Pixabay
StoryEditor

Trénujte silu a vydržte pri tom. WHO po rokoch prináša nové odporúčanie

29.12.2020, 12:21
Pre obdobie novoročných predsavzatí sú to motivačné oznámenia. Zdraviu podľa nich prospieva akokoľvek dlhá fyzická aktivita, skoršie odporúčanie minimálnej dĺžky jej trvania sa ruší.

A ešte väčšieho ocenenia než predtým sa dostáva silovému tréningu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po deviatich rokoch prehodnocovala svoje odporúčanie, uvádza Xman.cz.

Ak by sa svetová populácia venovala viac pohybu, išlo by odvrátiť štyri až päť miliónov úmrtí ročne, píše WHO.

Nedostatkom telesnej aktivity dnes podľa jej ukazovateľov trpí jeden zo štyroch dospelých a štyria z piatich dospievajúcich. A posledné desaťročie neprinieslo vôbec žiadne zlepšenie.

Pre tých, ktorí sa s rokom 2021 chystajú k náprave svojho prístupu k životu, sa hodí zoznámiť sa s novými smernicami Svetovej zdravotníckej organizácie.

A môžu byť potešujúcou správou. V istom ohľade sú ústretovejšie ohľadom požiadaviek aj ohľadom druhov fyzickej aktivity.

Málo príležitostí pre pohyb, veľa pre sedenie

Jeden z ich autorov Emmanuel Stamatakis pritom upresňuje, čo je problémom našej doby. Nie je to sedenie samo o sebe, je predsa koniec koncov súčasťou bežného života. Problém je v pomere medzi mierou sedenia a fyzicky aktívneho života.

"Hlavným vinníkom je to, že naša civilizácia zostrojila prostredie, v ktorom je ťažké byť fyzicky aktívny, ktoré však ponúka bohaté príležitosti pre trávenie času bez pohybu, posediačky," uviedol Stamatakis servera Inverse.

Vzťah medzi dobou strávenou sedením a pohybom ilustrujú nové odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá vyšla v magazíne British Journal of Sports Medicine.

Vychádzajú pritom z deviatich štúdií, ktorými prešlo 44-tisíc dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Výskumy spoznal, že riziko úmrtia spojeného so sedavým životným štýlom je možné znížiť dvojakou cestou, buď vyššou mierou cvičenia, alebo redukciou sedenia, aj keď ideálna je samozrejme kombinácia oboch.

Ľudia, ktorí cvičili len jedenásť minút denne, avšak za dvadsaťštyri hodín presedeli "len" osem a pol hodiny, znížili riziko úmrtia rovnako ako tí, ktorí cvičili až 35 minút denne, lenže presedeli desať.

Minimum neexistuje, počíta sa každý pohyb

Jedna z najvýznamnejších aktualizácií, ktoré prinášajú nové odporúčania, sa týka dĺžky cvičenia. Predchádzajúce smernice WHO odporúčali prinajmenšom desaťminútové kolá cvičenia.

Nový materiál žiadnu minimálnu časovú hranicu nestanovuje. Dôvod je prostý, nové dôkazy vraj totiž odhalili, že zdraviu prospieva aj sebekratší pohyb.

A nepočíta sa iba športová aktivita. "Fyzická aktivita sa môže odohrávať v rámci práce, športu, voľného času alebo dopravy, ako je chôdza, jazda na bicykli, rovnako tak ako pri domácich prácach," cituje Svetovú zdravotnícku organizáciu server World Economic Forum. Inými slovami, kľúčom je pohyb, nie cvičenie.

Server Inverse dodáva, že štúdia z roku 2019 zistila, že so zníženým rizikom smrti súviseli aj krátke voľnočasové aktivity.

Prechádzky, záhradníčenie alebo tanec po dobu desiatich až šesťdesiat minút denne boli spojené s o osemnásť percent nižším rizikom úmrtia ako ničnerobenie.

Jednému druhu telesnej činnosti však nové odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie venujú špeciálnu pozornosť.

V hľadáčiku je silový tréning

Posilňovanie si samozrejme všímalo už skoršie vydanie odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, snažila sa dospelých prinútiť k dvom tréningom zameraným na svalovú silu týždenne.

Čo nové teda prináša ich aktuálna verzia? Upresňuje, že silový tréning má špeciálny prínos. "V materiáli je špecifické odporúčanie ohľadom cvičenia podporujúceho silu. To preto, že je jasné, že dáva benefity, ktoré prekoná prínosy aeróbnej fyzickej aktivity," vysvetľuje Stamatakis.

Okrem toho Svetová zdravotníckej organizácie nabáda, aby sa silovým tréningom muži a ženy neprestávali ani v neskorších rokoch, najmä po šesťdesiatich piatich. A aj to je novinka, pretože na to sa pozabúdalo.

Dôvody sú však očividné. Štúdie totiž preukázali, že silový tréning môže zvýšiť hustotu kostí a kvalitu svalov.

Zdvíhanie železa alebo posilňovanie s vlastnou váhou takisto podporí nervový systém, predovšetkým retikulospinálnytrakt, čo vylepší kontrolu a koordináciu motorickej aktivity.

A to všetko znamená prevenciu zranení utrpených pri pádoch, ktoré starým ľuďom hrozia, pripomína Svetová zdravotnícka organizácia.

01 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 15:19