StoryEditor

Ste nespokojní s lekárom? Sťažujte sa

21.05.2018, 00:00
Ošetrenie či liečbu vždy navrhuje lekár. Pacient má však právo povedať, či s lekárskym postupom súhlasí. Ak máte pocit, že vám neposkytli vyhovujúcu zdravotnú starostlivosť, trvajte na náprave.

Možno ste to zažili aj vy. Plná čakáreň. Poradie si určuje lekár. Máte pocit, že pre silnú bolesť hlavy, ktorá sa opakuje už niekoľko dní, ani nevidíte. Takto vás nechajú čakať pol dňa. Keď konečne prídete na rad, lekár vám poradí, aby ste si kúpili paralen. Nič viac. Lekár neurobil nijaké vyšetrenie, neurčil diagnózu. Žiadna účinná liečba sa nekoná. Ste presvedčený, že vám neposkytol správnu zdravotnú starostlivosť. Treba však brať do úvahy technické či ekonomické možnosti ambulancie alebo nemocnice. A určujúce sú aj okolnosti konkrétneho prípadu.


„Pri ošetrení by ste mali vždy dostať poučenie a informovaný súhlas, okrem výnimiek, ktoré definuje zákon o zdravotnej starostlivosti,“ informuje Dušan Slávik, spoločník a konateľ advokátskej kancelárie Puchalla, Slávik & partners. Ošetrujúci lekár či zdravotná sestra vás musia informovať o účele, povahe a rizikách poskytnutej zdravotnej starostlivosti a následkoch, ak by ste ošetrenie či liečbu odmietli.

Požiadajte o pomoc úrady
Môže sa stať, že lekár nedokáže pacienta správne ošetriť napríklad pre nedostatočné technické vybavenie. „Vtedy uvedie dôvod a pacientovi odporučí vyhľadať iného, ktorý má lepšie možnosti,“ pokračuje Slávik.


Ak sa pacient domnieva, že ho neošetril správne, môže požiadať o nápravu. Musí to však urobiť písomne. Lekár má povinnosť odpovedať do 30 dní, ak zo žiadosti nevyplýva nutnosť konať bezodkladne alebo v kratšej lehote. Ako uvádza Slávik, pokiaľ lekár žiadosti pacienta nevyhovie a ani ho neinformuje o s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:22