Vladimir Putin vo výsvikovom strediskuMikhail Klimentyev/Tasr
StoryEditor

Rusi utekajú z Chersonu. Šojgu prikázal stiahnutie vojsk, armáda ničí mosty cez Dneper

TASR09.11.2022., 17:08h

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu prikázal ruskej armáde, aby sa stiahla z mesta Cherson na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala v stredu z agentúr AFP a Reuters.

Lajkuj Brainee.sk na

Šojgu armáde nariadil, aby sa stiahla z Chersonu na západnom brehu rieky Dneper, kde v súčasnosti útočia ukrajinské sily. Reuters tento krok označuje za jeden z „najvýznamnejších ústupov” Ruska a možný „zlomový bod” vo vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine od 24. februára.

Rusko ničí mosty cez Dneper

Ruské sily ničia mosty na západnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť postup ukrajinskej armády. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky denníka The Guardian.

image

Keď sa vojna prediera krajinou, príroda je na poslednom mieste. Zdevastovaná Ukrajina sa už možno nespamätá

Predstavitelia ukrajinských úradov a miestni obyvatelia oznámili, že v stredu Rusi zničili najmenej štyri mosty. Cherson je jedným z hlavných cieľov Kyjeva v ofenzíve na juhu krajiny a jeho obsadenie by predstavovalo ničivý úder pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na konci septembra podpísal anexiu štyroch oblastí - vrátane Chersonskej, píše The Guardian.

Ničenie mostov podľa tohto denníka potvrdzuje, že Rusi sa pripravujú na opustenie súčasných pozícii na západnom brehu Dnepra. Kirill Stremousov, ktorý zastával post zástupcu šéfa ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, zahynul v Chersone pri dopravnej nehode.

image

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú oblasť v meste Cherson

Ap Photo/Tasr

Jeho námestník neskôr oznámil, že ukrajinské sily obsadili strategický bod na severnom okraji mesta Snihurivka, ktoré sa nachádza približne 31 kilometrov severne od Chersonu. Toto mesto je pre Rusov kľúčové na upevnenie obrany mimo mesta Cherson, píše The Guardian.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:08