Pixabay
StoryEditor

Lákajú vás horúčavy k vode? Nie všade však jej kvalita vyhovuje

18.08.2018, 00:01
Regionálne úrady verejného zdravotníctva odoberali vzorky vody z bazénov na laboratórne vyšetrenie. Testovanie potvrdilo, že niektoré už na kúpanie vhodné nie sú. Väčšinu však môžete i naďalej navštevovať. Pozrite si zoznam prírodných a umelých kúpalísk, v ktorých sa ešte môžete kúpať.

Prírodné kúpaliská a vodné plochy s vyhovujúcou kvalitou vody

Bratislavský kraj
Prírodné kúpaliská Bratislavského kraja vhodné na kúpanie sú Zlaté Piesky, Kuchajda, Slnečné jazerá, taktiež aj vodné plochy Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce – Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Nové Košariská a Ivanka pri Dunaji.

Trnavský kraj
Dobré hygienické podmienky majú vodné plochy Šulianske jazero, Štrkovisko Gbely Adamov, Bagrovisko Tomášikovo, Bagrovisko Čierna voda, Šintavské bane či Kráľová – Kaskády.

Trenčiansky kraj
V Trenčianskom kraji sú sprístupnené vodné plochy Zelená voda – Nové Mesto nad Váhom, Nitrianske Rudno, Štrkovisko Horná Streda, Dubník I., Prusy alebo Stará Myjava.

Žilinský kraj
V okolí Žiliny môžete navštíviť prírodné kúpaliská Liptovská Mara – Liptovský Trnovec a vodné plochy Orava – Autocamping Slanica, Nábrežie – Námestovo, Autocamping Prístav, Autocamping Stará Hora či Autocamping Jami.

Nitriansky kraj
Vhodné vodné plochy na kúpanie v Nitrianskom kraji sú Apáli – mŕtve rameno Váhu Komárno, štrkoviskové jazero Kava, Duchonka a Tona Šurany.

Banskobystrický kraj
Banskobystrický kraj ponúka prírodné kúpaliská Teplý vrch – Pláž Drieňok, Teplý vrch – Pláž Ormet, Zelená voda – Kurinec, Ružiná pri obci Divín, Plážové kúpalisko Tornaľa a prírodné vodné plochy Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richňavské jazero, Vindšachtské jazero, Krpáčovo jazero, Ružiná pri obci Ružiná, Plážové kúpalisko – jazero, Belianske jazero, Klinger, Evičkino jazero, Kopanice alebo Tajch.

Prešovský kraj
V Prešovskom kraji môžete na kúpanie ešte využívať prírodné kúpaliská Veľká Domaša – Valkov a Veľká Domaša – Tíšava, Delňa alebo prírodné vodné plochy Veľká Domaša – Holčíkovce, Veľká Domaša – Poľany, Veľká Domaša – Dobrá, Veľká Domaša – Nová Kelča či Veľká Domaša – polostrov Krym.

Košický kraj
Sprístupnené prírodné kúpaliská v Košickom kraji sú Zemplínska Šírava – Medvedia hora, Hôrka či Vinianske jazero. Taktiež dobré kúpanie je na vodných plochách v nádržiach Ružín – v Košiciach a Pod Bukovcom, na Plážovom kúpalisku Jazero, na Zemplínskej Šírave – Biela hora, Kamenec, Paľkov, na Palcmanskej Maši, na Ružíne a Ružíne – prítoky, na Jazere Úhorná, v Turzovskom jazere a v nádržiach Geča a Izra.

Prírodné kúpaliská a vodné plochy s nevyhovujúcou vodou
Zákaz kúpania sa bol vydaný na Vinianskom jazere, a to z dôvodu premnoženia cynobaktérií. Rovnako je zakázané kúpať sa v Štrkovisku Sekule, Gazarke Šaštín Stráže, Lipovni – Bátovce a v Kanianke.

Umelé kúpaliská
Povolenie na prevádzku má v súčasnosti 176 kúpalísk s 574 bazénmi. Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov bolo namerané vo vírivke na Kúpalisku Zelená žaba Trenčianske Teplice, v plaveckom bazéne na kúpalisku Čajka v Bajniciach a v detských bazénoch na Termálnom kúpalisku Retro Thermal Diakovce.

Ďalej je podobná situácia v strednom bazéne na Kúpalisku Miestneho športového klubu Iskra v Petržalke, v bazénoch B9 a B12 v Aquathermal Senec, vo vonkajšom bazéne v Rekreačnom zariadení Pstružné, v detskom bazéne v Bazénoch Kurinec a v neplaveckom a oddychovom bazéne vo Vodnom svete Číž.

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody bol vydaný v neplaveckom bazéne v areáli Športcentra Ekoma, v bazéne BT4 a číslo 22 v Thermal parku Bešeňová a v bazéne B9 v Aquathermal Senec. Tento zákaz bude trvať dovtedy, kým nenastane náprava vrátane preukázania vyhovujúcej kvality vody.

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 03 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 04 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-29 09:28:08 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia kúpaliska v Pezinku pokračuje podľa plánu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:44