Pixabay
StoryEditor

Ľudia podľa štúdie strávia na toalete viac času než cvičením. Môže to mať smrteľné následky

03.12.2017, 12:12
Dospelý obyvateľ Veľkej Británie strávi sedením na toalete týždenne v priemere tri hodiny a deväť minút. Cvičeniu dá len deväťdesiat minút. Tvrdí to aktuálna štúdia.

Prestížny lekársky magazín Lancet potom dodáva, aké následky lenivosť má. Keby boli ľudia fyzicky aktívni, dalo by sa zabrániť jednej predčasnej smrti z dvanástich, tlmočí Xman.cz.

Výskum neziskovej spoločnosti UKactive odhalil, že na toalete Briti presedia za týždeň trikrát viac času, celých 189 minút, než koľko venujú fyzickému pohybu. Plných dvadsaťšesť percent obyvateľov Veľkej Británie strávi cvičením týždenne dokonca len tridsať minút či menej.

Štúdia odhalila aj dôvody nedostatku športovej aktivity, dvadsať percent respondentov uviedlo, že za neho môže náročná práca, osemnásť percent žien a dvanásť percent mužov ukázalo prstom na rodinné povinnosti.

Organizácia UKactive k tomu dodáva, že nedostatok športu môže za celkom 37-tisíc úmrtí ročne a stojí štát 20 miliárd libier. "Fyzická neaktivita je tichým zabijakom. Sedenie môže viesť k smrteľným chorobám," komentoval zistenia štúdie Muir Gray z Národnej zdravotnej služby.

Za pravdu mu dáva rozsiahla práca zverejnená v elitnom lekárskom magazíne Lancet. Zistila, že jednému prípadu ochorenia srdca z dvadsiatich a jednému predčasnému úmrtiu z dvanástich by sa dalo zabrániť, ak by boli ľudia fyzicky aktívnejší. Závery pritom autori štúdie opierajú o porovnávanie dát o 130-tisíckach ľudí z celkovo 17 krajín sveta, medzi ktorými boli bohaté štáty ako Švédsko a Kanada aj krajiny ako Bangladéš alebo Zimbabwe.

Výskum doložil, že dodržiavať súčasné odporúčania ohľadom fyzickej aktivity, ktorá hovorí o tridsiatich minútach pohybu denne alebo 150 minútach týždenne, sa vypláca. Riziko srdcových ochorení znižujú o dvadsať percent, riziko predčasného úmrtia o dvadsaťosem percent. Čím dlhšia pritom aktivita je, tým väčšie benefity prináša.

Vedci však zároveň zistili, že fyzická aktivita rozhodne neznamená len šport. Naše zdravie ocení pohyb, včlenený do nášho bežného režimu. Dokonca predovšetkým ten. "Chodiť do telocvične je skvelé, ale môžeme tam stráviť len obmedzený čas," hovorí vedúci štúdie Scott Lear.

Odporúča preto chôdzu pešo namiesto jazdy autom, chôdzu po schodoch namiesto cesty výťahom alebo pretiahnutie sa počas sedenia v kancelárii. "Každých dvadsať tridsať minút sa zdvihnite a prejdite sa. Je to prospešné. Ja na to mám kuchynský časovač," prezrádza svoju osobnú metódu, ako sa nezabudnúť pretiahnuť.

A naznačuje, že ak sa pozrieme na svoj denný "cestovný poriadok" aktívnejšími očami, nájdeme veľa možností, ako do neho včleniť viac pohybu. "Mnohí z nás trávia v práci veľa času poradami. Ak sa týkajú dvoch troch ľudí, prečo je nerobiť počas prechádzky?" navrhuje.

A vie prečo. Ľudia, ktorí si týždenne doprajú viac ako 750 minút svižnej chôdze alebo rovnocennej aktivity týždenne, si zníži riziko predčasnej smrti o tridsaťšesť percent.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 18:31