StoryEditor

Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu

30.12.2023, 00:00
  • Milujeme harmóniu. Nevedome ju hľadáme v tvárach druhých, umení i dizajne.
  • No existuje i oblasť, kde ju notoricky podceňujeme: naše vlastné telo. Nestrácame tým len na kráse, ale predovšetkým na funkčnosti.
  • Epidémia boľavých chrbtov a kĺbov je toho dôkazom. Ako z toho von?

Diabol sa skrýva v detailoch. Už jediný centimeter, o ktorý je hlava predsunutá od svojho ideálu, znamená o osem kilogramov väčšiu záťaž na trapézy.

Mimoriadne rozšírený zlozvyk, ktorého sa absolútna väčšina z nás denne dopúšťa pri sedení pred monitorom (ale aj v mnohých iných situáciách), je pritom potenciálne vysoko rizikovou kockou domina, ktorej pád dokáže vyvolať spúšť v podobe poškodeného pohybového aparátu či zápalu, ktorý môže vyústiť až do artritídy.

O podráždenosti, úzkosti, kŕčových žilách, hemoroidoch či bolestiach hlavy ani nehovoriac. Našou dnešnou témou je však chrbtica a kĺby.

image

Tajný tip na uvoľnenie boľavého chrbta. Na pretiahnutie stačí „zásuvka“ a tlak ruky do boku

Každý deviaty

Máte už definitívne nakúpené darčeky pod stromček? Ak náhodou nie, máme pre vás tip (prípadne si naň spomeňte v posviatočných výpredajoch): balančné pomôcky. Iste, sexi to práve neznie.

A existuje i nemalé riziko, že sa taká vecička zaradí do kategórie lapačov prachu. Dá sa však minimalizovať, ak dodržíte nasledujúce pravidlá: 1. Zvolíte na úvod takú, ktorá od budúceho používateľa nebude vyžadovať žiadnu aktivitu. 2. Naštudujete si jej opodstatnenosť, ktorú obdarovanému zrozumiteľne a ideálne aj s istým humorom odprezentujete.

Určite nič nepokazíte poduškou pod kostrč, ergonomickou podložkou pod myš či opierkou nôh k počítaču či televízii. Význam balančných pomôcok spočíva v tom, že udržiavajú telo v správnej polohe: niektoré tým, že mu poskytnú pasívnu oporu, iné tým, že ho donútia aktívne zapojiť svaly. V skutočnosti môže ísť o jednu z najlepších investícií do svojho zdravia.

Funkčné poruchy spojené so svalovou dysbalanciou má podľa slov fyzioterapeuta Jakuba Miklánka až 90 percent ľudí. Absolútne najrozšírenejšou (týka sa 80 percent z nás) je v postavení panvy a dĺžke nôh.

Dôsledkom je, že skrátená noha absorbuje pri chôdzi a pomalšom behu až štvornásobne väčšiu záťaž. Netreba veľkú predstavivosť, aby človek pochopil, aký to má dosah na postihnuté kĺby a chrbticu.

„U ľudí s nedostatočnou pohybovou aktivitou a u športovcov preťažených tréningom ide dokonca až o šesťnásobok telesnej hmotnosti,“ dopĺňa Jakub Miklánek pre magazín RunGO, a týmto príkladom zároveň výstižne ilustruje, že extrémy v podobe nedostatočného, ako ani nárazového pohybu nášmu chrbtu a kĺbom jednoducho nesvedčia.

Začína sa to hrbením

A čosi podobné platí aj pre sedenie. Ide o najmenej prirodzenú a najzaťažujúcejšiu polohu pre všetkých stavovcov – človeka nevynímajúc. Samozrejme, vzhľadom na povahu prác v 21. storočí sa mu väčšina z nás nevyhne.

To však ako alibi nepostačuje: kompenzácia je totiž možná vždy a jej najdôležitejšie zásady od nás ani mnoho nevyžadujú. Kľúčové je dostať ich do tela, aby nás začalo samo upozorňovať, keď čosi potrebuje.

Napríklad častú zmenu polohy – tá je totiž popri šetrnej polohe rúk, nôh či hlavy alfou a omegou (a tiež ľahšie dosiahnuteľnou než prvé menované) pri snahe minimalizovať deštruktívne dosahy sedavej práce: ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bolesť bez jasnej príčiny môže byť silnejšia. Najnovšie metódy, ako ju skrotiť 02 - Modified: 2023-08-18 13:38:28 - Feat.: 0 - Title: Tajný tip na uvoľnenie boľavého chrbta. Na pretiahnutie stačí „zásuvka“ a tlak ruky do boku 03 - Modified: 2023-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď kĺby volajú o pomoc: Ako zvládnuť bolesti a predchádzať im? 04 - Modified: 2022-07-15 13:28:47 - Feat.: 0 - Title: Stačia tri cviky denne, aby chrbtica nestuhla. Musíte ich však robiť správne, radí fyzioterapeut
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 03 - Modified: 2024-02-23 11:00:58 - Feat.: - Title: Seďte s bedrami vyššie ako kolenami a nebojte sa hýbať. Aj s náhradným kĺbom môžete na bicykel 04 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zime vyhnúť boľavým kĺbom? 05 - Modified: 2024-01-29 13:28:19 - Feat.: - Title: Bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí, tvrdí neurochirurg
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 11:39