Marián Boček má bohaté skúsenosti s infraštruktúrnymi projektmi v USA.INOBAT AUTO
StoryEditor

Šéf výrobcu inteligentných batérií pre HN: Sťahujeme k nám tých najlepších expertov aj zo Silicon Valley

29.11.2020, 23:00
Nikto nerieši, že prichádza pracovať práve na Slovensko, tvrdí pre HN Marián Boček, zakladateľ a šéf spoločnosti InoBat Auto.

Prednedávnom ste na Slovensku založili firmu InoBat Auto, ktorá bude u nás vyrábať prvú inteligentnú batériu pre elektromobily na svete. Podieľate sa aj vy osobne na jej vývoji alebo ste čisto investičný manažér?
Ja som CEO projektu InoBat, takže moja rola je najmä v riadení tímu od vedcov cez operatívu až po financovanie. Pretože toto je veľmi nákladný projekt. Napríklad na pilotnú linku potrebujeme 105 miliónov eur, na gigafabriku až miliardu. Ja doň vnášam svoju osobnú skúsenosť s budovaním a financovaním veľkých infraštruktúrnych projektov zo sveta, ktoré sa pohybovali v stomiliónových až miliardových hodnotách.

Zaujímate sa aj o technickú stránku veci?
Samozrejme, nemôžem riadiť firmu a nerozumieť chémii. Učím sa od našich supervedcov a dohliadam na celý proces. Dodávam tomu istú Wall Street disciplínu z mojej minulej kariéry a myslím si, že aj vďaka tomu je tá batéria na svete tak rýchlo. Lebo je tam veľa bičovania, niekedy sa skrátka nevyhnete metóde cukru a biča (úsmev).


Z ktorých krajín máte odborníkov?
Momentálne máme asi desať národností – Američanov, Nemcov, Slovákov, Maďarov či Čechov. Občas hovorievam, že riadim Real Madrid v segmente batérií, tím Los Galacticos, to najlepšie z regiónu aj z celého sveta, čo sme mohli dať dokopy. Je úžasné, že v podstate nikto nerieši, že je to na Slovensku. Máme ľudí, ktorí sa sem sťahujú zo Silicon Valley, aby mohli náš projekt budovať, ako napríklad šéf našej správnej rady Faysal Sohail.

Môžete o ňom povedať niečo bližšie?
Je to človek, ktorý vybudoval tri multimiliardové firmy v Silicon Valley. A teraz sa sťahuje so svojou manželkou na Slovensko. Sám povedal, že posledná vec, ktorú chce spraviť pred odchodom na dôchodok, je urobiť z InoBatu akéhosi jednorožca, prevratnú multimiliardovú firmu, Teslu v oblasti batérií. Som poctený a skutočne rád, že to vzniká práve na Slovensku. Verím, že náš projekt úspešne spoločnými silami zrealizujeme. Je to veľká ambícia a vízia, ale veľké veci sa vždy budujú z nadšenia, a nie zo strachu, že sa niečo pokazí.

Kde teraz sídlite?
Administratíva firmy sídli v Bratislave a operatíva je vo Voderadoch, kde sme kúpili veľkú halu. Teraz tam spúšťame facility manažment s naším japonským partnerom Takenaka. Začíname pripravovať architektúru a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:13