Ursula von der Leyenová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

EÚ mala ustúpiť od zastropovania ceny plynu. Ukazuje to uniknutý dokument, píše The Guardian

13.09.2022, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Tie členské štáty EÚ, vrátane Maďarska, Slovenska a Rakúska, sa vyslovili proti zastropovaniu cien ruského plynu. Obávajú sa, že Kremeľ by potom zastavil všetky dodávky plynu, čo by ich krajiny uvrhlo do recesie.

Európska komisia podľa uniknutého dokumentu ustupuje od návrhu zastropovať ceny plynu, mieni však presadzovať mimoriadne zdanenie neočakávaných ziskov energetických firiem.

Napísal to dnes britský denník The Guardian. Návrh podľa neho nezahŕňa zavedenie stropu na cenu ruského plynu ani iného dovážaného plynu.

Nedohodli sa, proti bolo aj Slovensko

Členské štáty EÚ sa minulý týždeň na zastropovaní cien nezhodli. EÚ podľa denníka pravdepodobne zavedie osobitnú daň z neočakávaných ziskov výrobcov fosílnych palív a stanovuje samostatný strop pre zisky nízkouhlíkových výrobcov elektriny.

Očakáva sa, že definitívny návrh, ako sa vysporiadať s rastúcimi cenami elektriny, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstaví v stredu. Ten deň v Európskom parlamente prednesie každoročné posolstvo o stave EÚ.

Konečný text sa ešte môže zmeniť, návrh však odkrýva pochybnosti komisie o tom, či získa dostatočnú podporu členských štátov EÚ pre preferovaný variant zastropovania.

Tie členské štáty EÚ, ktoré dovážajú veľké množstvo plynu z Ruska, vrátane Maďarska, Slovenska a Rakúska, sa vyslovili proti zastropovaniu cien ruského plynu. Obávajú sa, že Kremeľ by potom zastavil všetky dodávky plynu, čo by ich krajiny uvrhlo do recesie.

image

ANALÝZA: Cena plynu je oveľa väčším problémom ako ropné embargo. Prečo je jej stropovanie nebezpečné?

Ruský prezident Vladimir Putin už pohrozil, že v prípade schválenia takéhoto plánu vývoz plynu do Európy zastaví. Od konca augusta do Nemecka neprúdi plyn potrubím Nord Stream 1, čo je hlavná trasa pre prepravu ruského plynu do EÚ.

Približne desať krajín vrátane Francúzska a Poľska by rado zaviedlo cenový strop na všetok dovážaný plyn, čo považujú za lepší spôsob, ako obmedziť prudký rast cien.

K tejto myšlienke sa však Európska komisia stavia odmietavo, pretože sa obáva, že by EÚ na vysoko konkurenčnom trhu so skvapalneným zemným plynom LNG nemohla konkurovať krajinám, ktoré sú ochotné za túto surovinu zaplatiť viac.

Napríklad Holandsko a Dánsko sa obávajú akéhokoľvek zastropovania, zatiaľ čo Nemecko sa obáva, že cenový strop na ruský plyn by bol rozdeľujúci, píše The Guardian.

Hľadá sa zhoda naprieč EÚ

Európska komisia chce zaviesť opatrenia, na ktorých sa zhodnú všetky 27 členských krajín EÚ. Vlády jednotlivých štátov do veľkej miery podporujú stanovenie stropu pre cenu elektriny z nízkouhlíkových zdrojov, ako sú obnoviteľné zdroje alebo jadrová energia, a recykláciu týchto prostriedkov na pomoc domácnostiam a podnikom vo finančnej núdzi.

Ropné a plynárenské spoločnosti budú podľa návrhu čeliť samostatnej dani, označovanej ako "solidárny príspevok". V uniknutom dokumente komisia odhaduje, že v tomto roku sa päťnásobne zvýšia zisky ropných, plynárenských a uhoľných spoločností.

image

Európa vyťahuje v boji proti energetickej kríze stovky miliárd. Slovensko zaostáva

Tieto neočakávané zisky nie sú výsledkom žiadnych ekonomických alebo investičných rozhodnutí, uvádza komisia, ale výsledkom "nepredvídateľného vývoja na energetických trhoch v dôsledku trvajúcej nezákonnej vojny na Ukrajine".

Nie je uvedená žiadna konkrétna sadzba dane z neočakávaných ziskov v uniknutom texte.

01 - Modified: 2022-09-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Cena plynu je oveľa väčším problémom ako ropné embargo. Prečo je jej stropovanie nebezpečné? 02 - Modified: 2022-09-09 09:07:31 - Feat.: 1 - Title: Riešenie cien energií aj pre pekárov je v kompetencii rezortu hospodárstva, reagujú na pekárov pôdohospodári 03 - Modified: 2022-09-09 08:57:42 - Feat.: 1 - Title: Pekári žiadajú od vlády energetický cenový a legislatívny rámec, chcú okamťité zastropovanie cien energií 04 - Modified: 2022-09-12 15:01:27 - Feat.: 1 - Title: Trhy šípia zmenu kurzu. Je šanca, že extrémne drahý plyn do jari zlacnie na polovicu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:32