StoryEditor

Biden odpúšťa študentský dlh, zaplatia ho tí zodpovední

04.09.2022, 22:49
  • Asi 27 miliónov ľudí bude mať nárok na odpustenie až 20-tisíc dolárov a asi 20 miliónom sa vymažú zostatky.
  • Daňoví poplatníci stratia 435 miliárd dolárov na federálnych študentských pôžičkách.
  • Ide o záchranný balík pre absolventa vysokej školy, ktorý platia inštalatéri a vodiči FedEx, píše The Wall Street Journal.

Prezident Biden ako mávnutím čarovného prútika zrušil študentský dlh pre približne 40 miliónov dlžníkov bez odsúhlasenia inou autoritou, ako je jeho vlastná. „Toto je jednoducho najhoršie domáce rozhodnutie jeho predsedníctva a hnevá okrem členov Kongresu aj každého Američana, ktorý splácal pôžičky alebo nechodil na vysokú školu,“ píše redakčná rada The Wall Street Journal. Vláda zruší 10-tisíc dolárov pre dlžníkov zarábajúcich menej ako 125-tisíc dolárov ročne a 20-tisíc dolárov pre tých, ktorí dostali granty od spoločnosti Pell.

Administratíva odhaduje, že asi 27 miliónov ľudí bude mať nárok na odpustenie až 20-tisíc dolárov a asi 20 miliónom sa vymažú zostatky. Ale je toho oveľa viac. Okrem odpustenia časti pôžičiek Biden tiež predlžuje ich splácanie o ďalšie štyri mesiace. Robí tak aj napriek tomu, že nezamestnanosť medzi absolventmi vysokých škôl je na rekordne nízkych úrovniach okolo dvoch percent. Bidenova administratíva tvrdí, že toto bude posledné predĺženie a potom sa majú dlžníci pripraviť na obnovenie platieb. Napriek tomu asi polovica dlžníkov nebude musieť platiť, pretože ich dlh bude už zrušený.

Federálny študentský dlh narástol, pretože mnohí dlžníci nezarábajú dosť na pokrytie úrokov a splátok istiny. Dlh študentov sa od roku 2011 takmer zdvojnásobil na 1,6 miliardy dolárov, hoci počet dlžníkov sa zvýšil iba o 18 percent. Teraz Biden znižuje vysokoškolské platby. Vláda tiež pokryje nezaplatené mesačné úroky dlžníkov, takže ich zostatky nebudú rásť, aj keď nezaplatia ani cent....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 15:35