HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Softvérová expertka: V ochrane dát a súkromia sú vývojári z východnej Európy čoraz úspešnejší

28.11.2019, 23:00
Potreba zabezpečenia súkromia sa týka drvivej väčšiny softvérových produktov, tvrdí v rozhovore pre HN Janina Voigtová, vývojárka a expertka na rozdielové súkromie z mníchovského Google Safety Engineering Center.

Vyvíjate produkty týkajúce sa differential privacy, teda rozdielového súkromia, ktoré v online priestore zabezpečuje využívanie a ochranu dát veľkého počtu jednotlivcov bez narušenia ich súkromia. Kto je vašim typickým klientom – individuálni užívatelia, veľké firmy alebo vlády?
Ani by som nepovedala, že by sme mali nejako veľa individuálnych klientov. Projekt takzvanej knižnice rozdielového súkromia sme spustili len pred niekoľkými mesiacmi, takže ešte uvidíme, kto bude typickým užívateľom našich služieb. Myslím si však, že to je užitočný nástroj predovšetkým pre veľké spoločnosti, ktoré chcú chrániť údaje seba i svojich klientov. Takisto ho budú môcť využívať vlády či štátne inštitúcie, ktoré možno nemajú vlastné oddelenie na ochranu súkromia vo webovom priestore a potrebujú vhodné nástroje.

Pripravujete riešenia vytvorené priamo pre jednotlivé vlády?
Nie, naše riešenia si každý môže nastaviť podľa svojich vlastných potrieb.

Ochrana dát a súkromia je dnes kľúčovou témou segmentu informačných technológií, veľkí hráči ako Spojené štáty, Európska únia či ázijské krajiny však majú v tejto oblasti rozdielne regulácie. Sú vaše softvéry všade rovnaké, alebo sa v jednotlivých krajinách líšia?
Náš tím v Mníchove vyvíja softvéry, ktoré sa dajú využívať po celom svete. Potreba zabezpečenia dát a súkromia sa predsa týka drvivej väčšiny softvérových produktov. Máme tímy, ktoré sa zaoberajú tak nadizajnovaním samotných produktov, ako aj ochranou dát a súkromia pred tým, než ich vypustíme na trh.

Európa patrí medzi popredných hráčov v tejto sfére. Máte konkurentov povedzme v Ázii či iných regiónoch sveta?
Samozrejme, nie sme jediní. Po celom svete pracuje viacero laboratórií, ktoré sa zaoberajú rôznymi verziami rozdielového súkromia užívateľov internetu. Na niektorých projektoch s nimi spolupracujeme. Zároveň aktívne hľadáme možnosti spoločného výskumu. Pravidelne sa napríklad zúčastňujeme na konferenciách, na ktorých si s výskumníkmi z iných kútov sveta navzájom vymieňame skúsenosti a zdieľame svoje výsledky. Každý tak môže mať prospech z výskumov iných tímov. Rýchlo rastie aj záujem o spoločné projekty. Je to veľká vec, keď výsledkom vašej práce je vznik úplne nových technológií. Všetci totiž chápu, že ochrana dát a zabezpečenie súkromia na internete je v záujme každého z nás.

Ktorý región je podľa vás v týchto technológiách najpokročilejší?
Keď chodievam na rôzne podujatia, tak si všímam, že väčšina výskumníkov v oblasti rozdielového súkromia pochádza zo Spojených štátov a Európskej únie. V poslednej dobe si všímam nárast počtu odborníkov z východnej Európy. Pravdou však je, že väčšinou sa zúčastňujem na konferenciách v Európe. Tento mesiac som bola na akademickej konferencii v Londýne, kde boli reprezentované najmä americké a európske univerzity. Každopádne komunita výskumníkov je veľmi aktívna po celom svete, takže predpokladám, že množstvo expertov na túto oblasť je aj v Ázii.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 22:43