StoryEditor

Zelenskyj navštívil Sumskú oblasť, hovoril o víťazstve nad ruskými okupantmi

28.03.2023, 19:20
Autor:
ČTKČTK

Prezident v posledných dňoch obchádza ukrajinské regióny, z ktorých niektoré sa nachádzajú pri frontovej línii, zatiaľ čo sa očakáva ukrajinská protiofenzíva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, ktorú ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od ruskej inváznej armády pred rokom. Vyplýva to z oznámenia hlavy štátu na telegrame.

Je to už šiesta oblasť, ktorú Zelenskyj navštívil v uplynulom týždni, poznamenala agentúra Reuters. Prezident v posledných dňoch obchádza ukrajinské regióny, z ktorých niektoré sa nachádzajú pri frontovej línii, zatiaľ čo sa očakáva ukrajinská protiofenzíva.

"V tieto dni a týždne oslavujeme výročie oslobodenia našich miest a komunít v našich severných regiónoch," povedal Zelenskyj vojakom a civilistom na železničnej stanici v meste Trosťanec. Okrem neho prezident navštívil tiež obec Ochtyrka, píše Reuters.

"Naši ľudia preukázali, že tento okupant bude porazený nami, našou morálkou, našou ukrajinskou povahou," uviedol Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram, kde zverejnil videá zo svojej návštevy Sumskej oblasti a pripomenul aj ďalšiu pre Ukrajinu úspešné bitky - napríklad o Kyjevskú alebo Černihivskú oblasť.

"Je to o našom charaktere - ukrajinskej povahe, ktorá zvíťazila (vlani) na jar a dozaista zvíťazí v tejto vojne," dodal. Na jednom z videí je vidieť, ako Zelenskyj prechádza s ukrajinskými vojakmi zákopom na bližšie neurčenom mieste.

Ruské vojská vtrhli do Sumskej oblasti susediacej s Ruskom hneď na začiatku invázie na konci vlaňajšieho februára. Stretli sa s húževnatým ukrajinským odporom a po zhruba mesačnej okupácii časti tejto oblasti sa stiahli.

Podobne sa situácia vyvíjala v Kyjevskej alebo Černihivskej oblasti. Ukrajinské úrady zároveň Rusko vinia z toho, že prihraničné regióny stále pravidelne ostreľova a bombarduje.

Zelenskyj v posledných dňoch podľa médií navštívil okrem iného Chersonskú a Charkovskú oblasť, ktorej sa ukrajinským ozbrojeným silám podarilo v minulom roku z časti oslobodiť. Ďalej sa vypravil do miest blízko mesta Bachmut v Doneckej oblasti, o ktoré ruské invázne vojská a ukrajinskí obrancovia zvádzajú ťažké boje, a v pondelok potom do Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-29 09:01:06 - Feat.: - Title: Velitelia sú svine, moju rotu zničili. Ukrajinci hasia problém v Donbase, Rusi využili situáciu na postup 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:33