Najväčšou hrozbou pre človeka s dlhým, 20- či 30-ročným záväzkom je náhle zvýšenie splátky. FOTO: OVB Allfinanz SlovenskoSNÍMKA: Marián Búlik
StoryEditor

Nekupujte byty z rozmaru a zbytočne sa nezadlžujte, varuje analytik (rozhovor o hypotékach)

25.08.2022, 20:55
  • Je pravdepodobné, že najväčšiu časť zvyšovania úrokov v tomto roku už máme za sebou.
  • Hypotekárny trh sa od marca do júna výrazne spomalil, keď mesačný objem nových hypoték klesol o 1,2 miliardy eur.
  • Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik v rozhovore pre HN tvrdí: chcem apelovať na ľudí, aby sa zbytočne nezadlžovali a kupovali si nové bývanie len vtedy, keď ho skutočne potrebujú.

Spôsobili rast úrokov len kroky Európskej centrálnej banky, ktorá po viac ako šiestich rokoch odrazila základnú úrokovú sadzbu od nuly, alebo sa za tým skrýva aj niečo iné?

Úrokové sadzby hypoték rastú na Slovensku od konca januára tohto roka. Aj keď v tom čase Európska centrálna banka ešte nezvýšila základnú úrokovú sadzbu, bolo zrejmé, že sa tak skôr či neskôr stane. Preto finančné trhy očakávané zvyšovanie cien peňazí premietli do úrokových sadzieb úverových liniek, z ktorých banky čerpajú peniaze na poskytovanie hypoték. Keďže neistota je pri dlhodobom výhľade väčšia ako pri krátkodobom, tak najviac zdraželi práve peniaze požičiavané na medzibankovom trhu s fixáciou na 10, 15 a viac rokov. Samotná Európska centrálna banka zatiaľ zvýšila centrálnu úrokovú sadzbu iba raz, a to v júli o 50 bázických bodov. To zatiaľ nezodpovedá nárastu úročenia úverových liniek, ktoré išli hore o násobky tejto hodnoty. Očakáva sa však, že banka nezvyšovala sadzby naposledy. Stačí sa pozrieť na reakciu americkej centrálnej banky FED, ktorá rieši rovnakú situáciu s vysokou infláciou a zároveň hroziacou recesiou. FED zvyšoval referenčnú sadzbu o 25 bázických bodov v marci, o 50 bodov v máji, o 75 bodov v júni  a o ďalších 75 bodov v júli. Aj keď takéto razantné zvyšovanie asi pri našej centrálnej banke neuvidíme, Európska centrálna banka nemá inú možnosť, ako sadzby ešte viac potlačiť nahor. 

Dá sa odhadnúť kedy sa zastaví rast, ktorý trvá posledné mesiace, a na akej úrovni by sa mohli sadzby napokon stabilizovať?

Je pravdepodobné, že najväčšiu časť zvyšovania úrokov v tomto roku už máme za sebou. Tým, že trhy v predstihu a v dostatočnej miere zohľadnili rast budúcej ceny peňazí, vzrástli úroky hypoték v bankách v prvom polroku skutočne razantne. Napríklad pri najdlhších fixáciách pri väčšine bánk na dvoj- až trojnásobok hodnoty z konca minulého roka. Aj keď sme v priebehu leta v niektorých bankách videli úpravy úrokov, išlo už len o mierne nárasty pri niektorých fixáciách. Banky na jednej strane musia dbať na ekonomiku pri úverovaní, čiže – laicky povedané – nemôžu požičiavať ľuďom za menej, ako si samy požičali, na druhej strane si však uvedomujú situáciu na trhu. Preto si myslím, že počas typickej jesennej hypotekárnej kampane neuvidíme žiadny alebo len minimálny rast úrokových sadzieb.

Na čo by som si mal dať pred žiadosťou o hypotekárny úver od banky najväčší pozor, čo by mi mohlo znemožniť kúpu nehnuteľnosti?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-15 06:40:46 - Feat.: 1 - Title: Byty prelomia métu tritisíc eur za štvorec, hovoria pre HN analytici. Čo nastane potom? (anketa) 02 - Modified: 2023-01-27 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Realitný trh sa otočil, majitelia sú v nevýhode. HN prinášajú 10 rád, ako váš byt čo najrýchlejšie predať 03 - Modified: 2022-08-12 22:08:03 - Feat.: 1 - Title: Kupujete na splátky novú práčku či chladničku? Slovenské úvery pokorili negatívny rekord
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:48