iinvalidDreamstime
StoryEditor

Pracovať dokázala aj s ťažkým postihnutím

Držiteľka preukazu ŤZP Dobroslava Medvecová pracovala dlhé roky ako novinárka. Napriek zlému zdravotnému stavu sa snažila žiť ako bežní ľudia.

Rozhovor

Ako dlho máte preukaz fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím?
Držiteľkou preukazu som už 47 rokov.

Prečo ste sa rozhodli vybaviť si ho?
Od detstva som mala problémy s bedrovými kĺbmi. Aj pre rodičov to znamenalo veľa starostí. Ako trojročná som tri mesiace ležala zasadrovaná v bratislavskej detskej nemocnici.

Po niekoľkých mesiacoch som sa začala učiť chodiť. Na základnej škole i na gymnáziu som bola oslobodená od telocviku. Rok po svadbe sa mi narodila dcérka a opäť začali problémy s kĺbmi.

Tehotenstvo so synom som znášala veľmi ťažko. Bolesti a ďalšie komplikácie ma trápili nielen pri chôdzi, ale aj počas spánku. Pre ťažké postihnutie pohybového aparátu a pre veľké komplikácie s alergiou na kovy som absolvovala sedem vážnych operácií.

Posudkový tím u mňa stanovil funkčnú poruchu i obmedzenie pohyblivosti kĺbov a na základe toho som sa stala občanom s ťažkým zdravotným postihnutím. A tak mi vznikol nárok na preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Na základe čoho váš lekár posúdil, že máte nárok na preukaz?
Posudková komisia mi určila mieru funkčnej poruchy na 50 percent a teda spĺňam podmienky pre vydanie preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím.

V minulosti som v priebehu jedného roka absolvovala viacnásobné operácie oboch bedrových kĺbov. Štyri roky som takmer nechodila. Po komplikovaných operáciách som mala problémy so srdcom a nečakane som sa ocitla v nemocnici, kde mi nahradili aortálnu srdcovú chlopňu protézou.

Tri týždne po operácii srdca sa mi začali triasť ruky a lekár mi oznámil, že mám Parkinsonovu chorobu. Stratila som čuch, došlo k poruche písma i chôdze a k stuhnutiu svalov na dolných končatinách.

Mám 80 rokov, chodím s ťažkosťami, von iba s opatrovateľkou a na vozíčku. Pre zhoršenie zdravotného stavu som pravidelne navštevovala rehabilitačné stredisko a cvičila som.

Lekári i zdravotníci mi vychádzali v ústrety a každý rok mi pridelili kúpeľnú i rehabilitačnú liečbu. Potvrdila to aj posudková komisia.

Vlastníte parkovací preukaz?
Áno, vlastním. S pribúdajúcimi zdravotnými problémami som sa snažila dostať nejakým spôsobom medzi ľudí a šoférovanie som celkom zvládla.

Boli ste pre vaše postihnutie nútená k prestavbe bývania?
Zatiaľ sme neprestavovali, ale chystáme sa na to. Nateraz sme odstránili koberce z tých miestností, v ktorých sa zdržiavam, aby som sa na nich nepošmykla.

Stretli ste sa niekedy s komplikáciami pri uznaní finančných prostriedkov, ktoré vám pridelil Úrad práce?
Nastal prípad, kedy vám príspevky neuznali vôbec?
Niekoľkokrát sa stalo, že z rôznych príčin komisia zasiahla a nesúhlasila s kompenzáciou.

Po odvolaní mi však kompenzáciu finančných nákladov schválili, tak ako aj príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkoch na hygienu či na opotrebovanie motorového vozidla.

Boli ste zamestnaná s preukazom ťažko zdravotne postihnutej osoby? Mali ste pre to nejaké problémy so svojím zamestnávateľom?
Nie, takúto situáciu som si nevyskúšala, pretože som pracovala iba z domu. Pohybovala som sa iba s pomocou bariel. Pre slovenský rozhlas som už od roku 1989 nemohla pracovať, tak som oslovila najprv redakciu Katolíckych novín i Národnú obrodu a požiadala som ich o spoluprácu.

Dostala som priestor na publikovanie tém z kultúry. Neskôr som robila rozhovory s hercami a umelcami pre Fakty, Hospodárske noviny a pre mesačník Zdravie.

V čom vidíte najväčšie výhody vlastnenia preukazu ŤZP?
Pomáhať chorým a sociálne slabším občanom je dobrá a pekná myšlienka. Je potrebné, aby sa šírila a napĺňala ďalej.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 20:53