Inštitút požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby sa zaoberali jeho aktivitami.Tasr/jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Na Matoviča sa sypú trestné oznámenia. Podal ich Inštitút ľudských práv aj dokumentarista

Marek Moravčík04.05.2023., 16:00h

Mimovládna organizácia zaoberajúca sa ľudskými právami podala vo štvrtok trestné oznámenie na lídra strany OĽaNO. Dôvodom je incident, ktorý sa stal v utorok 2. mája pred budovou NR SR počas protestu Postavme sa spoločne za práva trans ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

O trestnom oznámení informoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher v tlačovej správe, uvádza denník SME.

image

VIDEO Aktivisti sa nechali vyprovokovať, podľa videa napadli Matoviča. Útočil na nás, z diaľky si ho nahrával Taraba, tvrdia

„Igor Matovič svojimi nenávistnými a vulgárnymi výrokmi urážal prítomných občanov a občianky riadne nahláseného zhromaždenia, ktoré sa dialo v súlade so zákonom. Týmto v súhre so svojím agresívnym správaním narúšal riadny priebeh tejto akcie a mohol sa dopustiť výtržníctva,“​ píše v tlačovej správe Peter Weisenbacher. Riaditeľ taktiež avizoval, že už požiadali orgány činné v trestnom konaní, aby sa aktivitami zaoberali Igora Matoviča. 

„Je úplne zjavné, že prišiel v tento čas a na toto miesto škodiť, vyvolávať potýčky a zneužívať legitímnu akciu tretieho sektora na svoju politickú propagandu,“ vyhlásil riaditeľ IĽP. Ľudskoprávna organizácia ďalej uviedla, že Matovič je už známy svojím negatívnym postojom k LGBTI+ ľuďom, pričom mu minulý rok IĽP udelil aj anticenu Homofób roka. 

„Diskusie vyvolali aj viaceré jeho reakcie na minuloročný teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave, ktorého obeťou sa stali dve LGBT osoby a tretia bola postrelená. Niektoré z jeho výrokov vtedy kritizovali dokonca vlastní stranícki kolegovia a kolegyne,“ zdôraznil riaditeľ inštitútu. 

image

Rada Európy kritizuje Slovensko. Náš parlament by mal odmietnuť návrh zákona proti transrodovým ľuďom

Matovič na brífingu v stredu 3. mája vysvetlil, že účastníci protestného zhromaždenie naňho zaútočili bez akejkoľvek provokácie, keď on spolu s kolegami  odchádzali z Národnej rady do centrály hnutia. Predseda OĽANO ako dôkaz prehral aj videozáznam celej situácie, ktorý mal od Dany Vitálošovej, redaktorky denníka Štandard. Tá je známa svojimi transfóbnymi vyjadreniami, ktoré v minulosti publikovala napríklad aj na Facebookovej stránke feminist.fyi.

„Za lži sa platí“

Trestné oznámenie podáva aj aktivista Robert Mihály. „Utorňajšieho zhromaždenia som sa zúčastnil ako fotograf a študent dokumentárnej réžie na FTF VŠMU a jediná veta, ktorá vyšla z mojich úst smerom k bývalému premiérovi bola: ‘Načo tu provokuješ, bež tam preč’. Igora Matoviča som sa nedotkol ani s ním inak nekomunikoval. Túto skutočnosť dokazujú aj videozáznamy,“ píše sa ďalej v statuse. 

Čo je v rozpore s tým, ako situáciu predostrel predseda OĽANO na tlačovej konferencii 3. mája, na ktorej zaznelo: „Keď som si vypočul, ako sa mi jeden z transexuálnych aktivistov vyhráža doslova zabitím,“ a taktiež: „Doslova mi vtedy povedal: ‘Skončil si. Ja ťa zabijem!’“

Róbert Mihály považuje vyjadrenia Igora Matoviča za lživé a urážlivé. „Slová bývalého premiéra, ktoré zazneli v živom vysielaní takmer všetkých relevantných médií preto mali jednoznačný úmysel poškodiť moju osobu,“ zdôraznil. 

Aktivista od Igora Matoviča žiada verejné ospravedlnenie písomnou formou aj prostredníctvom tlačovej konferencie v parlamente a finančnú kompenzáciu 10-tisíc eur. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:09