BrexitReuters
StoryEditor

Pomôže nášmu pracovnému trhu brexit?

20.04.2019, 00:00
Druhým zahraničným trhom hneď po susednom Česku, na ktorom pracuje najviac Slovákov, je Veľká Británia.

Počet krajanov, ktorí tam našli zamestnanie a nový domov, sa ráta v desiatkach tisíc. Niektoré neoficiálne údaje hovoria dokonca o stotisíc Slovákoch žijúcich na Britských ostrovoch.

Prirodzene, tento počet je veľmi zaujímavý pre našu vládu i spoločnosti, ktoré by chceli získať pracovnú silu so znalosťami angličtiny. Úvahy o návrate Slovákov začali naberať na sile pred tromi rokmi, keď si Briti v referende odklepli odchod z Európskej únie.

Hoci k brexitu malo dôjsť už v marci tohto roka, premiérke Therese Mayovej sa stále nepodarilo presadiť dohodu s Európskou úniou v britskom parlamente.

Termín brexitu sa tak posunul na koniec októbra. Ak Mayová doma s dohodou neuspeje, môže dôjsť k tvrdému brexitu. To by mohlo okrem iného znamenať zhoršenie súčasného postavenia občanov Európskej únie v Británii.

Pozrite si rozhovor v HNtelevízii so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Františkom Ružičkom.

Hoci Londýn viackrát ubezpečil, že ani v prípade tvrdého brexitu by sa pre občanov EÚ nič nezmenilo, časť Slovákov začala uvažovať o návrate domov, prípadne presťahovaní sa do inej členskej krajiny Únie.

Väčšina krajanov však o návrate domov z ostrovov neuvažuje.

„Samotný brexit by podľa mnohých vyjadrení politických predstaviteľov tak Slovenska, ako aj Veľkej Británie nemal mať žiadny vplyv na život Slovákov vo Veľkej Británii. Preto nepredpokladám, že by malo prísť k hromadnému presunu našich občanov späť na Slovensko, prípadne do iných krajín Európskej únie,“ uviedol pre HN Mário Jičínský, analytik Capital Markets.

Ekonomický vývoj po brexite bude podľa neho hrať oveľa dôležitejšiu úlohu než samotný odchod krajiny z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 03 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 04 - Modified: 2024-03-15 15:54:56 - Feat.: - Title: Korupcia je závažný problém pre väčšinu Slovákov. Mnohí od tejto vlády zlepšenie nečakajú 05 - Modified: 2024-03-06 10:39:16 - Feat.: - Title: Málo Slovákov v štruktúrach Únie. Podľa vlády nám chýba stratégia presadzovania ľudí v európskych inštitúciách
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 05:22