euro, peniazeReuters
StoryEditor

Učitelia a predavači. To sú profesie, ktorým účty za bývanie robia najviac starostí

22.04.2018, 09:45
Autor:
run, redrun, red
Blížiace sa vyúčtovanie za služby spojené s bývaním výrazne zasiahne do rozpočtu najmä ľudí zamestnaných v školstve a v obchode.

Blíži sa obdobie vyúčtovania služieb spojených s bývaním. Faktúry, ktoré prídu na domácu adresu, výrazne zasiahne do rozpočtu najmä ľudí zamestnaných v školstve a v obchode. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Hneď za nákladmi na bývanie krátia Slovákom rozpočet hlavne poplatky za televíziu, telefón a internet, a to najmä pracovníkom v sektore IT.

Štyridsaťpercentné náklady

Najciteľnejšie vnímajú zaťaženie celkovými fixnými výdavkami zamestnanci vo finančníctve, školstve a zdravotníctve. Ich rozpočet je zaťažený nákladmi na bývanie, televíziu, internet, telefón, prevádzku automobilu, poistenie či poplatky za školu a škôlku. A to do výšky 40 percent.
Najlepšie sú na tom ľudia pracujúci v stavebnom sektore: fixné poplatky pre nich predstavujú menej ako tretinu domácich nákladov. Pracovníci v zdravotníctve viac než iné profesie investujú do svojich detí, platby za služby súvisiace s deťmi a ich vzdelávaním uvádza 27 percent zdravotníkov. V prípade nákladov na prevádzku auta vedú zamestnanci finančného sektora a sektora IT. Platby sa týkajú zhodne 44 percent respondentov.

Utrácanie za zábavu 

Výdavky na voľný čas sú najvýraznejšie zastúpené v rozpočte pracovníkov v stavebníctve a v sektore IT. Najmenej za koníčky a zábavu utrácajú ľudia pracujúci v zdravotníctve (66 percent z nich má tieto výdavky vo výške maximálne do 10 percent rozpočtu).
Najčastejšie výdavky vo voľnom čase tvorí nákup lístkov do kina, návšteva reštaurácie alebo stretnutie s priateľmi. Za tieto aktivity sú najviac ochotní platiť ľudia pracujúci v službách (42 percent). Čo sa týka výdavkov za cestovanie a výlety, na popredných pozíciách sú zamestnanci zo zdravotníctva. Do aktívneho odpočinku pri športových aktivitách najviac investujú v rámci voľnočasových výdavkov zamestnanci sektora IT spolu s príslušníkmi uniformovaných zborov (21, resp. 17 percent).

Malá rada, ako na to

„Pokiaľ nechcete byť na jar nemilo prekvapení nedoplatkom za energie či inou nepravidelnou platbou, je na to jednoduchý recept. Spíšte si všetky výdavky domácnosti – pravidelné i nepravidelné, ktoré sa objavia napríklad raz za rok a s dostatočným predstihom na ne šetrite po malých sumách. Tak sa vyhnete prípadnému zadlženiu,” radí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:14