Shutterstock.com
StoryEditor

Hľadáte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom? Dovolenka nestačí

PR článok09.08.2022., 00:00h

Je to jedna z večných a často nevyriešených hádaniek v našom živote! Reč je o tom, ako dokázať žonglovať s pracovným a súkromným životom a zvíťaziť v oboch smeroch bez toho, aby ste mali pocit viny, že tým niekomu škodíte.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa viacerých prieskumov sa zistilo, že až 40 % ľudí používa počítač po 22. hodine, pracovníci v priemere pracujú aspoň jednu hodinu mimo svojho pracovného času až 89 dní v roku a približne 50 % všetkých víkendových dní a neuveriteľných 26 % práce sa vykonáva mimo bežného pracovného času!

Prečo je dôležitá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom?

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je nevyhnutná, pretože má rovnako ako chutné  raňajky do práce priamy vplyv nielen na naše zdravie, ale aj produktivitu. Zatiaľ čo niektoré spoločnosti to vidia ako veľké plus a dokážu za zamestnanca za nadčas adekvátne odmeniť, dlhý pracovný čas spôsobuje, že ľudia sú veľmi chorí, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych chorôb, chronickej únavy, stresu, depresie a úzkosti a znižuje kvalita spánku.

Keď zosúladíte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, nájdete vo svojej práci zmysel, dokážete si urobiť čas na prestávku a pritom včas dokončiť všetky svoje povinnosti v práci.

Ak ste však prácou nadmerne zaťažený, môžete byť menej produktívny, viac trpíte syndrómom vyhorenia a v dôsledku toho sa zvýši vaša miera opotrebovania. Ak je riešením rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, ako ju nájsť a dlhodobo si ju udržať?

Doma sa venujte rodine a relaxu

Tak ako sa pravidelná dentálna hygiena postará o zdravie vašich zubov, psychohygiena a striedanie práce s odpočinkom prospieva pohodliu vášho tela. Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom nie je ale niečo, čo rozdávajú na ulici alebo predávajú v obchode. Takže je len na vás, aby ste ju hľadali a usporiadali.

Začnite tým, že doma nebudete riešiť žiadnu prácu. To, že ste vďaka mobilu a internetu zastihnuteľný, neznamená, že musíte hovor prijať alebo odpovedať na e-mail, ktorý môže počkať do zajtra.

image
Shutterstock.com

Nájdite si čas na dovolenku

Dovolenka nie je len spôsob, ako sa dostať ku krásnym fotografiám, na ktorých sa v nových pánskych plavkách pochválite na sociálnej sieti. Dovolenka je obdobie, v ktorom vaše telo regeneruje, odpočíva a naberá sily.

Práca, domácnosť a výchova detí vie rýchlo unaviť. Z dlhodobého hľadiska môžu mnohé povinnosti viesť k stresu a nadmerným nárokom. Prestávka je preto obzvlášť dôležitá pre vašu fyzickú aj psychickú pohodu. Rezervovať si včas posledné miesta v hoteli pre luxusnú dovolenku v Turecku je preto ideálne riešenie!

Keď sme na dovolenke, množstvo stresových hormónov v našom tele klesá a extra porcia slnka dodáva telu ďalšie hormóny šťastia. To môže znížiť ťažkosti, ako sú bolesti žalúdka, chrbta alebo hlavy a vo všeobecnosti sme potom uvoľnenejší. Zníženie stresu na dovolenke môže dokonca znížiť riziko infarktu a predĺžiť dĺžku života.

Cestovanie aj vzdeláva, lebo spoznávame nové kultúry a krajiny. Po dovolenke ste oddýchnutí a nabití energiou, čo znamená, že sa môžete vrátiť do práce koncentrovanejší a uvoľnenejší!

O kvalitný spánok sa postará správny matrac

Viete, aký je najlepší spôsob naplnenia vlastných energetických zásob? Je to odpočinok vo forme spánku. Zároveň ide o obdobie, v ktorom človek nevykonáva žiadnu fyzickú aktivitu, takže nie je produktívny. Ako teda vďaka spánku urobiť viac bez toho, aby to ohrozilo váš rodinný život a zdravie?

Stačí si nájsť kvalitný madrac, ktorý sa o pohodlie a komfort tela počas nočného odpočinku dokonale postará. Spánok predsa trvá niekoľko hodín. Ide o pomerne dlhé obdobie, počas ktorého musí mať telo a najmä chrbtica správnu oporu. A jedine dobrý matrac dokáže takéto podmienky vytvoriť.

Ak teda hľadáte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Tieto veci by sa mali stať súčasťou vášho života.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:46