StoryEditor

Rozhovor: Julian Assange chráni svoje zdroje ako všetci novinári

03.05.2019, 00:00
Neexistuje žiaden právny ani morálny dôvod Assangea zadržiavať, tvrdí Peter Weisenbacher, riaditeľ Inštitútu ľudských práv.

Ako vnímate zatknutie Juliana Assangea a jeho umiestnenie do londýnskej väzby?

Je to veľmi zlý signál pre dodržiavanie ľudských práv, medzinárodného práva, ale aj zodpovednosti politikov za svoje činy. Určite to nie je opodstatnené. Assange spolupracoval všetkými možnými spôsobmi s úradmi, aby mohlo prísť k vyšetreniu švédskych obvinení. Evidentne ide o snahu spraviť z neho exemplárny prípad a odradiť všetkých, ktorí by chceli odhaľovať korupciu a zločiny politikov a vlád.

Urýchlila jeho zatknutie aj zmena situácie v Ekvádore a nástup Lenína Morena za prezidenta pred dvomi rokmi?

Jednoznačne. Je tiež šokujúce, že mnohé naše, ale i európske médiá vôbec neinformovali o korupčnej kauze prezidenta Morenu, ktorá predchádzala vyhosteniu, ale o ničím nepodložených obvineniach voči Assangeovi áno. Považujem to za profesionálne zlyhanie mnohých editorov a podľahnutie štátnej propagande súčasnej ekvádorskej vlády.

Assangeova advokátka uviedla, že jeho zatknutie je nebezpečným precedensom pre novinárov. Štatistiky ukazujú, že situácia týkajúca sa slobody tlače a postavenia pre novinárov sa konštantne zhoršuje. Je aj jeho zatknutie toho prejavom?

Áno. On síce nie je novinár v tradičnom chápaní tohto slova, ale je nepochybne vydavateľ. Jeho správanie vo veci ochrany zdrojov informácií, ktoré publikoval na WikiLeaks, je rovnakým počínaním, ako to robia všetci kvalitní novinári a novinárky všade na svete, kde je sloboda. Ak dnes zatkneme Assangea, zajtra môžeme pozatýkať šéfredaktorov všetkých novín a televízií, lebo robia to isté, čo on. Americké obvinenie voči nemu je čisto o ochrane zdroja informácií, a preto by malo byť britským súdom zmietnuté zo stola.

Je podľa vás pravdepodobné, že Assange skončí v americkom väzení?

Ak bude Británia rešpektovať zákony, medzinárodné zmluvy a ľudské práva, tak je vylúčené, aby sa do amerického väzenia dostal, pretože nespáchal nič, čo by to oprávňovalo. Samozrejme však vieme, že reálna politika je často nielen amorálna, ale aj protiprávna, a preto sa to nedá vylúčiť.

Kedy by k tomu mohlo dôjsť?

V situácii, v akej sa teraz Británia nachádza, je možné, že bude chcieť Assangea „vymeniť“ za obchodné ústupky zo strany USA. Mali by sme však, samozrejme, urobiť všetko pre to, aby sa to nestalo, pretože Assange nie je zločinec, ale hrdina a aj občanom Slovenska spravil veľkú službu. Portál WikiLeaks Slovensko zverejnil viacero slovenských prekladov dokumentov, ktoré hovoria o korupcii našich politikov a poslancov.

Nebolo by lepším variantom jeho vydanie do Švédska, kde čelil obvineniu zo sexuálneho priestupku?

Vydanie do Švédska je, samozrejme, niečo úplne iné ako škandalózny americký zatykač. Každé podozrenie takéhoto charakteru sa musí dôsledne prešetriť, nezávisle od toho, či ide o Assangea alebo iného známeho človeka. Podozrenie voči nemu nie je zo znásilnenia, ale zo sexuálneho prečinu. Jeho bývalé partnerky ho obvinili, že pri pohlavnom styku údajne nepoužil antikoncepciu. Je takisto dôležité uviesť, že vyšetrovanie sa uskutočnilo ešte počas jeho pobytu vo Švédsku a zo všetkých obvinení bol oslobodený.

Takže môže to pripadať do úvahy?

