Voda je tiež okrem osvieženia nástrahou, a to najmä pre ženy. Kúpanie v bazénoch s chlórovanou vodou alebo v znečistených prírodných vodách môže totiž narušiť prirodzene kyslé pH intímnych partií, čo je signál pre kvasinky druhu candida, aby sa začali rýchlo množiť. Možno bola voda, v ktorej ste sa kúpali, v poriadku, ale nechali ste si na sebe mokré plavky o trochu dlhšie. Ide o ďalší problém, pretože aj vlhkosť ovplyvňuje výšku pH, a teda to, či bude počet kvasiniek v prirodzenej norme alebo začne stúpať. Dôležitá je v tomto prípade okrem uprednostnenia vhodnej bielizne a dostatočnej intímnej hygieny aj dobre podporená imunita. „Imunitu môžeme definovať ako schopnosť organizmu brániť sa proti čomukoľvek, čo by mohlo spôsobiť poškodenie zdravia, dokonca i smrť. Je to obranný systém, ktorého orgány, tkanivá a bunky sú rozložené po celom tele,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu. Stačí, aby bola imunita narušená na jednom mieste, a efekt sa prejaví všade. Jedným z preskúmaných podporovateľov obranného systému organizmu je beta glukán, ktorý sa nachádza napríklad v hlive ustricovej.Pixabay
StoryEditor

Letné nástrahy číhajú na telo. Takto sa im vyhnete

20.06.2019, 16:39
Autor:
sansan
Ktoré často prehliadané nebezpečenstvá na nás v lete číhajú a ako sa im vyhnúť?

Pozrite sa na riziká, ktoré so sebou prináša leto a ako sa im dá predísť.

Úmorné horúčavy v letných mesiacoch dávajú telu zabrať a kto môže, ten sa chladí klimatizáciou alebo niekde vo vode. Práve nesprávne vyčistená klimatizácia môže predstavovať potenciálne veľký problém. Prach, plesne, alergény a znečistenie sa hromadia na klimatizačných jednotkách, čo komplikuje situáciu pre tých, ktorí majú alergiu, astmu alebo iné ochorenia dýchacích ciest. Americký server CNN preto odporúča ľuďom vyčistiť alebo vymeniť filtre každé tri mesiace, a počas toho, ako to robia, dať si na ochranu rukavice a masku.

Ohrozené najmä ženy

Voda je tiež okrem osvieženia nástrahou, a to najmä pre ženy. Kúpanie v bazénoch s chlórovanou vodou alebo v znečistených prírodných vodách môže totiž narušiť prirodzene kyslé pH intímnych partií, čo je signál pre kvasinky druhu candida, aby sa začali rýchlo množiť. Možno bola voda, v ktorej ste sa kúpali, v poriadku, ale nechali ste si na sebe mokré plavky o trochu dlhšie. Ide o ďalší problém, pretože aj vlhkosť ovplyvňuje výšku pH, a teda to, či bude počet kvasiniek v prirodzenej norme alebo začne stúpať.

Dôležitá je v tomto prípade okrem vhodnej bielizne a dostatočnej intímnej hygieny aj dobre podporená imunita. Stačí, aby bola narušená na jednom mieste, a efekt sa prejaví všade. Jedným z preskúmaných podporovateľov obranného systému organizmu je beta glukán, ktorý sa nachádza napríklad v hlive ustricovej. „Zjednodušene môžeme povedať, že imunite pomáha tak, že v tele aktivizuje imunitné bunky nazývané makrofágy, ktoré pohlcujú baktérie a vírusy spôsobujúce ochorenia, a okrem toho rozpoznávajú a ničia poškodené bunky,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu. 

Ak sa chceme vyhnúť aj ďalšej nástrahe leta, ktorou je spálená pokožka či vznik pigmentových škvŕn zo slnka, vhodným krémom treba chrániť všetky odhalené časti tela aj vtedy, keď sa neplánujeme opaľovať.

Napriek tomu, že to väčšina z nás dobre vie, niekedy sa predsa len stane, že sa spálime. Zaspíme na slnku a medzitým ochranný účinok krému pominie. Alebo zavčas rána vyrazíme na túru či bicykel a nenapadne nám natrieť sa. Prípadne strávime deň v aute a slnečné lúče cez sklo prenikajú a pokožka si to odnesie. V každom z týchto prípadov treba pokožku správne ošetriť. Na postihnuté miesto treba aplikovať krém alebo penu na popáleniny. Chladivý účinok má aj kyslá smotana, biely jogurt alebo kefír, ak nemáte po ruke nič iné. 

„V starostlivosti o poškodenú kožu sa dobre osvedčil najmä beta-1,3/1,6-D-glukán, ktorý je vhodný aj na citlivú a problematickú pokožku. Vplýva na regeneráciu kožného tkaniva a zároveň chráni postihnuté miesto pred ďalším vysušením, napríklad mydlom alebo slnečným žiarením,“ radí Doboly. 

Príznaky otravy jedlom

Ďalšou letnou nástrahou je jedlo. Ťažkosti s trávením patria medzi tie menšie, aj keď zápcha či, naopak, hnačka vedia vyčerpať organizmus. Ešte nebezpečnejšia je otrava jedlom, ktoré mohlo byť buď nedovarené, neprepečené alebo vplyvom horúčav pokazené. Sprievodnými znakmi vážnej otravy jedlom je nutkanie na vracanie, nevoľnosť, silné brušné kŕče, neustála hnačka a svalová slabosť, vylúčená však nie je ani malátnosť, horúčka a zimnica.

Nebezpečenstvo spočíva najmä v tom, že pri hnačke a vracaní telo rýchlo prichádza o vodu a ióny. V dôsledku veľkej straty živín a tekutín krv hustne a kedykoľvek môže dôjsť ku kolapsu obehovej sústavy. V prípade podozrenia na otravu jedlom je preto nutné vyhľadať lekársku pomoc. 

Aby ste si užili leto čo najlepšie, tu je pár tipov.

01 - Modified: 2018-07-13 11:53:56 - Feat.: 0 - Title: Jedovaté slnko. Aké sú riziká opaľovania a čo všetko si koža pamätá? 02 - Modified: 2018-07-04 19:27:35 - Feat.: 0 - Title: Rýchla pomoc na spálenú pokožku: Toto treba vyskúšať, keď to preženiete so slnkom
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:26