StoryEditor

Aj malí aj veľkí podnikatelia môžu požiadať o pomoc štát. Pozrite sa, aké príspevky dostanete

V druhej vlne pandémie štát rozšíril možnosti, ako vykompenzovať podnikateľom, živnostníkom, umelcom, športovcom a ďalším straty v ich biznise a príjmoch.

Zatvoriť, živoriť či len tak-tak prežiť? Ťažkú pandemickú dilemu dnes riešia tisícky malých aj veľkých podnikateľov. Osobitne ohrozený je i celý sektor gastronómie. 

Napríklad známa sieť zariadení gatto matto v Bratislave bola nútená jednu reštauráciu zavrieť a do konca roka ju už otvoriť neplánuje. "Zamestnancov sa nám zatiaľ podarilo neprepustiť. Robíme všetko preto, aby to tak zostalo aj v druhej vlne pandémie," hovorí ekonómka gatto matto Alena Minarská.

Podnik plánuje využiť všetky možnosti pomoci určenej zamestnávateľom, okrem toho by privítal aj avizovanú kompenzáciu výpadkov príjmu. Už doteraz požiadal štát o "Prvú pomoc" - opatrenie 1 a 3. 

"V každom prípade nám pomoc pomohla. S vyplnením žiadostí nebol žiadny problém. Formuláre boli čitateľné, jednoduché a prehľadné. Komplikovanejší proces bol pri podávaní týchto žiadostí cez slovensko.sk," dodáva Minarská.

Prevádzky v kríze

Takýchto príbehov je na Slovensku nespočetné množstvo. Štát pre nich pripravil finančné príspevky, ktoré by im mali pomôcť preklenúť obdobie, kedy majú ich prevádzky obmedzený alebo pozastavený chod.

Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka strany SPOLU na dane, odvody a podnikateľské prostredie, vysvetľuje na konkrétnych príkladoch z praxe, ako o jednotlivé príspevky žiadať.

Prvý príklad:

Podnikateľ prevádzkuje menší hotel, ktorý má v prenájme. Jeho súčasťou je aj reštaurácia nielen pre ubytovaných. Z dôvodu aktuálnych opatrení musí prevádzku reštaurácie zavrieť.  O akú finančnú pomoc môže požiadať, aby nemusel prepustiť 12 zamestnancov a aby nadobro neprišiel o svoj biznis?

Ešte stále nie sú známe všetky detaily schémy pomoci. Ak by sme vychádzali zo schém ministerstva práce, ktoré boli pre zamestnávateľov a podnikateľov dostupné už v prvej vlne, z aktuálnych schém ministerstva hospodárstva o dotáciách na nájom a z pomoci pre domáci cestovný ruch, ktorú avizovalo ministerstvo dopravy, mohol by tento podnikateľ žiadať o viacero príspevkov.

Udržanie zamestnanosti

Ministerstvo práce umožnilo v tejto situácii žiadať o príspevok na udržanie zamestnanosti. Podnikateľ môže čerpať príspevok na základe opatrenia číslo 1 alebo opatrenia číslo 3, teda Kurzarbeitu.

Opatrenie číslo jedna je určené zamestnávateľom, ktorí museli v rámci mimoriadnej situácie z dôvodu nariadenia Úradu verejného zdravotníctva zatvoriť svoje prevádzky a nemôžu tak zamestnancom prideľovať prácu.

Musia im však vypláca náhradu mzdy za prekážky v práci na strane zamestnávateľa. Tu teda podnikateľ žiada o príspevok na náhradu mzdy zamestnanca.

Opatrenie číslo 3 je pre zamestnávateľov, ktorí udržia pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej činnosti počas vyhlásenia mimoriadnej situácie. Z tohto dôvodu si zamestnávateľ môže požiadať o príspevok na mzdu zamestnanca.

V rámci opatrenia čísla 1 môže podnikateľ dostať finančnú pomoc vo výške 80 percent celko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-06 14:34:45 - Feat.: - Title: Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom 04 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 05 - Modified: 2023-11-29 11:33:09 - Feat.: - Title: Gordon Ramsay má radu, ktorú ocení každý. Toto jedlo by si si v žiadnej reštaurácii nikdy nemal objednávať
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:58