StoryEditor

Najzáhadnejší americký prezident. Nixon svoju pravú tvár skrýval za lži a chladné vystupovanie

07.01.2020, 08:15
Hovorilo sa o ňom, že bil svoju manželku, bral množstvo liekov bez lekárskeho predpisu a kamarátil sa s mafiánmi. No zároveň stelesňoval veľký americký sen, keď sa chlapec z jednoduchých pomerov vyšplhal až do funkcie prezidenta. Richard Nixon bol nositeľom dvoch významných prvenstiev, ktoré sa nezmazateľne zapísali do histórie. Prvým je jeho telefonát s astronautmi na Mesiaci a druhým je jeho dobrovoľná abdikácia po afére Watergate.

Bol pravdepodobne najzáhadnejším prezidentom Spojených štátov amerických. Svoju pravú tvár vraj skrýval za stovky lží a nekompromisne chladné vystupovanie. Aj to sú dôvody, prečo sa o jeho detstve veľa nevie.

Richard Nixon sa narodil 9. januára 1913 v Yorbe Linde v Kalifornii. Svoje detstvo opisoval ako mimoriadne chudobné a jednoduché. Rodina vlastnila citrónovú farmu, no bola prinútená predať dom aj s pozemkom. Práve na týchto miestach sa o pár rokov neskôr našla ropa.

Smutný príbeh bol však podľa jeho kritikov iba jednou z mnohých lží, na ktorých si politik budoval kariéru. Neskôr údajne už ani sám nevedel, čo je ešte pravda a čo klamstvo. Po bankrote farmy sa spolu s rodičmi a so súrodencami presťahovali do Whittieru, kde si otec otvoril obchod s potravinami.

„Môj otec bol mrzutý agresívny bojovník. Odovzdal mi úctu k učeniu a tvrdej práci, vôľu bojovať bez ohľadu na to, aké mám šance,“ opísal ho.

Jeho brat Edward ho vykreslil úplne inak. „Bol brutálny a často nás trestal. Matka bola prísna.“

​Richard si však pamätal svojich rodičov ako vzory cti a slušnosti. „Moja mama bola svätica.“ Otec ho vraj pravidelne bil, kopal aj bičoval. Matka Hannah často nebola doma.

Už ako malého ho zastihli dve rodinné tragédie. Jeho mladší brat po krátkej chorobe zomrel. Starší brat, ktorého veľmi obdivoval, podľahol tuberkulóze.

Na Whittier College Nixon vynikal. Ako študent aj ako debatér, bol predsedom triedy a šéfom študentskej rady. Neskôr získal štipendium na Dukovej univerzite, kde vyštudoval právo. Keďže si nenašiel prácu v žiadnej z prestížnych newyorských advokátskych kancelárií, musel sa vrátiť domov do Whittieru, kde rozbehol svoju právnickú prax.

Na fotografii vľavo je Nixon ako študent v roku 1930, vedľajšia snímka je z roku 1945 a zachytáva ho ako poručíka amerického námorníctva. Na fotografii vľavo je Nixon ako študent v roku 1930, vedľajšia snímka je z roku 1945 a zachytáva ho ako poručíka amerického námorníctva. Wikimedia Commons

​V roku 1940 sa oženil so stredoškolskou učiteľkou Patriciou a takmer okamžite rozbehol svoju politickú kariéru. V tom čase zúrila druhá svetová vojna a musel narukovať. Pôsobil v Tichomorí a napriek tomu, že do priamych bojov nezasiahol, vrátil sa s dvomi vyznamenaniami.

Vstup do politiky

Po vojne sa mu podarilo prebojovať do Kongresu. Dve funkčné obdobia pôsobil v Snemovni reprezentantov a potom zamieril do Senátu. Prezentoval sa ako zarytý bojovník proti komunizmu, a preto si ho Dwight Eisenhower vybral za svojho viceprezidenta. Po ôsmich

rokoch na tejto pozícii si ho republikáni zvolili za kandidáta na prezidentský post.

Na prvý pokus zlyhal. O najvyššiu pozíciu v štáte sa pobil s Johnom Kennedym. Do volieb zásadne zasiahli televízne debaty a Nixon nebol vo forme. Naopak, jeho súper žiaril, bol vitálny, sympatický, usmiaty.

37. prezident

O osem rokov bola už úplne iná situácia. Amerika sa stále spamätávala z atentátu na prezidenta Kennedyho a Demokratická strana bola vo veľkej kríze. Republikánom na čele s Nixonom sa podaril veľký comeback. Richard Nixon sa stal 37. prezidentom Spojených štátov amerických.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
10. apríl 2024 06:37