Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Odborníci prízvukujú dôležitosť cestovného poistenia počas dovolenky, prípadov úpalu je najviac

09.08.2022, 10:21
Autor:
TASRTASR

Pandémia v poslednom čase opäť zosilňuje, preto sa môže oplatiť uzavrieť si aj poistenie storno poplatkov. V posledných rokoch zrušili klienti dovolenku až v 70 percentách z dôvodu ochorenia.

Najviac škôd pred alebo počas dovolenky hlásia dovolenkári v auguste. Pred odchodom na dovolenku by cestujúci nemali zabudnúť na cestovné poistenie, pripomína hovorkyňa Generali Poisťovne Katarína Ondra.

Až 47 percent zo všetkých poistných udalostí nahlásených z cestovného poistenia počas leta tvoria úrazy alebo ochorenia v zahraničí a s tým súvisiace liečebné náklady na ošetrenie a hospitalizáciu.

Najčastejší je úpal

"V letnej sezóne býva najčastejšou diagnózou hradenou z poistenia liečebných nákladov najmä úpal, gastroenteritída a rôzne hnačkové ochorenia, infekcie dýchacích ciest, srdcové kolapsy, ale aj úrazy ako vyvrtnutie členka, narazenie prstov rúk či zlomeniny horných aj dolných končatín. V posledných dvoch rokoch sa do tohto zoznamu pridalo aj ochorenie covid-19," vymenúva Adriana Körösiová, manažérka likvidácie poistných udalostí životného poistenia poisťovne.

image

Čo nás čaká na jeseň, budeme nosiť respirátory? Dáta bez pátosu prezradili, ako to vidia s covidom

Ak na dovolenke niekto ochorie, stane sa mu úraz alebo ho začne bolieť zub, má možnosť sa najskôr obrátiť na asistenčné služby poisťovne.

Na základe jeho ťažkostí mu operátori poradia najbližšie zdravotnícke zariadenie, kde ho ošetria, predpíšu potrebné lieky alebo ho hospitalizujú, ak to bude jeho stav vyžadovať.

Od doktora si treba vypýtať lekársku správu a doklad o platbe za ošetrenie, hospitalizáciu alebo lieky. Po návrate z dovolenky treba poistnú udalosť čím skôr nahlásiť poisťovni.

Treba sa poistiť proti storno poplatku

Pandémia v poslednom čase opäť zosilňuje, preto sa môže oplatiť uzavrieť si aj poistenie storno poplatkov. V posledných dvoch rokoch zrušili klienti dovolenku až v 70 percent prípadoch z dôvodu ochorenia, pričom vo väčšine prípadov bol na vine koronavírus, upozorňuje poisťovňa.

image

Grécko veľmi grécke, piesok veľmi jemný. Tieto bizarné hodnotenia dovolenky pobavia aj udivia

Ak cestujúci nemôže nastúpiť na dovolenku z dôvodu pozitívneho PCR testu na covid-19, poisťovňa mu môže uhradiť náklady na zrušenie cesty do výšky poistného krytia. Nárok na preplatenie nákladov môže mať pritom nielen klient, ktorý ochorel, ale aj jeho spolupoistené osoby, s ktorými mal na dovolenku vycestovať.

Poistenie storno poplatkov môže cestujúci využiť v prípade nečakaného náhleho ťažkého ochorenia, tehotenstva, úrazu, ťažkého ochorenia alebo smrti rodinného príslušníka, či pri náhlej škode na majetku, ktorú tesne pred odjazdom spôsobila napríklad povodeň, vymenúva spoločnosť.

Ak je klient nútený zájazd zrušiť z týchto dôvodov, je potrebné, aby to oznámil svojej cestovnej kancelárii, od ktorej si vypýta potvrdenie o storne zájazdu a jemu účtovaných výdavkov.

Rovnako sa postupuje, aj keď si dovolenku niekto rieši samostatne. Musí kontaktovať dopravcu a ubytovacie zariadenie a požiadať ich o doklad s vyčíslenými storno poplatkami. Tieto dokumenty spolu s lekárskou správou, respektíve dokladom o pozitívnom PCR teste treba nafotiť a pri hlásení poistnej udalosti odoslať do poisťovne.

01 - Modified: 2022-08-09 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo nás čaká na jeseň, budeme nosiť respirátory? Dáta bez pátosu prezradili, ako to vidia s covidom 02 - Modified: 2022-08-09 09:44:37 - Feat.: 0 - Title: Hľadáte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom? Dovolenka nestačí 03 - Modified: 2023-07-14 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Bizarné sťažnosti dovolenkárov: Priveľa jedla, v čase odlivu nie je v mori voda a piesok je príliš jemný
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-04-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Lasicova dcéra zostala počas dovolenky v nemom úžase. Izby nemali okná! 05 - Modified: 2024-04-05 04:45:28 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste. Epidemiológ vysvetľuje situáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:09