Ilustračná snímka.Pexels/Kampus Production
StoryEditor

Som český konzultant, tvrdil ruský špión. Od inžinierov vyťahoval citlivé informácie

iDnes.cz11.11.2022., 15:00h

Ruský špión sa vydával vo Francúzsku za českého konzultanta. Na stretnutiach s mladými nádejnými inžiniermi sa snažil získať citlivé informácie o politike, výskume a technológiách.

Lajkuj Brainee.sk na

Perspektívnych študentov a absolventov prestížnych škôl hľadal pomocou doučovacích portálov, prostredníctvom ktorých si mladí ľudia chceli privyrobiť, informoval denník Le Monde s odvolaním sa na zdroj z ministerstva vnútra, píše portál iDnes.cz.

Postupy, ktoré príslušník ruskej civilnej rozviedky SVR Valentin Vladimirovič Zacharov dodržiaval, boli vždy veľmi podobné. Najskôr si s mladými inžiniermi dohovoril lekcie, a následne sa z nich snažil vylákať citlivé informácie.

Rovnako to bolo aj v roku 2020, kedy si Zacharov dohodol doučovanie matematiky u jedného zo zamestnancov veľkej francúzskej technologickej spoločnosti na inzertnom portáli leboncoin.fr pod zámienkou zdokonalenia svojich znalostí. Ich lekcie sa potom konali raz za tri týždne.

„Rozhovory sa mi zdali neškodné a legitímne,“ uviedol muž, ktorého denník opisuje ako „nováčika so žiarivou budúcnosťou vo francúzskom vojensko-priemyselnom odbore“. Ten najprv netušil žiadne postranné úmysly. Pochybnosti sa u neho však začali objavovať vo chvíli, keď Zacharov po niekoľkých hodinách navrhol, že by si mladý inžinier mohol prilepšiť, keby mu poskytol dokumenty o vedeckom výskume v určitých technologických odboroch.

V novembri 2020 špióna z Francúzska deportovali po tom, čo bol pristihnutý pri odovzdávaní hotovosti spomenutému inžinierovi výmenou za dokumenty obsahujúce analýzu pokročilých technológií. Pri zatknutí policajtom tvrdil, že je český konzultant, kým ho nekonfrontovali s kópiou jeho oficiálnej diplomatickej akreditácie od ministerstva zahraničných vecí.

image

Ďalšie zlyhanie pre Putina. Najväčšia ponorka sveta s torpédami schopnými vytvoriť vlnu cunami nezvládla test

Nová taktika špiónov

Prípad podľa francúzskeho denníka ilustruje novú taktiku ruských špiónov vo Francúzsku. Podľa zdroja z ministerstva vnútra bol v posledných rokoch zdokumentovaný najmenej tucet podobných prípadov, keď ruskí agenti odpovedali na inzeráty na webových stránkach.

Zakaždým sa zamerali na „neskúsených, ale vysoko potenciálnych“ študentov, absolventov prestížnych škôl alebo mladých odborníkov. Vybraných kandidátov považovali za osoby, ktoré by v budúcnosti mohli zastávať zodpovedné pozície v technologických firmách alebo vo francúzskej štátnej správe.

Francúzske úrady podľa denníka odhadujú, že v krajine momentálne pôsobí takmer 75 ruských agentov, ktorí vystupujú v domnelej diplomatickej funkcii. Tá im v prípade zatknutia zaručuje imunitu. Denník opísal aj ďalšie tri prípady, pri ktorých sa špióni pokúšali získať informácie od mladých odborníkov najprv pod zámienkou doučovania, a neskôr za odplatu.

Francúzska polícia agentov v niektorých prípadoch vyzvala na opustenie krajiny, ďalším špiónom s diplomatickým krytím diskrétne odovzdala varovanie, aby tieto operácie okamžite zastavili.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:49