či nebodaj kávy, teraz skúste prejsť na vodu s citrónom. Hlad (alebo jeho prelud) zaženie rýchlejšie a efektívnejšie ako ktorýkoľvek iný nápoj. Nahraďte teda citronádou všetky takzvané osviežujúce, povzbudzujúce a uvoľňujúce nápoje. A o pár týždňov sa postavte na váhu. Ten pohľad vás poteší.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:04