Vyšetrovanie bolo obnovené špeciálnou prokuratúrou, čo je vo Švédsku mimoriadne neštandardné a v prípade takéhoto prečinu priam unikátne. Stalo sa tak po tom, ako z krajiny odišiel a zverejnil tajné americké materiály. Je teda otázne, o čo tu ide skutočne a či by nedošlo zo strany Švédska k vydaniu do USA.

Ako sa v súčasnosti chápe WikiLeaks? Objavujú sa protichodné názory o role portálu v odhaľovaní káuz verzus jeho porušovanie národnej bezpečnosti.

Ak by politici, vlády, armády a bohaté nadnárodné korporácie nepáchali odporné zločiny vrátane vrážd, porušovania ľudských práv a vojnových zločinov, nemuseli by sme vôbec mať túto diskusiu. Ak to však robiť budú, dovtedy bude WikiLeaks mimoriadne potrebný a reči o bezpečnosti ostanú len chabým pokusom odviesť pozornosť.

Dá sa Assange prirovnať k Edwardovi Snowdenovi? Ten sa pre zmenu zase ukrýva v Rusku, kde má povolenie zotrvať do ďalšieho roka...

Snowden zverejnil informácie o porušovaní súkromia americkou vládou, ktoré sám získal. Assange zverejňuje informácie, ktoré dostáva od anonymných zdrojov. Je medzi nimi teda zásadný rozdiel, ale ich súkromná situácia je, žiaľ, do značnej miery podobná a je veľmi smutné, že skrývať sa a čeliť väzeniu musia ľudia, ktorí o zločinoch informujú, a nie tí, ktorí ich páchajú.

Neslúžia šíriace sa správy týkajúce sa jeho „nehygienického“ správania na ambasáde len na odpútanie pozornosti od jadra kauzy?

Ekvádorský konzul, ktorý na ambasáde v Londýne pracoval šesť zo siedmich rokov, ktoré tam Assange strávil, opakovane verejne povedal, že sú to sprosté klamstvá, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Vzhľadom na to, že tento človek vyhlásením pravdepodobne prišiel o kariéru, neexistuje dôvod mu neveriť. Naopak, existuje veľa dôvodov, prečo neveriť skorumpovanému prezidentovi Morenovi, voči ktorému protestujú na námestiach v Ekvádore čoraz väčšie davy občanov.

Čo by ste v súvislosti s Assangeom v súčasnosti uvítali? Britskí poslanci už mali spisovať petíciu za jeho vydanie do Švédska.

V prvom rade prepustenie na slobodu. Neexistuje žiaden právny ani morálny dôvod ho zadržiavať. Nedostavenie sa na súd, ktoré je mu dávané za vinu, je v Británii minoritný priestupok, ktorý sa vo väčšine prípadov rieši blokovou pokutou. Výnimkami bývajú iba recidivisti, teroristi a osoby nebezpečné pre svoje okolie vzhľadom na násilné prejavy. Assange nespadá do žiadnej z týchto kategórií, a preto je jasné, že súdny proces sa neriadi zákonmi, ale politickou objednávkou. Následne by mal dostať všetku potrebnú lekársku starostlivosť a až potom by sa mali riešiť potenciálne novoobnovené obvinenia zo Švédska.

01 - Modified: 2023-05-04 15:41:58 - Feat.: - Title: Na Matoviča sa sypú trestné oznámenia. Podal ich Inštitút ľudských práv aj dokumentarista 02 - Modified: 2022-01-24 10:58:12 - Feat.: - Title: Assange sa voči vydaniu do USA môže odvolať na najvyššom súde v Británii 03 - Modified: 2021-12-10 10:13:58 - Feat.: - Title: Súd v Británii zrušil rozhodnutie blokujúce vydanie Assangea do USA 04 - Modified: 2021-06-19 19:47:31 - Feat.: - Title: Assangeova partnerka označila jeho zadržiavanie v Británii za groteskné 05 - Modified: 2021-01-04 11:04:04 - Feat.: - Title: Britský súd rozhodol nevydať Assangea do USA. Mal obavy, že by mohol spáchať samovraždu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 06:47