StoryEditor

Mamičky, idete k lekárovi? Dajte si pozor, aby ste mu zbytočne neplatili

05.10.2014, 13:30
Príbeh mamičky, od ktorej sestrička vymáhala poplatok 10 eur. Prehliadka ženy do šiestich týždňov po pôrode je súčasťou prevencie.

Keď sa mladá mamička pani Erika (jej priezvisko máme v redakcii) objednala po pôrode na povinnú zdravotnú prehliadku, sestrička jej oznámila termín a čas, kedy má prísť. „Ale nepovedala mi, že za určenie termínu budem musieť zaplatiť,“ informovala HN Erika. 
Ako sa ukázalo, takáto nedôslednosť zdravotníkov pri infomovaní pacientov môže spôsobiť nedorozumenie a nepríjemnosti. Najmä ak nie sú ochotní okamžite otvoriť peňaženku a bez vysvetlenia lekárom platiť. 
Ale nepredbiehajme. 

10 eur? Za čo? 

Erika prišla na prehliadku do gynekologickej ordinácii Feminatal (zdravotné stredisko Paracelsus v Bratislave - Dúbravke) v stanovený čas - o 16. hodine a čakala. „Do ordinácie ma vzali asi po štyridsiatich minútach. Sestričku som pri vychádzani z ordinacie urgovala, že potrebujem byť rýchlo vybavená, lebo mám doma bábätko,“ opisuje situáciu Erika.
Po skonceni prehliadky si v ordinácii od nej vypýtali 10 eur za prednostne stanovený termín ošetrenia.



„Najprv som odmietla zaplatiť, ale sestrička mi povedala, že u nich platí každý, dokonca aj keď ide o urgentné prípady. Tak som zaplatila, no sestričku upozornila, že dám prešetriť, či peniaze žiadali oprávnene a či môžu vyberať peniaze aj od urgentných pacientov,“ dodala pani Erika. Doklad o zaplateni má. 

„Mimo“ hodín sa neplatí

Či ordinácia postupovala správne, na to sme sa spýtali Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ministerstva zdravotníctva, ako aj Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý určuje poplatky za prednostné ošetrenie.
Všetky tri inštitúcie nám odpovedali. Úrad pre dohľad však uviedol, že riešenie takéhoto prípadu nie je v jeho kompetencii, lebo poplatky za prednostné vyšetrenie rieši ministerstvo a samosprávne kraje.
„Pri dni, ktorý uvádza pacientka, má spomínaný lekár v harmonograme ordinačných hodín uvedené - prednostné vyšetrenie schválené BSK v čase od 15:00 do 16:30 hodiny.  Preto o 16:40 už pacientka nemala za ošetrenie platiť,“ uviedla pre HN hovorkyňa samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. „Okrem toho pacientku neupozornili, že ju vyšetria v čase určenom na prednostné vyšetrenie,“ pripomenula Tyšlerová a dodala, že pri urgentnom ošetrení, čo však nie je prípad pani Eriky, nesmú lekári spomínaný poplatok vyberať. V zmysle zákona o zdravotnej starostlivosti nemôžu odmietnuť poskytnutie neodkladnej, teda urgentnej zdravotnej starostlivosti.
Tyšlerová tiež povedala, že samosprávny kraj prípad pani Eriky oficiálne prešetrí. Podnet na to by mala zaslať Odboru zdravotníctva Bratislavského kraja.  

Do 6 týždňov zdarma 

Čo hovorí o tomto príbehekárom hrozí pokuta až 663 euru ministerstvo zdravotníctva? „Prehliadka ženy do šiestich týždňov po pôrode je súčasťou preventívnej starostlivosti v materstve, ktorú vykonáva gynekológ a pôrodník a je hradená zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. Lekár môže požadovať úhradu za prednostné poskytnutie ambulantnej starostlivosti len v rámci na to vyhradených ordinačných hodín, ktoré musí schváliť samosprávny kraj a ktoré nesmú presiahnuť jednu štvrtinu jeho ordinačných hodín,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Lekárom hrozí pokuta

Hovorkyňa tiež zdôraznila, že lekár musí pacienta vopred informovať o rozsahu a podmienkach poskytovanej starostlivosti. „To znamená, že musí pacientovi oznámiť, čo je hradené z verejného zdravotného poistenia, prípadne ktoré služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sú spoplatnené. Na viditeľnom mieste v ambulancii musí mať lekár cenník a pacientovi vystaviť príjmový doklad o zaplatení poplatku. Na príjmovom doklade musí byť uvedená presná suma z cenníka,“ vysvetlila Šoltésová.
Ak tieto povinnosti lekár nedodrží, môže dostať pokutu až 663 eur. 

V hre je aj akútny pacient

Lekár môže požadovať úhradu za prednostné ošetrenie len počas na to vyhradených ordinačných hodín. Ide o ošetrenie v rámci na to vyčlenenych hodín, teda mimo poradia ostatnych pacientov, ale nevzťahuje sa to na objednanie pacienta na konkretny cas. „Je preto na samotnom lekárovi, či od pacienta, ktorého objednal na prednostné ošetrenie, ale neošetril ho presne v objednanom čase, bude pýtať poplatok, alebo nie. Posunutie času na ošetrenie môže totiž spôsobiť aj ošetrenie iného, akútneho pacienta,“ uzavrela Šoltésová. Samosprávny kraj by preto pri prešetrení tohto prípadu mal zistiť aj to, či v čase, keď Erika čakala na zavolanie do ambulancie, nebol v nej pacient, ktorý akútne potreboval ošetrenie.   
S lekárom, ktorý pani Eriku ošetroval, sa HN nepodarilo spojiť. Preto jeho meno neuvádzame.   

 

01 - Modified: 2006-11-06 21:51:29 - Feat.: 0 - Title: Mladí by mali rátať dvakrát
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla 03 - Modified: 2023-08-04 09:17:13 - Feat.: - Title: Zavedenie poplatku za rozvoj bolo pre obce na Slovensku prínosné, tvrdia kontrolóri 04 - Modified: 2023-06-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudlo sa na študentov? Nová bratislavská daň za ubytovanie ovplyvní aj internáty, mnohí budú musieť siahnuť hlboko do vrecka 05 - Modified: 2023-01-28 10:19:14 - Feat.: - Title: Za pol milióna videní na YouTube mesačne máte asi 500 eur. Ako vidí situáciu s novelou zákona youtuber?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:41