StoryEditor

Ako spoznať, že nám chýbajú vitamíny či minerály

12.08.2023, 00:00
  • Môžeme aj v dnešnej dobe prebytku skutočne trpieť nedostatkom vitamínov či stopových prvkov?
  • Môžeme – a to hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je napríklad stres.
  • Ako zistiť, či a čo nášmu telu chýba?

Ako nič na tomto svete, ani výživu neobchádzajú paradoxy. Človek dennodenne dosýta je, a predsa mu môžu chýbať nevyhnutné živiny – takzvané mikronutrienty, teda vitamíny, minerály a stopové prvky. A ešte paradoxnejšie: neraz sa k tomu dopracuje paralelne so snahou ozdraviť si jedálniček.

Toto sú najlepšie prirodzené zdroje mikronutrientov:

Poďme sa spoločne pozrieť na najčastejšie dôvody, pre ktoré sa dostávame do „hypovitaminózy“. A tiež na signály, ktorými sa nám to telo snaží oznámiť.

image

Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov?

Núdzové volanie

Zhoršenie kvality pleti, vlasov, nechtov či zubov, zvýšená únava, svalové kŕče, arytmia, poruchy trávenia, väčšia náchylnosť na infekcie, zlé hojenie zápalov, nespavosť, nervozita, poruchy sústredenia.

Toto je súbor najčastejších príznakov, ktorými naše telo hlási stav núdze a vyzýva nás na zvýšenú pozornosť, prípadne pozýva na pátraciu akciu.

Väčšina z nás v takejto situácii zasadne za počítač, narýchlo si vygúgli, deficit ktorého mikronutrientu môže ten-ktorý príznak znamenať, a bez hlbších úvah si najpravdepodobnejšie chýbajúce vitamíny, minerály či stopové prvky zadováži.

Najlepšie prirodzené zdroje mikronutrientov

Vo forme tabletiek – veď tak je to najjednoduchšie. Niekedy sa trafí – a niekedy aj nie. A občas svoje telo týmto rozhodnutím dostane do ešte horšej kondície, než bolo predtým.

„Je známe, že doplnky nie sú bez rizika,“ vyjadril sa pre HN magazín biochemik Pavel Blažíček, externý odborný konzultant kliniky IPPM.

„V tele môžu mať silný účinok. Doplnky môžu ľudia tiež kombinovať s liekmi na predpis, a to spôsobmi, ktoré by mohli zapríčiniť problémy. Tu je len niekoľko príkladov: Vitamín K1 môže znížiť schopnosť warfarínu (Coumadin), ktorý sa používa na riedenie krvi. Antioxidačné doplnky ako vitamíny C a E môžu znížiť účinnosť chemoterapie pri niektorých typoch rakoviny. Doplnky stravy môžu spôsobiť problémy pri užití vysokých dávok alebo pri viacerých doplnkoch, ktoré sú použité v kombinácii.“

Paradoxom je, že investovať do precízneho biochemického vyšetrenia hladín mikronutrientov (analýza krvi v rámci bezplatnej preventívnej prehliadky nám tieto informácie neposkytne) sa navyše aj finančne vyplatí oveľa viac než pármesačná – a neraz v podstate náhodná – investícia do výživových doplnkov.

Nehovoriac o tom, že dopĺňanie týchto dôležitých látok prostredníctvom tabletiek je štatisticky mimoriadne málo účinné. Zďaleka nie vždy totiž obsahujú látku vo forme, ktorú telo dobre vstrebe, a v množstve, ktoré potrebuje.

Farmaceutku Renatu Kubínovú vyslovene prekvapuje, s akou ľahkosťou míňajú ľudia peniaze na syntetické náhrady. „Prečo nahrádzať ovocie a zeleninu u človeka, ktorý je zdravý, normálne fungujúci a nemá žiadne špecifické problémy? Samozrejme, sú situácie, keď má človek určité vážne zdravotné problémy, napríklad alergiu na niečo alebo nemôže prijímať potravu. Potom je náhrada syntetickými vitamínmi vhodná. Avšak je potrebné ich užívať pri preukázanom deficite,“ argumentuje pre Lidové noviny.

Všeobecne podľa jej tvrdenia platí, že epidemiologické štúdie skôr nepreukázali, že by vyšší príjem niektorého z vitamínu v syntetickej forme výrazne znížil riziko vzniku niektorého z ochorení alebo niektoré ochorenie liečil. Ako však už bolo naznačené, existujú výnimky.

21. storočie vs. B12-ka

„55-ročný pacient (v čase vzniku príznakov), bez závažnejšej osobnej a rodinnej anamnézy. Začiatkom roku 2008 sa začal sťažovať na instabilitu postoja a chôdze, závraty nerotačného charakteru zvýrazňujúce sa v šere, parestézie horných i dolných končatín, pocit zvierania trupu ako v obruči, náhle vznikajúce nepríjemné senzácie typu elektrických výbojov vyžarujúcich do dolných končatín. V priebehu ďalších mesiacov sa pridal pocit neobratnosti rúk, poruchy artikulácie, sexuálna dysfunkcia, sfinkterové ťažkosti (imperatívne močenie, občasná inkontinencia moču). Od leta 2008 pozoroval aj poruchy novopamäti a spomalenie psychomotorického tempa.“

Prípad, ktorý ako jeden z viacerých vo svojom odbornom článku spomínajú Ivan Martinka a Peter Špalek z Neurologickej kliniky SZU a UNB, vyvoláva v človeku tie najchmúrnejšie hypotézy.

Rovnako ako opis 72-ročného pacienta, ktorý bol v januári 2011 hospitalizovaný na neurologickej klinike pre asi mesiac trvajúce zhoršenie svalovej slabosti horných i dolných končatín a progresívne chudnutie (za mesiac asi desať kíl), pocit tlaku a ťažoby v nadbrušku....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-17 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku: Majú minimum kalórií a pomáhajú pri chudnutí 02 - Modified: 2023-06-29 12:31:32 - Feat.: 1 - Title: Aj zdravé jedlo vás môže zničiť, varuje odborníčka. Kedy si už naozaj dať pozor? 03 - Modified: 2023-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov? 04 - Modified: 2023-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Imunita: Spoznajte jej záhady aj to, ako ju naštartovať
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 00:03