To, či sa u človeka vyvinie niektorý druh rakoviny, môžete ovplyvniť aj tým, čo konzumuje. Pozrite sa, ktoré jedlá a nápoje podľa portálu Reader´s Digest riziko tejto zákernej choroby podstatne zvyšujú.
Jesť príliš veľa slaniny môže byť riskantné. To platí aj pre iné spracované mäso, ako sú hot dogy, klobása či šunka. Po preskúmaní viac ako 800 vedeckých štúdií klasifikovala Svetová zdravotnícka organizácia mäso, ktoré bolo solené, udené alebo fermentované ako karcinogén. Zjedenie 50 gramov alebo ekvivalent štyroch prúžkov slaniny alebo jedného hot doga zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu každý deň o 18 percent. Iná štúdia od Amerického inštitútu pre výskum rakoviny a Svetového fondu pre výskum rakoviny našla podobne zvýšené riziko rakoviny dolnej časti žalúdka. Ak si chcete vychutnať občasný spracovaný mäsový výrobok, choďte do toho, ale uistite sa, že je to len príležitostný pôžitok.Pixabay
StoryEditor
Jedlá, ktorým by ste sa mali vyhýbať, ak nechcete dostať rakovinu
Vaša strava ovplyvňuje viac ako len objem vášho pásu. Pravidelná konzumácia jednej alebo viacerých z týchto potravín môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.
Tip redakcie