Mackmyra Whisky
StoryEditor

Škótska firma poslala do Číny liehovar na whisky, rozložený na diely

18.07.2021, 08:18
Autor:
ČTKČTK
Pozoruhodná zásielka je súčasťou zmluvy za tri milióny libier.

Jedna škótska firma poslala do Číny viac než 35 ton materiálu, z ktorého má vzniknúť prvý liehovar na whisky v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko.

Zo škótskeho mesta Buckie do prístavu v čínskom meste Tchien-ťin putuje od piatku kompletná sada vybavenia, vrátane destilačných prístrojov, podlahových krytín, regulačných ventilov a potrubí.

Pálenica bude zostavená v budove, ktorá v severočínskej autonómnej oblasti práve vzniká, napísal server BBC.

Pozoruhodná zásielka je súčasťou zmluvy za tri milióny libier, ktorú uzavrela škótska spoločnosť Valentine International s čínskou firmou Mengtai Group v roku 2019.

Očakáva sa, že stavebné práce na mieste chystaného liehovaru v meste Ordos skončia koncom tohto roka. Všetko vybavenie pre závod vyrobila škótska spoločnosť Forsyths, ktorá do Číny vysiela päť svojich inžinierov, aby pomohli s jeho zostavením. Podnik má ďalší tím v Hongkongu, ktorý bude poskytovať popredajnú podporu a servis.

Predseda a výkonný riaditeľ spoločnosti Valentine International David Valentine uviedol, že nápad na projekt vzišiel od predsedu čínskej spoločnosti Mengtai Group Ao Feng-tchinga, ktorý si vytýčil cieľ vyrobiť "svetovo oceňovanú whisky".

"Škótsko je domovom whisky a má najväčšie odborné znalosti výroby liehovarníckych zariadení. Preto pán Feng-tching verí, že v Ordos vytvoríme projekt svetovej úrovne," povedal Valentine.

Pre skupinu Mengtai je chystaná pálenica prvým krokom do sveta whisky. Jedna z najväčších firiem Vnútorného Mongolska sa orientuje prevažne na ťažbu uhlia a výrobu elektriny.

Spoločnosť uzavrela s britským partnerom aj strategickú zmluvu, ktorá sa týka dodávok whisky do Číny.

Valentine odmietol uviesť, o ktorú značku alkoholického nápoja pôjde, ale dodal, že ide o "dlhodobo fungujúcu" spoločnosť.

01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 00:27