Hlavné mesto časti Vojvodina je druhým najväčším v Srbsku. Žije tu početná slovenská menšina. Najvýznamnejšou pamiatkou je pevnosť zo 17. storočia. Kedysi slúžila na obranu Turkom, dnes v nej sídli múzeum. Pevnosť patrí k obľúbeným atrakciám, ponúka totiž pekné výhľady na celé mesto. Neobíďte vežu, ktorá je netradičná. Tá dlhšia ručička ukazuje hodiny a nie minúty, tak sa nepomýľte.  Cestovateľský bedeker Lonely Planet nazval Nový Sad "Aténami Srbska". Mesto opisuje ako živé, kreatívne. Pripomína altenatívnu hudobnú scénu a atmosféru, ktorá je liberálnejšia než v iných srbských mestách. Nový Sad bude na budúci rok Európskym hlavným mestom mládeže a v roku 2021 sa stane ako prvé mesto mimo Európskej únie Európskym hlavným mestom kultúry. Flickr.com
StoryEditor

Pomôžu krajania z Dolnej zeme?

20.04.2019, 00:00
Pomohla by aj komplexná reforma školstva.

Ďalším zaujímavým zdrojom pre náš pracovný trh by mohli byť potomkovia Slovákov, ktorí sa zhruba pred troma stovkami rokov presťahovali na Dolnú zem, teda zväčša na územie dnešného Srbska, Rumunska a Maďarska.

Napríklad vo Vojvodine na severe Srbska dnes žije viac ako 50-tisíc Slovákov. V posledných rokoch sa ich už tisícky presťahovali do krajiny ich predkov.

Desaťtisíce Slovákov sú v susednom Rakúsku, ktoré sa pred pár mesiacmi rozhodlo k radikálnemu zníženiu prídavkov na deti pre cudzincov. Prísnejšie podmienky pobytu či zosekanie príspevkov zo sociálneho systému pre zahraničných pracovníkov hlásia aj z ďalších krajín.

Ani to však podľa odborníkov nemusí na návrat krajanov stačiť. Rozhodujúce opatrenia by sme mali urobiť doma, a to najmä v oblasti školstva.

„Zníženie sociálnych dávok v niektorých západoeurópskych štátoch môže zohrávať určitú úlohu pri rozhodovaní o návrate, nie je to však kľúčový aspekt pre návrat,“ zdôrazňuje Jičínský.

Slovenské školstvo podľa neho bojuje s mnohými problémami od platov učiteľov až po úroveň vzdelávania. Komplexná reforma školstva, ktorá by tieto problémy aspoň z časti vyriešila, je preto nevyhnutná. Dôležité je vytvoriť väčšie prepojenie medzi teóriou a praxou.

„Dá sa však povedať, že v tejto oblasti sa urobil v posledných rokoch značný pokrok,“ konštatoval analytik.

01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 03 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 04 - Modified: 2024-03-15 15:54:56 - Feat.: - Title: Korupcia je závažný problém pre väčšinu Slovákov. Mnohí od tejto vlády zlepšenie nečakajú 05 - Modified: 2024-03-06 10:39:16 - Feat.: - Title: Málo Slovákov v štruktúrach Únie. Podľa vlády nám chýba stratégia presadzovania ľudí v európskych inštitúciách
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 22:58