Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínska technologická firma Alibaba zavádza chatbota podobného ChatGPT, pomôže s kancelárskou prácou

11.04.2023, 11:22
Autor:
ČTKČTK

Alibaba nástroj najprv integruje do aplikácie DingTalk, ktorá slúži na zasielanie správ na pracoviskách firmy. Pomáhať v tomto prípade bude v zhrnutí poznámok z porady, písaní e-mailov a príprave obchodných návrhov.

Čínsky technologický gigant Alibaba dnes predstavil svojho chatbota poháňaného generatívnou umelou inteligenciou, ktorý sa podobá aplikácii ChatGPT vyvinutej spoločnosťou OpenAI. Informovala o tom agentúra Reuters. Alibaba sa chystá v blízkej budúcnosti nástroj generatívnej umelej inteligencie zapojiť do jednotlivých oblastí pôsobnosti spoločnosti. Chatbot sa nazýva Tongyi Qianwen, čo podľa serveru BBC zhruba znamená "hľadanie odpovede pomocou tisícky otázok".

Alibaba nástroj najprv integruje do aplikácie DingTalk, ktorá slúži na zasielanie správ na pracoviskách firmy. Pomáhať v tomto prípade bude v zhrnutí poznámok z porady, písaní e-mailov a príprave obchodných návrhov. Pribudne tiež do aplikácie Tmall Genie, čo je hlasový asistent čínskej spoločnosti.

image

Umelej inteligencii hrozí súd za ohováranie

Svojim klientom plánuje chatbot Tongyi Qianwen sprístupniť aj cloudová divízia firmy. Zákazníci Alibaba Cloud si tak budú môcť vytvoriť vlastné veľké jazykové modely na mieru. Podľa Alibaby dokáže nástroj pracovať v čínštine aj v angličtine.

"Nachádzame sa v technologicky prelomovom momente, ktorý poháňa generatívna umelá inteligencia a cloud computing," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ firmy Daniel Zhang.

Takzvaná generatívna umelá inteligencia, čiže technológia schopná vytvárať text, obrázky a ďalšie médiá na základe zadania, dokáže podľa jednoduchých pokynov generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Vďaka obrovskému množstvu dát sa podobne ako človek učí ako odpovedať na podnety užívateľov. Ako pomocníka ju používajú okrem iného programátori.

Od vlaňajšieho novembra, keď OpenAI predstavila ChatGPT, uviedla jeho alternatívy rad ďalších firiem, okrem iného Google či čínska technologická firma Baidu.

image

Chatbot ChatGPT otvára cestu k štvordňovému pracovnému týždňu, myslí si nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu

Spoločnosť Microsoft zapojila technológiu do svojho vyhľadávača Bing. Na vývoj ChatGPT firma prispela miliardami dolárov. Chatbota sa Microsoft chystá zapojiť do svojich aplikácií Office.

Americká investičná banka Goldman Sachs predminulý týždeň v správe napísala, že generatívna umelá inteligencia by mohla vo svete nahradiť človeka na 300 miliónoch pracovných miest. Ekonómovia banky tiež tvrdia, že by technológia mohla premeniť produktivitu a ekonomický rast.

Taliansko na konci marca ako prvý štát nariadilo prevádzkovateľovi chatovacieho robota ChatGPT, aby užívateľom z tejto krajiny od soboty znemožnil k službe prístup. Rím pritom argumentoval ochranou osobných údajov.

01 - Modified: 2023-04-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Umelá inteligencia šije podvody na mieru. Zločinci sa cez ňu snažia vylákať čísla kreditných kariet či heslá 02 - Modified: 2023-04-08 20:52:22 - Feat.: 1 - Title: Umelej inteligencii hrozí súd za ohováranie 03 - Modified: 2023-04-08 12:38:17 - Feat.: 1 - Title: Chatbot ChatGPT otvára cestu k štvordňovému pracovnému týždňu, myslí si nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:07