StoryEditor

Mladí by mali rátať dvakrát

06.11.2006, 23:00

Výber povinného zmluvného poistenia zaberie oveľa viac času ako v minulosti. Poisťovne znovu skomplikovali tabuľky poistného na budúci rok. Najviac by mali porovnávať mladí ľudia. Práve pre nich poistenie zdraželo najviac.
Mladí ľudia totiž spôsobujú najviac dopravných nehôd. "Obyčajne jazdia rýchlo, cez víkendy chodia na diskotéky a viem, aké sú následky týchto škôd," povedal pre HN výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete. Poisťovne im preto účtujú vyššie poistné ako ostatným. Mladých vyššími sadzbami neznevýhodňuje poisťovňa Kooperativa, Komunálna poisťovňa a OTP Garancia.

Tisícové rozdiely
Vybrať si lacnejšiu poisťovňu sa skutočne oplatí. Pri autách s najmenším objemom a najnižším výkonom možno výberom najlacnejšej poisťovne ušetriť až takmer tritisíc korún. Pri starších vodičoch je rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou poisťovňou menej ako dvetisíc korún.
Ešte väčšie rozdiely v cenách sú pri najsilnejších autách. Mladý muž z veľkého mesta, ktorý má nárok na bonus za päťročný bezškodový priebeh, si môže vybrať poistku na najsilnejšie auto v cene od 11 760 korún do 20 332 korún. Ak by si rovnaké auto dal poistiť starší vodič, predstavoval by rozdiel medzi najlacnejším a najdrahším poistením asi 2 500 korún.

25 či 30 rokov
Poisťovne však nepostupujú voči mladým ľuďom jednotne. V Allianz Slovenskej poisťovni zaplatia najviac na poistnom ľudia do 23 rokov. V ČSOB Poisťovni majú najvyššie poistné ľudia do 24 rokov, v Uniqe do 27 rokov a v Generali do 33 rokov. Poisťovňa Wüstenrot postupuje inak pri mužoch a inak pri ženách. Muži tu majú vyššiu poistku do 29 rokov, ženy do 23 rokov. Česká poisťovňa len zverejnila, že ponúka zľavu na vek.
Viaceré poisťovne už neuplatňujú len delenia na mladých a starších vodičov, ale používajú viacero vekových kategórií. Najviac ich má Allianz Slovenská poisťovňa. Z porovnania cien z jej kalkulačky na internete vyplýva, že podľa veku rozdeľuje vodičov do siedmich skupín. ČSOB Poisťovňa delí vodičov do štyroch vekových kategórií a Uniqa do troch. Ostatné poisťovne rozlišujú dve vekové skupiny.

Oplatí sa preregistrovať
Mladým ľuďom, ktorí by mali platiť výrazne vyššie poistné ako starší, sa oplatí prepísať auto na rodičov alebo na starých rodičov. Poisťovne totiž neskúmajú, kto s autom jazdí, ale zaujíma ich len to, kto je jeho držiteľom. Len Allianz Slovenská poisťovňa vo svojom cenníku zohľadňuje, či na aute jazdí len jeden človek alebo viacero. V prípade, že auto používajú viacerí, cena vzrastie oveľa menej, ako keď je držiteľom mladý človek.
Okrem prepisu auta na staršieho človeka je možné využiť aj rôzne zľavy, ktoré poisťovne ponúkajú. Poisťovňa Wüstenrot dáva desaťpercentnú zľavu pre vybrané povolania. V Českej poisťovni Slovensko majú nižšie poistné zase ľudia, ktorí majú deti mladšie ako 15 rokov, alebo tehotné ženy.

Koľko zaplatia mladí vodiči za poistenie?

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/pzp-2006, menuAlias = pzp-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:27