hamburgerDreamstime
StoryEditor

Strava, po ktorej sa zväčšuje pás, tiež zmenšuje mozog, varuje štúdia

01.07.2019, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Priemerný človek konzumuje oveľa viac kalórií, než tomu bolo pred 50 rokmi, čo má ničivé následky pre jeho pas - a mozog, varovala nová štúdia, o ktorej informoval spravodajský server news.com.au.

V porovnaní so 70. rokmi minulého storočia ľudia jedia o 650 kilokalórií denne viac. To je ekvivalent jedného burgera s hranolkami a sladenou limonádou. To, že takáto strava prispieva k zaobleniu pásu, nie je žiadnou novinkou. Desivejší je jej vplyv na ľudský mozog.

Profesor Austrálskej národnej univerzity Nicolas Cherbuin, hlavný autor štúdie uverejnenej v odbornom časopise Frontiers in Neuroendocrinology, uviedol, že existuje priame spojenie medzi zhoršením kvality mozgu a nezdravým životným štýlom. A ešte znepokojujúcejšia je skutočnosť, že toto poškodzovanie začína oveľa skôr, než si ľudia myslia.

"Našli sme silné dôkazy, že nezdravé stravovanie a nedostatok cvičenia počas dlhšieho obdobia vystavuje ľudí značnému riziku rozvoja cukrovky druhého typu a podstatnému poklesu mozgových funkcií, ako je demencia a zmenšovanie mozgu," uviedol profesor Cherbuin. "Ľudia si zlou stravou a mizivým alebo skoro žiadnym cvičením doslova ujedajú mozog," dodal.

Cherbuin tiež zistil, že k poklesu zdravia mozgu môže dochádzať oveľa skôr v živote, než sa pôvodne predpokladalo, a to do značnej miery vinou spoločnosti, ktorá podporuje nezdravé voľby v oblasti životného štýlu.

"Napáchané škody sú v podstate nevratné, akonáhle človek dosiahne stredný vek. Preto vyzývame každého, aby jedol zdravo a dostal sa do formy tak skoro, ako je možné - ideálne už v detstve, ale rozhodne v ranej dospelosti," povedal. "Mnoho ľudí, ktorí trpia demenciou a ďalšími známkami kognitívnych dysfunkcií vrátane zmenšujúceho sa mozgu, zvýšili toto riziko počas života tým, že jedli príliš veľa zlého jedla a dostatočne necvičili."

Podľa neho zvyčajne ľudia dostávali radu, aby znížili riziko mozgových problémov, ako je demencia, v čase, keď už prekročili šesťdesiatku - a v takom prípade už bolo často "príliš neskoro". Kľúčová je strava v detstve a na začiatku dospelosti.

"Jednou z najlepších možností, aké ľudia majú, aby sa vyhli tým ťažkostiam mozgu, ktorým sa dá predísť, je začať od začiatku so správnym stravovaním a cvičiť od mladého veku," dodal Cherbuin.

Štúdia uvádza, že zhruba 30 percent dospelej svetovej populácie trpí nadváhou alebo je obézny, a viac ako desať percent všetkých dospelých bude do roku 2030 trpieť cukrovkou druhého typu.

"Spojenie medzi diabetom druhého typu a rýchlym zhoršovaním funkcií mozgu už je dobre preukázané," poznamenal Cherbuin. "Ale naša práca ukázala, že neurodegenerácia, teda strata a fungovanie neurónov, začína oveľa, oveľa skôr. A objavili sme jasné spojenie medzi týmto zhoršením kvality mozgu a nezdravými voľbami týkajúcimi sa životného štýlu."

Jedným z problémov podľa jeho slov je, že ľudia konzumujú príliš veľa zlého typu potravín, ako je rýchle občerstvenie, v ktorom je málo výživných látok a príliš veľa kalórií. "Ako spoločnosť by sme sa mali prestať pýtať: 'Dáte si k tomu hranolky?' Ak to neurobíme, potom musíme byť pripravení na to, že bude ďalej stúpať počet ľudí s nadváhou a obezitou trpiacich závažnými ochoreniami," dodal.

01 - Modified: 2019-06-28 12:43:52 - Feat.: 0 - Title: Okolo zdravej výživy vznikol chaos. Odborník vysvetľuje, kde je problém 02 - Modified: 2019-06-03 07:42:29 - Feat.: 0 - Title: Chorý žlčník, vredy či cukrovka. Aká strava pri nich pomáha? 03 - Modified: 2019-06-24 11:19:12 - Feat.: 0 - Title: Cukor ako droga. Čo sa deje s telom po jeho "vysadení"? 04 - Modified: 2018-10-14 21:11:54 - Feat.: 0 - Title: Obezita skracuje život o pätnásť rokov, liečba stojí miliardy
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 05 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:08