Personál v bratislavskej nemocnici pri pacientovi s covidom.Michal Svítok/Tasr
StoryEditor

Čo nás čaká na jeseň, budeme nosiť respirátory? Dáta bez pátosu prezradili, ako to vidia s covidom

kov09.08.2022., 10:00h

Užijeme si zvyšok leta bez rúšok na tvári? Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu je covid na Slovensku na ústupe.

Lajkuj Brainee.sk na

Pandémia koronavírusu už viac než 2 roky trápi celý svet a Slovensko nevynímajúc. S koncom leta a príchodom jesene sa situácia zvykla zhoršovať, avšak v súčasnosti sa však zdá, že by konečne mohlo svitnúť na lepšie časy.

Covid je podľa nich na ústupe

Ministerstvo zdravotníctva SR neočakáva v ďalšej vlne pandémie covid-19 vysoký nárast hospitalizovaných pacientov s týmto ochorením. Odborníci zároveň aktuálne taktiež nepovažujú za potrebné zavádzať celoplošné protipandemické opatrenia. Situáciu aktuálne optimisticky vidia aj analytici z projektu Dáta bez pátosu.

image

Ošetruje otvorené rany prostitútkam, dohovára narkomanom. Deň s bratom Máriusom nám otvoril oči

Covid je podľa nich totiž na ústupe. „Už to vyzerá na zostup, pokles a ku koncu prázdnin úplne OK,“ píšu odborníci na svojom Facebooku.

„Klesajú pacienti v nemocniciach, ubúda roboty s príjmami do nemocníc (menej prípadov s komplikáciami), vrátia sa šoféri, sestričky, zamestnanci do práce a aj učiteľov bude k začiatku školského roka menej na PN,“ myslia si analytici.

„V polovicu júna sme pozeraním na Taiwan a Portugalsko predikovali špičku slovenskej vlny v strede leta a ku koncu prázdnin pohodu. Nedá sa to modelovať v pravom slova zmysle, ale dá sa vývoj predikovať,“ predpokladajú.

Priložený graf ukazuje, že krivka nových prípadov rástla najmä na rozmedzí júla a augusta.

Krivka tejto vlny má podľa analytikov vo všetkých krajinách podobné trvanie (3-4 mesiace), potom nasleduje nábeh a rast (5-7 týždňov), neskôr však dochádza k zlomu krivky (do 2 mesiacov), a napokon prichádza relatívne strmý rast a aj strmý pokles.

„A v populácii si týmto druhom Omikronu prejde takmer polovica populácie. Opäť a znova: mnohí. Môže sa to ukázať ako ”booster” pred jeseňou/zimou 2022,“ uzatvárajú.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:43