StoryEditor

Alergológ: Táto peľová sezóna je ťažká, ambulancie máme plné aj postcovidových pacientov

17.05.2022, 00:00
  • Za posledné desaťročia počet alergikov výrazne stúpol, je za tým aj zmena životného štýlu.
  • Prejavy alergií majú mnoho tvárí a môžu sa objaviť v akomkoľvek veku. 
  • Rozprávali sme sa s odborníkom Martinom Lešťanom o tom, aké robia ľudia najčastejšie chyby a či sa dá z alergie úplne vyliečiť.

 

"Videl som mnohých pacientov so zanedbanými alergiami, ktore prerástli do nezvratných zmien, ako ťažká astma." Imunoalergológ Martin Lešťan z centra Alergoimun v Prešove a Sabinove v rozhovore pre HN Science vysvetľuje, prečo je dôležité vedieť, že máte alergiu, poznať svoj alergén, vedieť sa pred ním skryť a ovládať režimové a liečebné možnosti. 

Na čo si v prírode momentálne alergici majú dávať pozor? Čo ich teraz najviac potrápi?

Peľová sezóna na prelome apríla a mája ešte patrí drevinám, v máji začínajú pribúdať aj byliny a postupne sa rozbieha alergia na trávy, jej typické obdobie príde v polovici mája, v júni budú kraľovať trávy.

image

Na Slovensko útočia pele. Môžu za to vysoké teploty

Najviac peľových alergikov máme na čo?

Medzi našimi peľovými alergikmi prevládajú precitlivelí pacienti na peľ brezy a tráv. Ale trendom posledných rokov je vznik takzvaných polysenzibilizácií, to znamená, že jeden pacient má viacero alergií súčasne, napríklad na dreviny, trávy a byliny.

V posledných rokoch alergikov pribúda. Čo je za tým?

Na jednej strane treba povedať, že alergie tu boli stále, nie je to moderná choroba, prvé zmienky o nich sú ešte z čias faraónov.  Alarmujúce je však to, že za posledné desaťročia počet alergikov výrazne stúpol, najmä v priemyselne rozvinutých krajinách. Určite je za tým životné prostredie, ktoré si ako ľudstvo neveľmi chránime. Mení sa príroda, keď sa porovnávali staré herbáre s peľovými zrnami, ktoré boli pred sto rokmi, tak tie terajšie sú pre imunitný systém agresívnejšie. Je za tým tiež zmena životného štýlu. Keď si porovnáme spôsob života, ktorí žili naši predkovia pred sto rokmi, tak je dramatický iný. Trávime veľa času v interiéroch, predtým sme boli viac spätí s prírodou, tým pádom meníme spektrum alergénov, s ktorými sa stretávame. Deti sú viac v kolektíve, predtým nebolo bežné, aby trojročné dieťa bolo odlúčené od matky, čo nie je pre jeho imunitný systém prirodzené.

Môže byť za tým aj prehnaná hygiena?

Hygienická teória tomu nasvedčuje. Pri porovnávaní detí, ktoré žijú na dedinách medzi zvieratami a deťmi a tými v meste, sa zistilo, že prirodzené endotoxíny od zvierat boli určitou ochranou pre imunitný systém. Deti sme tiež začali príliš umývať, kúpať a pridávať im do vody rôzne olejčeky, čo tiež nebolo pre ľudstvo v minulosti typické. Pre dieťa je v určitom veku dôležité, aby sa stretlo s určitou škálou bakteriálnych infekcií. Začala sa antibiotická liečba a vakcinácia, čo je určite pokrokom v znižovaní úmrtnosti, ale na druhej strane sa tým mení spektrum ochorení, s ktorými sa v dnešnej dobe deti stretávajú.

Je dôležitý napríklad aj psychický stav človeka?

Žijeme v rýchlom stresovom období, ktoré sa spolupodpisuje pod nárast civilizačných ochorení vrátane alergií a porúch imunitného systému. Byť v psychickej pohode a trochu spomaliť, venovať priestor primeranej fyzickej aktivite, kvalitnej vyváženej strave, dostatočnému spánku, to je dôležité.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-16 08:07:12 - Feat.: 0 - Title: Telo ako skládka toxického odpadu. Čím nás ničí znečistené prostredie 02 - Modified: 2022-05-13 20:10:02 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensko útočia pele. Môžu za to vysoké teploty 03 - Modified: 2022-05-13 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obdobie, ktoré je nočnou morou alergikov, je tu: Pomoc nájdete v týchto bežných potravinách
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-14 18:47:28 - Feat.: - Title: Mali letieť lieky na chrípku, no príroda to zmenila. Skorá jar posilnila dopyt po ďalšom rade medikamentov 03 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 04 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom 05 - Modified: 2023-11-23 06:00:00 - Feat.: - Title: TIP na test ako zistiť či ste alergický na zimu: Prináša totiž nečakané zdravotné komplikácie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:10