Jed Fahey rovnako z tejto univerzity tak trochu provokuje: "Jesť selektované ovocie a zeleninu alebo plody zbavené horkej chuti je to isté, ako jesť prázdne kalórie," hovorí. Rozhodne by sme si pre svoje dobro mali zvyknúť tolerovať trochu viac trochu horkú chuť aj z toho dôvodu, že fytonutrienty s nepríjemnou chuťou sú najlepším regulátorom chuti k jedlu.
"Ak vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny rastlinného pôvodu, pripravíme sa nielen o látky užitočné pre naše zdravie, ale narušíme si schopnosť konzumovať menšie porcie," vysvetľuje Daniele Del Rio z Parmskej univerzity.Pixabay
StoryEditorHorké potraviny: Kedy sú ich látky nebezpečné a kedy naopak zdravé?
Grapefruity a jablká sú dnes sladšie ako bývali, urobíme však lepšie, ak oceníme príjemne horkasté ovocie a zeleninu.
Tie sú zdravé a vďaka svojej chuti takisto regulujú chuť do jedla, píše taliansky denník Corriere della Sera.
Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčal trpkú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú také kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svoje pôvodne výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.
Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek odjakživa mal voči horkej chuti podozrenie. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu k tomu, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli.
Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.
Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú "toxické". V našej galérii sa o nich dozviete viac.
01 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia
02 - Modified: 2025-11-03 09:07:41 - Feat.: - Title: Začiatok novembra patrí rastlinnej kuchyni. Nechajte sa prekvapiť širokou ponukou vegánskych produktov, ktoré rozšíria vaše možnosti
03 - Modified: 2025-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Najčastejšou príčinou úmrtí sú tri najviac rizikové faktory, opisuje lekár
04 - Modified: 2025-10-09 10:59:57 - Feat.: - Title: Naozaj spaľuje cvičenie nalačno viac tuku? Tu je to, čo hovorí veda
05 - Modified: 2025-10-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Aké raňajky, taká osobnosť! Vedeli ste, že odhalia vašu povahu aj skryté vlastnosti?