StoryEditor

Zakázaná láska básnika z kláštora: Zachránil ju pred istou smrťou, čo urobil potom, cítila ako zradu

09.04.2019, 08:10
Osobnosť a život Rudolfa Dilonga, ktorý zomrel pred 33 rokmi, dodnes vyvolávajú množstvo otázok.

On bol františkánsky mních, ona Židovka. Ich vzťah však nečelil len jeho celibátu, ale aj dobe. A obe mu vtisli fatálnu pečať. V oficiálnych životopisoch čítankového básnika sa o ňom nedozviete nič. Odtajnila ho až jedna z dvoch žien, ktorá z toho vzťahu vzišla: spisovateľka Denisa Fulmeková.

Knieža básnikov, utajený mních či básnik uštipnutý slobodou. Aj takéto, dnes by sme povedali sexi, prívlastky si Rudolf Dilong vyslúžil od literárnej kritiky. O charizme najvýznamnejšieho predstaviteľa katolíckej moderny niet pochýb: prenikavé oči a súmerná tvár na pozadí mníšskeho habitu, k tomu bohémska nátura a posadnutosť poéziou.

„Je umelcom, ktorý sa bude pre svoje verše súžiť do úmoru,“ píše o ňom Denisa Fulmeková vo svojej knihe Konvália. Zakázaná láska Rudolfa Dilonga. „Bolesť je jeho paralelným dýchaním a pocit smútku a nepochopenia bude jeho daňou za talent a osudovou črtou jeho povahy. Aj keď naňho budú spomínať ako na podmanivého búrliváka či družného spoločníka, ktorý je prirodzenou dušou každej spoločnosti, i tak mu ako najtesnejšie družky prischnú samota a odlúčenosť.“

Na druhej strane zemegule bude pritom až do konca jeho života žiť žena, previazaná s ním osudovým putom: spoločnou dcérou Dagmar. Tou ženou je Vali Reiszová, stará mama Denisy Fulmekovej. Neskôr sa jej priezvisko zmení na Krivdovú, no pre Rudolfa Dilonga zostane už navždy... Konváliou.

Fatálne očarenie

Malacky, rok 1936. V hostinci Bersón sa koná beseda s dvomi známymi spisovateľmi. Prichádza naň aj devätnásťročná Valéria, milovníčka umenia a poézie. Najprv vystupuje malacký rodák Ľudo Zúbek a po ňom sa pred publikum postaví Rudolf Dilong: v tom čase už slávny básnik a tiež kňaz a rehoľník, aktuálne pôsobiaci v miestnom františkánskom kláštore.

​Jeho vzhľad, oduševnená poézia i pôsobivý patetický prednes vnímavú a temperamentnú Vali doslova uchvátia. No hoci sa im na okamih stretnú pohľady, to, čo sa udeje krátko po skončení akcie, ju predsa len vyvedie z miery. „Slečna, máte rada poéziu?“ Otázka, ktorá ju zastaví tesne pred odchodom, vyjde totiž z Dilongových pier... Navyše, františkán nečakane prechádza od teórie k praxi: vyzve ju, aby sa za ním zastavila, že jej dá nejaké svoje zbierky básní.

A Valéria Reiszová, milované dieťa majiteľov jedného z malackých hostincov a „najkrajšie dievča v meste“, zaklope na dvere kláštora už na druhý deň.

Dilong má v tom čase už takmer Kristove roky a za sebou 17-ročný pobyt v reholi. Vo svojich básňach sa nikdy netajil tým, že mu dal Boh do vienka mimoriadnu vnímavosť voči ženskej kráse, no to, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 03:02