StoryEditor

Provokatívna a kontroverzná Timrava: Celý život sa nezbavila veľkého trápenia

23.10.2017, 14:45
Vo svojich dielach obnažila Slovákov i slovenskú dedinu až na kosť. A spolu s nimi aj seba. Vďaka tomu nás Timrava uchvacuje aj stopäťdesiat rokov od svojho narodenia.

Provokatívne a kontroverzne. Tak pôsobila na súdobých kritikov od svojej prvej novely. Niektorí, ako napríklad Martin Kukučín, veľmi skoro pochopili, že na malej slovenskej scéne sa objavila spisovateľka svetového formátu, iní ju kritizovali, že len „fotografuje skutočnosť“. No i sama Timrava mala k svojej tvorbe protichodný vzťah.

„Bagatelizovala svoje ,čarbanie‘, no zároveň bola veľmi citlivá na redakčné zásahy do textov. Jej vzťah k sebe bol zložitý, rozporuplný (nie náhodou svoje autobiografické hrdinky obdarila zápornými vlastnosťami) a jej sebakritickosť – ako sa vyjadrili pamätníci – hraničila takmer s komplexom menejcennosti,“ podotýka vo svojej knihe Tri spisovateľky Marcela Mikulová z Ústavu slovenskej literatúry SAV.

Svedčí o tom aj zachovaná korešpondencia. Takto napríklad Timrava opísala svoje vnútorné zápasy v jednom z listov Terézii Vansovej, o málo staršej literárnej súpútničke.

„Tu posielam Vám túto prácičku. Spísala som ju dľa žiadosti len na jeden bok papiera, no neviem, či nebudete ju musieť prepísať predsa pre môj škandalózny pravopis. Aj hanbím sa, že je i neporiadne napísaná (...) no toto je už piaty raz, čo som ju spísala. Ak ostane tu pri rane ešte, iste ju dodriapem, už mi je celkom sprotivená (...). Ja to pri každej mojej babranine mám takúto radosť. Čoby ju storáz napravila, ako sa mi páči – nepáči sa mi. Tak mňa týra môj ,talent‘!“

A vôbec: Timrava bola zo všetkých hľadísk žena nepokojného ducha.

Zrod spisovateľky

Na svet prišla pred stopäťdesiatimi rokmi, 2. októbra 1867 v Polichne pri Lučenci ako Božena Slančíková. Pseudonym Timrava si zvolila podľa miestnej studničky, kde rada sedávala a písala. Mimochodom, rovnako ako Vansová sa narodila spoločne s bratom-dvojčaťom Bohuslavom.

Matka Eva Mária a otec Pavel Slančík, národne uvedomelý evanjelický farár, mali dokopy jedenásť detí, dospelého veku sa dožili štyri dievčatá a dvaja chlapci....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
22. apríl 2024 22:02