Logo skupiny Alibaba v Pekingu v Číne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tlak vlády na čínsky gigant Alibaba sa možno uvoľní. Ten by sa mohol „nadýchnuť“ k rastu

21.04.2023, 16:15
  • 18. apríla 2023 ceny akcií spoločnosti Alibaba (na burze NYSE kótovaná ako BABA) poskočili po tom, čo sa objavili správy, že čínska vláda uvoľnila tlak na Ant Group, dcérsku spoločnosť Alibaby.
  • Okrem regulačného tlaku sa Alibaba stretáva s narastajúcou konkurenciou od miestnych aj globálnych hráčov v oblasti e-commerce.
  • Hodnota akcií spoločnosti zatiaľ pozitívne správy z posledného obdobia neodráža. Lepšie povedané, akcie Alibaby sú momentálne v štádiu korekcie.

Alibaba Group Holding Limited je obrovský čínsky technologický konglomerát s aktivitami nielen v Číne, ale aj na mnohých trhoch vo svete. Firma, ktoré dlhšie obdobie čelila tlaku centrálnej pekinskej vlády, sa dnes opäť „nadychuje“. A to po výborných výsledkoch aj informáciách, že čínska vláda by mala uvoľniť tlak na Ant Group, jej dcérsku firmu. To by mohlo firme pomôcť opäť naštartovať rast akcií.

Alibaba s výbornými výsledkami a ďalšou pozitívnou správou pre investorov

18. apríla 2023 ceny akcií spoločnosti Alibaba (na burze NYSE kótovaná ako BABA) poskočili po tom, čo sa objavili správy, že čínska vláda uvoľnila tlak na Ant Group, dcérsku spoločnosť Alibaby. Regulačný tlak na Ant Group, ktorá sa hlavne zaoberá finančno-technologickými službami, bol pre investorov Alibaby dlhodobo hlavným problémom. Na túto správu teda logicky investori reagovali a do budúcnosti by mohla mať pozitívny vplyv na ocenenie spoločnosti.

image

Čínska Alibaba napreduje v umelej inteligencii

Okrem regulačného tlaku sa Alibaba stretáva s narastajúcou konkurenciou od miestnych aj globálnych hráčov v oblasti e-commerce. Rýchlosť rastu tržieb spoločnosti sa v posledných štvrťrokoch spomalila, čo spôsobilo obavy medzi investormi. Alibaba sa snaží diverzifikovať svoje zdroje príjmov investovaním do oblastí ako je cloud computing, digitálne médiá a zábava.

Finančné výkony Alibaby zostali napriek problémom, ktorým spoločnosť čelila, silné. V poslednom fiškálnom roku spoločnosť hlásila tržby vo výške 717,3 miliardy CNY (111,5 miliardy dolárov), čo predstavuje nárast o 30 percent oproti predchádzajúcemu roku. Čistý zisk spoločnosti tiež vzrástol o 24 percent medziročne na 156,0 miliardy CNY (24,2 miliardy dolárov).

Akcie po cenovej korekcii ako príležitosť na nákup

Hodnota akcií spoločnosti zatiaľ pozitívne správy z posledného obdobia neodráža. Lepšie povedané, akcie Alibaby sú momentálne v štádiu korekcie. Ak sa pozrieme na historický vývoj, celkovo akcie firmy stratili z najvyššej dosiahnutej hodnoty približne 70 percent.

image

Ťažký štvrtok pre Elona Muska. Za deň prišiel o trinásť miliárd dolárov

Toto číslo môže pôsobiť až príliš negatívne, no je dôležité podotknúť, že ceny akcií firiem a ich skutočná, fundamentálna hodnota, spolu nie sú štandardne plne previazané. Pre investora, ktorý zhodnotil a akceptoval existujúce riziká a vidí potenciál na ďalší rast, je tento prepad vhodná príležitosť na nákup.

image

Vývoj ceny akcii spoločnosti Alibaba v priebehu piatich rokov. GRAF: Investing.com

Diverzifikácia je pre čínskeho giganta kľúčová

Cloud computing biznis Alibaba bol pre spoločnosť v jej výsledkoch top segmentom, keď tržby tejto oblasti vzrástli o 50 percent medziročne v poslednom fiškálnom roku. Biznis cloud computingu spoločnosti je dobre pozicionovaný na využitie nárastu dopytu po cloudových službách, najmä v regióne Ázia-Pacifik.

image

Credit Suisse zaznamenala počas marcových turbulencií rekordné odlevy financií

Celkovo, hoci Alibaba čelí regulačným tlakom a narastajúcej konkurencii, finančné výkony spoločnosti zostávajú silné a jej diverzifikačné úsilie by ju mohlo postaviť na dlhodobý rast.

Napriek dlhodobému poklesu akcií jasná perspektíva

Je nepochybné, že Alibaba je jednou z najväčších internetových spoločností na svete a dominantnou silou v e-commerce v Číne. Svoje aktivity už rozšírila aj do iných oblastí, ako sú cloudové služby, digitálny marketing, logistika a platobné riešenia.

Ak sa potvrdí správa o uvoľnení regulačného tlaku na Ant Group, ktorý patrí do skupiny Alibaba, mohla by sa spoločnosť viac zamerať na rozvoj svojho podnikania a inovácie v oblasti fintechu.

image

Benefity pre zamestnancov: kedy na ne máte nárok a prečo na dovolenke môžete ušetriť až 275 eur? (prehľad)

Vzhľadom na jej dominantnú pozíciu na trhu a rastúci záujem o e-commerce a digitálne služby, má Alibaba potenciál na ďalší rast. A to napriek tomu, existujú aj riziká, ako napríklad silná konkurencia, regulačné zmeny či zhoršujúca sa ekonomická situácia v Číne.

Celkovo má Alibaba silné základy na trhu a viackrát dokázala, že sa vie úspešne prispôsobiť meniacim sa trendom a podmienkam v oblasti e-commerce a digitálnych služieb. Preto je považovaná za jednu z významných spoločností s veľkým potenciálom na budúci rast a úspech na trhu.

Komentár hlavného analytika ApmeFX Petra Svoreňa.

01 - Modified: 2023-04-13 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čínska Alibaba napreduje v umelej inteligencii 02 - Modified: 2023-04-11 09:22:15 - Feat.: 1 - Title: Čínska technologická firma Alibaba zavádza chatbota podobného ChatGPT, pomôže s kancelárskou prácou
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:18