Ponorka Belgorod má v sebe niekoľko jadrových torpéd súdneho dňaTwitter/Terror Alarm
StoryEditor

Ďalšie zlyhanie pre Putina. Najväčšia ponorka sveta s torpédami schopnými vytvoriť vlnu cunami nezvládla test

Miroslav Kamody11.11.2022., 11:15h

Na papieri ide o jednu z najhrozivejších zbraní ruskej armády. Test ponorky s jadrovými torpédami súdneho dňa sa však nepodaril.

Lajkuj Brainee.sk na

Americké spravodajské zdroje sa domnievajú, že Rusko sa pokúsilo otestovať svoje priekopnícke torpédo „súdneho dňa“. Skúška však zrejme nepodarila podľa predstáv, informuje o tom britský portál Daily Mail.

Torpédo s jadrovým pohonom dostalo názov Poseidon a nachádza na najväčšej ponorke sveta Belgorod. Tá bola spustená do prevádzky ešte len toto leto. O torpéde Poseidon sa začalo hovoriť už v roku 2015 a je považované za korunovačné klenoty celej ponorky.

image

Rusi utekajú z Chersonu. Šojgu prikázal stiahnutie vojsk, armáda ničí mosty cez Dneper

Test sa nepodaril

Rusko sa v tom čase chválilo, že Poseidon bude schopný zničiť celé mestá spustením vlny cunami. Vo štvrtok americké zdroje pre CNN povedali, že Belgorod bol pozorovaný pri príprave na test torpéda. Následne však opustil testovacou oblasť v Arktíde a vrátil sa do prístavu bez vykonania testu.

Predpokladá sa, že neúspešné testovanie zbrane bolo pravdepodobne spôsobené technickými problémami. „Môžeme to vnímať ako súčasť širšieho obrazu a nedávnej ruskej vojenskej praxe, posielanie zle vycvičených a nedostatočne vybavených vojakov na Ukrajinu,” povedal pre CNN západný diplomat. 

„Ruský vojenský priemysel prechádza ťažkými časmi a môžeme tiež vidieť, že západné sankcie na high-tech vojenský tovar majú účinok a musia pokračovať.” Daily Mail pripomína, že okno na testovanie torpéda sa rýchlo zatvára, pretože Arktické more čoskoro zamrzne.

Putin sa ním chválil už pred štyrmi rokmi

Belgorod bol spozorovaný na hladine Barentsovho mora 22. septembra a 27. septembra neďaleko polostrova Kola, informovali USNI News. Talianske noviny La Repubblica vtedy informovali, že vojenskí predstavitelia v Európe varovali, že ponorka cestovala do Karského mora, aby otestovala svoje torpéda Poseidon. Nateraz nie je jasné, prečo sa vrátila bez vykonania testu.

Americkí predstavitelia pre CNN uviedli, že neočakávali, že Rusko počas testovania vykoná akúkoľvek formu jadrového výbuchu. Predstavenie skutočnej sily Poseidona ale mohlo rozprúdiť napätie so Spojenými štátmi.

image

V Čiernom mori hromadne umierajú delfíny. Kvôli vojne na Ukrajine sa na breh dostanú popálené a dezorientované

V roku 2018 Vladimir Putin prvýkrát spomenul torpédo s jadrovým pohonom, pričom sa vo svojom prejave o stave krajiny pochválil množstvom nových zbraní. Vyjadril sa, že Poseidon by urobil americké systémy protiraketovej obrany zbytočnými. 

Putinove monštrum

30 000-tonový Belgorod má šesť Poseidonov a slúži aj ako materská loď pre menšie ponorky, ktoré Rusi používali na operácie na hlbokom mori. Torpéda sú prirovnávané k dronom, pretože ich možno ovládať na diaľku. Teoreticky tiež majú neobmedzený dosah vďaka motoru jadrového reaktora.

Torpéda Poseidon sú postavené v podobnom tvare ako bežné torpéda, ale sú oveľa väčšie ako konvenčné zbrane. Merajú takmer 25 metrov na dĺžku, a preto ich musia niesť špeciálne navrhnuté ponorky. Správy o jeho rýchlosti sa rôznili, dosahujúc rýchlosť od 112 až 200 kilometrov za hodinu, takže  by bolo náročné zastaviť ich.

Zbrane by mohli fungovať aj ako bezpilotné podvodné vozidlá (UUV), schopné operovať kilometre pod vlnami na mapovanie dna oceánu pomocou sonarového zobrazovacieho systému známeho ako bočné skenovanie. UUV by však mohli byť nasadené aj na sabotáž podmorských energetických a internetových káblov počas konfliktu.

Ponorka má pod sebou zakotvenú aj 55 metrovú miniponorku. 25-členné plavidlo môže byť použité na výskumné, záchranné a špeciálne vojenské operácie. Daily Mail pripomína, že velitelia ponorky podávajú správy priamo Putinovi, a nie najvyššiemu predstaviteľovi námorníctva, čím sa Belgorod stáva skôr hlbokomorskou spravodajskou službou než konvenčnou ponorkou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:12