Rezort pôdohospodárstva. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Riešenie cien energií aj pre pekárov je v kompetencii rezortu hospodárstva, reagujú na pekárov pôdohospodári

09.09.2022, 11:07
Autor:
TASRTASR

Hrozí, že chaotická situácia na trhu s plynom a elektrinou neumožní množstvu potravinárskych prevádzok pokračovať v produkcii. Globálne riešenie intenzívne pripravuje rezort hospodárstva.

Riešenie vysokých cien energií aj pre pekárov je v kompetencii rezortu hospodárstva. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky v reakcii na výzvu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov v súvislosti s cenami energií.  

"Uplynulú stredu vláda rokovala o našom materiáli ‘Návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu‘, ktorý sme pripravili s cieľom ochrany producentov potravín, medzi nimi aj pekárov, pred nedostatkom energií, respektíve neschopnosťou platiť extrémne ceny, ktorých nárast aktuálne zažívame. Produkcia potravín pre obyvateľstvo je základná a najdôležitejšia úloha štátu v krízovom období," priblížilo MPRV.

image

Pekári žiadajú od vlády energetický cenový a legislatívny rámec, chcú okamťité zastropovanie cien energií

"Treba však zdôrazniť, že riešenie problému vysokých cien energií nie je v kompetencii MPRV SR. Globálne riešenie intenzívne pripravuje rezort hospodárstva v spolupráci s vládnym kabinetom a v týchto dňoch očakávame aj kroky zo strany Európskej únie," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

SZPCC v piatok uviedol, že pekári žiadajú jasný a funkčný energetický cenový a legislatívny rámec do 30. septembra. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu, aby urýchlila zavedenie funkčných riešení na podporu slovenského potravinárstva.

image

Chlieb až za šesť eur? Musíme zdražiť, za energie sme zaplatili o 500-tisíc eur viac, hovorí pekár

Inak hrozí, že chaotická situácia na trhu s plynom a elektrinou neumožní množstvu potravinárskych prevádzok pokračovať v produkcii. Neistota v radoch pekárov a nečinnosť vedenia štátu totiž podľa zväzu vedú tento výrobný sektor krajiny do krachu.

image

Drahšie rožky, pivo aj cement. Podnikateľom opäť rastú faktúry za energie o stovky percent

"Na piatkovom kľúčovom samite ministrov energetiky Európskej únie sa zúčastní odchádzajúci štátny tajomník prakticky z opozičnej strany. Vláda v stredu neschválila legislatívu na zaradenie potravinárov medzi chránených odberateľov energií, ale len poverila ministrov pôdohospodárstva a hospodárstva, aby takúto legislatívu pripravili. Pekári, cukrári a cestovinári a ďalší kľúčový priemysel však potrebujú okamžité nastavenie legislatívy a zastropovanie cien energií. Zároveň upozorňujeme, že pre strednodobé prežitie nášho sektora je znesiteľná maximálna cena plynu 70 eur a najvyššia cena elektrickej energie 120 eur za megawatthodinu," uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

01 - Modified: 2022-09-09 08:57:42 - Feat.: 1 - Title: Pekári žiadajú od vlády energetický cenový a legislatívny rámec, chcú okamťité zastropovanie cien energií 02 - Modified: 2022-09-11 06:13:27 - Feat.: 1 - Title: Rožok za sedem centov? Dávna minulosť, už teraz sú za 10 centov a pekári hovoria o dvojnásobných zvýšení 03 - Modified: 2022-08-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Drahšie rožky, pivo aj cement. Podnikateľom opäť rastú faktúry za energie o stovky percent
01 - Modified: 2024-03-15 21:14:48 - Feat.: - Title: Rozhorčení potravinári kritizujú nedostatok pomoci. Rezort podporí len účasť na výstavách 02 - Modified: 2024-01-25 21:02:51 - Feat.: - Title: Rezort práce predstavil ďalšiu formu pomoci pre pekárov, zamestnancov je nedostatok 03 - Modified: 2023-05-15 08:39:34 - Feat.: - Title: Dosluhujúca vláda bola katastrofou. Od novej očakávame nastavenie systémových opatrení, tvrdia pekári 04 - Modified: 2023-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Sladké starosti: keď cukrári vidia v konkurencii nelegálny biznis 05 - Modified: 2023-03-28 07:42:35 - Feat.: - Title: Pekári požadujú, aby sa potravinová sebestačnosť stala prioritou novej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:49