Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Telo potrebuje soľ, ale veľké množstvo ničí zdravie. Ako ju nahradiť?

24.03.2021, 12:21
Autor:
abrabr
Naše telo potrebuje soľ na prežitie, nie však v takom množstve, aké väčšina z nás prijíma. Veľké dávky soli so sebou môžu prinášať veľké zdravotné riziká. Aké? A ako soľ v jedálničku nahradiť?

Určite už ste to počuli alebo čítali. Soľ je škodlivá, spôsobuje vysoký krvný tlak, zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice, zhoršuje funkciu obličiek a dokonca prispieva k rednutiu kostí. Lenže súčasne ju organizmus potrebuje.

Soľ je totiž nevyhnutná pre normálne fungovanie viacerých telesných pochodov. Spolu s ďalšími minerálmi sa podieľa na udržiavaní rovnováhy tekutín vo vnútri buniek, rovnako ako pre ich správnu funkciu. Prispieva k fungovaniu srdca, nervov a svalov, rovnako ako vstrebávaniu živín v črevách.

Lekári tiež roztok chloridu sodného, konkrétne nariedený ako fyziologický roztok, používajú v infúziách pri podávaní liekov.

"Škodlivosť soli podľa aktuálnych poznatkov nie je až taká jednoznačná, ako sa roky odovzdávalo," hovorí pre iDNES.cz napríklad špecialistka na výživu a zdravotnú prevenciu Margit Slimáková.

Jej obmedzenie je podľa nej ale na mieste. Dospelý človek by mal za deň prijať maximálne 4 gramy soli. Lenže toľko môže obsahovať napríklad aj len sendvič, ktorý si kúpite na desiatu.

A práve z dlhodobého hľadiska je nadmiera soli taká nežiaduca. Ak budeme jesť mesiace a roky toľko soli, neminú nás najrôznejšie zdravotné komplikácie. Mnohé už sme spomenuli.

Podľa odborníkov napríklad nadmerný príjem sodíka zvyšuje krvný tlak. Ľudia, ktorí veľa solia, majú tiež vyššie riziko ochorenia rakovinou žalúdka.

A skúma sa aj vplyv soli na vznik obezity. Soľ totiž zadržiava v tele vodu, spôsobuje pocit smädu. A ako ju často ľudia zaháňajú? Pitím sladkých nápojov a limonád.

Čo s tým? Pre obmedzenie soli na správnu mieru väčšinou nestačí len prestať si dosoľovať obed alebo večeru.

Až tri štvrtiny sodíka, ktorý za deň prijmeme, pochádza z priemyselne vyrobených potravín. Varenie a dosoľovanie obnáša len asi 10 percent denného príjmu tohto minerálu.

Základ je variť doma

Margit Slimáková preto odporúča obmedziť v prvom rade práve priemyselne upravované potraviny, ktoré sú často presolené.

"Potravinársky a stravovací priemysel sa tradične spolieha na soľ ako na neúnavného pomocníka, ktorý ich produktom dodá tú správnu chuť," podotýka.

Prvým krokom je preto nespoliehať na priemyselne vyrábané potraviny a polotovary a variť doma. "Pri domácej príprave pokrmov ľahko nájdeme spôsoby, ako dať vyniknúť prirodzenej chuti pripravených jedál. Kvalitné voňavé korenie či bylinky sú to najlepšou voľbou," potvrdzuje Kamila Šťastná, odborníčka na korenie z firmy Sonnentor.

Margit Slimáková odporúča zamerať sa aj na kvalitu kupovaných potravín, predovšetkým zeleniny a ovocia.

"Tiež odporúčam vhodne používať koreniny, bylinky, citrusy a ďalšie aromatické potraviny a využívať rôzne omáčky a prísady z celého sveta. Tu síce porušujeme pravidlo lokálnosti, ale vzhľadom k tomu, že na našom území nie sú pre pestovanie niektorých korenín vhodné klimatické podmienky alebo sa tu daná kvalitná prísada či omáčka nevyrába, stojí za to ju vyskúšať," dodáva.

Majte tiež na pamäti, že celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky. Jedzte tiež menej potravín, ktoré sú konzervované soľou (údeniny, nasolené mäso).

Všeobecne málo slané sú čerstvý syr, ricotta a tvaroh. Naopak tvrdý syr je dosť slaný a hodí sa lepšie na varenie.

Varenie s minimom soli

  • Mäso, ryby a zelenina: V priebehu dusenia sa prírodná aróma vytráca pomalšie ako pri grilovaní, pečení a gratinovaní. Preto sú koreniny, bylinky, koreniace zmesi bez soli a kvalitné oleje pri podobnej príprave pokrmov vítané.
  • Šaláty a zelenina: Ocot a citrónová šťava dodajú osviežujúcu kyslosť šalátom aj marinovaným druhom zeleniny. K nim sa skvele hodí pár žltých horčičných semienok, zázvor alebo iné korenie. Niektorí milujú tiež dresingy so sardelovou či miso pastou.
  • Zemiaky: Zemiaky pečené v šupke či ich americká verzia - obe úpravy sa zaobídu aj bez soli. Potrite ich olivovým olejom, okoreňte rozmarínom, sladkou paprikou, čiernym korením alebo koreniacou zmesou bez obsahu soli.
  • Varenie so syrom: Predovšetkým tvrdý či ovčí syr majú prirodzene vysoký obsah soli. Preto do pokrmov so syrom, syrových muffinov, cestovín a ďalších dobrôt už vlastne žiadnu ďalšiu soľ pridávať nemusíte.
  • Letné grilovanie: Ak si mäso kúpite čerstvé a namarinujete si ho doma sami, rozšírite si chuťové obzory. Citrónová šťava s bylinkami k rybe, pomarančová šťava s chilli a nasekanou pomarančovou kôrou ku kurčaťu a bravčovému.

01 - Modified: 2024-04-03 14:49:59 - Feat.: - Title: Namiesto energií je tu strašiak menom klíma. No zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 09:39