StoryEditor

Mastná a sladká strava môže poškodiť vašu pamäť, pozornosť a náladu. Už za štyri dni

09.10.2018, 16:13
Autor:
sansan
Čím viac človek váži, tým je uňho vyššia pravdepodobnosť mŕtvice, srdcových infarktov a cukrovky. To však neznamená, že štíhli ľudia si môžu vydýchnuť.

Podľa výskumu zverejneného v Circulation aj The Lancet je jasné, že zdravý vzhľad nemusí nutne znamenať, že máte zdravé telo. Ak ste štíhli, ale stále holdujete nezdravým jedlám a vyhýbate sa cvičeniu, aj u vás je riziko rozvoja cukrovky, rakoviny alebo infarktu.

Podľa nových zistení Americkej akadémie neurológie môže strava s trvalo vysokým obsahom tukov a cukrov viesť k problémom s pamäťou a zníženiu koncentrácie, píše Business Insider.

Pokus uskutočnený na Oxfordskej univerzite publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje,že iba päť dní prijímania stravy s vysokým obsahom tukov stačí na to, aby ste mali pocit zhoršenej pozornosti a pamäťovej funkcie, ako aj výkyvov nálad.

Tento výskum je ďalej podporovaný štúdiou, ktorú uskutočnila Univerzita Macquarie v Sydney, kde účastníci, ktorí jedli tučné a sladké raňajky štyri dni po sebe, vykazovali podobné kognitívne problémy ako tí, ktorí majú nadváhu alebo obezitu.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli vysokokalorické raňajky s vysokým obsahom cukru iba štyri dni, môžu zažiť zásadné zmeny v mozgu, čo môže viesť k podobným nedostatkom učenia a pamäte, ktoré sa vyskytujú u ľudí s nadváhou alebo obezitou.

Ukázala, že aj keď dosť často konzumujete čipsy alebo šumivé nápoje, môžu sa vyskytnúť podobné príznaky. Tuky a cukor zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo zase ovplyvňuje váš metabolizmus glukózy a produkciu inzulínu vo vašom tele.

01 - Modified: 2018-09-29 18:00:28 - Feat.: 0 - Title: Tuk v jednej časti tela je obzvlášť nebezpečný. Vedec odporúča, čo s tým môžete urobiť 02 - Modified: 2018-06-29 13:10:14 - Feat.: 0 - Title: Biele jedy. Ako na nás vplývajú mlieko, múka a cukor 03 - Modified: 2018-06-13 11:05:52 - Feat.: 0 - Title: Klamstvá o tukoch. Je zdravší olivový olej alebo bravčová masť? 04 - Modified: 2018-01-22 12:24:51 - Feat.: 0 - Title: Kalorická strava mení fungovanie mozgu, rozvíja sa odolnosť voči inzulínu 05 - Modified: 2017-11-03 13:12:03 - Feat.: 0 - Title: Mozog miluje tanec. Neurochirurgička prezrádza, čo mu škodí 06 - Modified: 2018-07-27 13:05:10 - Feat.: 0 - Title: O zápaloch trochu inak. Ako môže strava ovplyvniť skryté problémy v tele? 07 - Modified: 2018-07-10 11:12:15 - Feat.: 0 - Title: Je lepšie jesť bez tuku, alebo bez cukru?
01 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie 02 - Modified: 2025-05-22 09:43:04 - Feat.: - Title: Kubánsky rum je v ohrození. Produkcia kubánskeho cukru je totiž na historických minimách 03 - Modified: 2025-05-14 12:33:47 - Feat.: - Title: Alarmujúce čísla o škodlivosti. Štúdia poukazuje na mieru problému ultraspracovaných potravín 04 - Modified: 2025-05-12 10:44:32 - Feat.: - Title: Slovenskí pestovatelia výrazne škrtli výmery cukrovej repy. Zlacnenie cukru je nereálne, ceny pôjdu len hore 05 - Modified: 2025-05-11 17:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnite na pokazené potraviny! Tu je návod, ako ich skladovať dlhodobo a efektívne
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
31. máj 2025 22:04